Otóż ostatnio nie mam w co grać większość gier crpg takie jak : Gothic(wszytkie) ,Wiedźmin ,Dragon Age,Drakensang,TES-y,Risen.Two Worlds i wiele wiele innych przeszedłem wielokrotnie i jakoś zawsze omijałem tytuł Neverwinter Nighst ,i moje pytanie czy ta gra jest dobra? odnośnie fabuły ,rozwoju postaci ,czy warto jechać do Media i wydać na nią kasę
Nie dostaniesz jej Media Marktach. Gra nie ma aktualnie dystrybutora w Polsce.
Imo gra strasznie sztywna, brzydka i nieprzystępna. Ale moja przygoda z ta grą skończyła się na festynie dożynkowym, wiec wiesz. ;D
pamietaj ze NvN jest grą majaca elemety turowe, nie kazdemu sie to moze spodobac... mi sie podobala fabula a przede wszystkim, ze kazdy z bohaterów, ktory sie do ciebie dolaczal byl inny. Chodzi mi o charakter, o to co dana postac miala do powiedzenia itp.. w zadnej innej grze nie spotkalem sie zeby np. ludziki ktore sie do ciebie dolaczaja poklocily sie ;p
Ja wymiotłem NWN1 z wszystkimi dodatkami za jednym zamachem, jednak od dwójki się odbiłem. Zarówno za pierwszym jak i drugim razem.
Nie mogłem się przekonać do tej gry, zbyt dużo drobnych niedogodności/ niedociągnięć które sumując się nie zachęcały do poświęcenia jej czasu.
W Media już nie dostaniesz. Lepiej znajdź kolekcję NWN1 :>
Gierka coś pięknego. Po kilkudziesięciu minutach załamka - tyle kasy na takie gówno. Nie pasowała mi nawet kamera. Nic bardziej mylnego. Dla mnie jedna z lepszych gierek - ma swoje zaszczytne miejsce na półce. Przeszedłem ją z 5 razy w tym 2 razy w coopie i ze wszystkimi dodatkami. Daj jej szansę a jak rozwinie skrzydła to się odpłaci. Najlepiej brać w zestawie podstawka + Maska Zdrajcy + Gniew Zehira. Reszta dodatków nie trzyma poziomu.
Warto warto zwlaszcza dla Maski Zdrajcy ktora czasami jest porownywana do samego Tormenta jezeli chodzi o klimat (chociaz moim zdaniem jest to porownanie na wyrost nieco)
Moim zdaniem cała seria NWN jest dużo gorsza, niż seria Icewind Dale oraz Baldur's Gate. Nie tylko dużo brzydsza lecz także mechanika rozgrywki jest bardzo kulawa.
Tuminure - no to akurat nie podlega zadnej watpliwosci, chociaz postawilbym nwn wyzej nad Icewind Dale 2 ktore dla mnie jest calkowicie wyprane z klimatu 1 czesci. Co nie znaczy, ze seria NWN (zwlaszcza dodatki do jedynki i Maska Zdrajcy do dwojki) to zle gry.
Imo gra strasznie sztywna, brzydka i nieprzystępna. Ale moja przygoda z ta grą skończyła się na festynie dożynkowym, wiec wiesz. ;D
Mam takie same odczucia co do tej gry co ty i moja przygoda z nią zakończyła się dokładnie w tym samym momencie.
Gra nie jest taka zła, polecam szczególnie dodatek Maska Zdrajcy, który jest wprost genialny, rzadko kiedy twórcom gier wychodzi coś tak klimatycznego.
Do wad NWN2 należy zaliczyć bugi, bardzo dużo bugów, do gry wyszło tyle patchów niczym do jakiegoś MMO, po zainstalowaniu podstawki i dodatków aktualizator pobiera kilkaset(!) Mb poprawek.
[10] Zapomniałeś dodać że ma tragiczną kamerę i parę wątków fabularnych przy których możemy nie zdzierżyć jeśli nie odstraszy nasz tragiczny początek to może gra wciągnąć.
Gra jest dobra tylko trzeba przyswoić mechanike rozgrywki. Dzisiaj w dobie action adventure to może stanowić dla niektórych problem. ;)
Druga rzecz to dostępność. Kupno polskiej wersji to polowanie na Allegro. Nie rozumiem tego. Coś się musiało pokitrasić z prawami autorskimi i efekt jest widoczny. Jeśli ktoś nie musi grać po polsku to trzeba śledzić oferty steama, gamersgate itp... Tam można co jakiś czas kupić... Moment... (...) Sprawdziłem powyższe strony i gra poznikała ze sklepów?! WTF?!
Początek rzeczywiście tragiczny (jak Fallout 3 czy Oblivion), nieciekawy. Zaciekawiła mnie jednak postawa miejscowego maga w przypadku utraty uczennicy.
Wtedy wiedziałem, że ta gra będzie ciekawa.
Cudem upolowałem grę z 3 dodatkami za 50zł. Potem było tylko weselej.
Neverwinter Night? Jedna z najnudniejszych gier świata. Ale że Bioware to robiło to zarobiła 10/10 w CDA.
[12]
serio gra poznikała z ofert dystrybucji cyfrowej? Kolejny argument za wydaniami pudełkowymi :]
Nie no serio, tak nienawidzą Obsidiana że zatrzymują dystrybucję NVN2 nie tylko w Polsce (nie udało mi się uzyskać odpowiedzi od dystrybutora na ten temat) ale i na świecie?
NWN 1 jest całkiem spoko, choć pierwsza połowa gry jest nieco nudna, ale ogólnie rozgrywka i klimat jest super. Pierwszy dodatek można sobie odpuścić, ale drugi bije podstawkę na głowę, konkretna rozwałka.
Dwójka jest meh, Maska zdrajcy spoko, ale generalnie to już nie to.
Ale mając te gry, mamy też setki świetnych modów na nie zrobione, można grać i grać......
[6] +1
podstawka NWN2 nie zrobila na mnie wielkiego wrazenia, ale Maska Zdrajcy była rewelacyjnym dodatkiem
[16] Maska zdrajcy pod względem klimatu wymiata ale jest też irytująca ze względu na pasek sami wiecie czego ale co jak co przechodzenie gry jako zła postać i nagrodzenie naprawdę mrocznym zakończeniem gry jest tego warte.
Mi się NWN2 straszliwie podobało. I nie ma co porównywać do pierwszej części bo to dwie różne gry.
A i nie wiem o co wam chodzi z dostępnością. Przecież gre można kupić za grosze
Ukończyłem NWN 2 i powiem, że warto a te negatywne opinie biorą się stąd, że gra dla dzieci jest za trudna ale to ich bzdury ponieważ oni wolą grać w liniowego coda.
Negatywne opinie biorą się też stąd, że grę robił Obisidian który jest takim chłopcem do bicia.
Niby robi gry z bugami ale która gra nie ma ich na starcie. Taka Bethesda nawet robi gry z porównywalną ilością błędów.
Nie chcę wyjść na jakiegoś przemądrzałego proroka ale za te X lat będziemy Obsidian (gdy padnie/wchłonie w inne studio) wspominać, gdy półki w sklepach i na Steamie będą się uginać od produkcji niewymagających krzty myślenia.
Negatywne opinie biorą się też stąd, że grę robił Obisidian który jest takim chłopcem do bicia.
Dlaczego? Uwielbiam Obsidian, KotOR 2 jest znacznie lepszy od jedynki, tak jak New Vegas to przepaść na skali jakości w porównaniu do F3, zaś Alpha Protocol jest piękna pod względem fabuły/wyborów, ale NWN2 to im zdecydowanie nie wyszedł.
-->pawloki
Opanuj się z tymi swoimi tekstami bo one wskazują, że to ty jeszcze niedorosłeś. Każdy ma prawo do własnego zdania, mi i wielu innym graczom ta seria poprostu nieprzypadła do gustu.
Pierwszy NWN jest przeciętny ale dodatki, zwłasczcza Shadows of Undrentide i te z Kingmaker- świetne (Hordes of Underdark zbyt epicki ale ok).
Drgi NWN jest bardzo dobry - fabuła, klimat, towarzysze, mechanika. Powrót do klimatu starego, prawdziwego cRPG lat 90tych. Maska Zdrajcy zaś to tytuł wybitny który smiało można stawiać obok Tormenta (mówie o fabule i NPCach). W pozostałe dodatki nie grałem. Przy syfie jaki obecnie wychodzi radzę poszukac tej serii.
Mnie się właśnie Hordes of the Underdark najbardziej podobał w NWN1
NWN2 moim zdaniem słabsze od cz. 1 - szczególnie pod względem technicznym.
Niestety Obsidian ma może dobre pomysły ale wykonanie to fatalne.
Szkoda że tak strasznie skopali edytor - mogło to spokojnie przedłużyć żywotność gry, tak jak NWN1.
Przecież NWN 2, a zwłaszcza Maska Zdrajcy zjada "jedynke" fabularnie jak i mechaniką bez popity.
Obsidian przejął obecnie rolę Troiki. Dopiero po latach ludzie będą doceniać ich gry.