Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Naleśniki - polskie czy amerykańskie ?

15.09.2012 19:24
😊
1
wlodzix®
120
Zapach starca
Image

Naleśniki - polskie czy amerykańskie ?

Witam !

Jadł ktoś z forumowiczów naleśniki amerykańskie ( grube jak na zdjęciu obok ) z np. syropem klonowym ? Lepsze od polskich, płaskich z cukrem czy dżemorem ?

Bo kurde trochę już na tym świecie żyję a takie amerykańskie widziałem tylko w filmach/serialach amerykańskich - nigdy nie jadłem. A wyglądają zachęcająco ;)

Właśnie w filmach jedzą je dużymi stosami, a syrop rozlewa się po nich jak wodospad

Tu też pytania kolejne:
- macie jakiś sprawdzony przepis wierny oryginalnym naleśnikom amerykańskim ?
- czy w Polsce trudno jest dostać taki syrop klonowy ?
- jak on smakuję w ogóle ? ;)
- z czym jeszcze można jeść owe naleśniki ? Tak by były w pytę dobre

15.09.2012 19:26
Bartimaeus
2
odpowiedz
Bartimaeus
119
Czyżyk

Syrop klonowy ma dość specyficzny smak, mnie na przykład nie za bardzo smakuje, co nie znaczy, że jest zły. Niestety nie wiem gdzie w Polsce można go dostać, ja miałem przywieziony z Kanady. A co do naleśników niestety nie miałem przyjemności jeść ich amerykańskiej wersji.

15.09.2012 19:28
Simen_01
3
odpowiedz
Simen_01
142
I am the Road Warrior

Syrop klonowy jest w wielu spożywczakach. Szukaj buteleczki z napisem "maple syrup", znajdziesz na pewno ;p W Sieci 34 będzie na stówę.

Jeśli chodzi o smak, to jest słodziutki. Nie wiem, mi trochę przypominał miód... Ale było to dosyć dawno, więc już pewnie po prostu nie pamiętam

15.09.2012 19:29
4
odpowiedz
zanonimizowany425280
118
Legend

Syrop klonowy znaleźć się czasami da, ale myślę że jego cena skutecznie Cię odstraszy.

15.09.2012 19:34
😐
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Właśnie w filmach jedzą je dużymi stosami, a syrop rozlewa się po nich jak wodospad

Proszę zmienić repertuar. Polecam filmy o obozach.

15.09.2012 19:34
6
odpowiedz
zanonimizowany304638
96
Senator

Niestety nie wiem gdzie w Polsce można go dostać

W realu są ze trzy różne rodzaje, mniemam że w delikatesach pokroju PiP/Alma też się znajdzie.

I nie, nie jest dobry z naleśnikami. Same puste węgle i słodkie to tak, że jeść się nie da. Syrop najbardziej mi smakuje dodany do serka wiejskiego - tylko też trzeba ostrożnie polewać, żeby za słodkie nie było.

edit
Tak sobie myślę, że w sumie wszystkie naleśniki są niedobre. Lepiej zjeść kurczaka z ryżem (mniam!).

15.09.2012 19:37
rzaba89nae
7
odpowiedz
rzaba89nae
52
Aes Sedai

Syrop klonowy lubię, a te naleśniki to gotowce, lepsze przygotowane w domu.

15.09.2012 19:37
snopek9
8
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Wczoraj to robilem :D Pierwszy raz w zyciu zreszta. Niezle, ale sporo wiecej roboty niz przy zwyklych nalesnikach a jakos smakowo znaczaco sie nie roznia.

15.09.2012 19:39
yasiu
9
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Naprawdę tak trudno wygoglować sobie przepis? :) To normalne ciasto - tylko że zazwyczaj z maślanką zamiast mleka i z proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną - jest też gęściejsze niż ciasto na normalne naleśniki, dlatego można robić takie grube. Żadna filozofia - sam czasem takie robię jak mnie najdzie.

15.09.2012 19:40
😜
10
odpowiedz
zanonimizowany857402
19
Generał

[6] Tak w sumie, to co ma naleśnik do kurczaka?

15.09.2012 19:44
Stalin_SAN
11
odpowiedz
Stalin_SAN
56
Valve Software

Syrop klonowy jest dosyć łatwo dostępny i w spożywczakach i w większych markietach , cena tylko odpychająca bo ~30 zł za małą butelkę. Jeśli chodzi o same naleśniki to nigdy nie jadłem ani nie widziałem, ale cholerka widziałem je w jakieś restauracji albo fast foodzie parę dni temu nie pamiętam tylko gdzie to było, ale raczej jakaś sieć, a nie pojedyńczy sklepik. Jak się dowiem postaram się dać znać ;)

15.09.2012 19:53
12
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

Dzięki za przypomnienie, będzie coś na wtorkowy obiad.

15.09.2012 19:56
DiabloManiak
😈
13
odpowiedz
DiabloManiak
243
Karczemny Dymek

a co do nazwy pancakes ;P wystarczy googlnąc ;P a polewają i klonowym, czekoladą a nawet toffi ;P

15.09.2012 19:57
Delstar2
14
odpowiedz
Delstar2
16
Generał

To nie sa zadne nalesniki tylko pancake. To ma sie do polskich nalesnikow jak nalesnik do plackow ziemniaczanych.

Właśnie w filmach jedzą je dużymi stosami, a syrop rozlewa się po nich jak wodospad
Bo tak sie je je wraz z rowna iloscia masla - przynajmniej ja tak lubie.

A syrop klonowy jest zajebisty. Co na poczatku wysmialem jak jedli z bekonem. Sam sprobowalem i wymieklem.

Dziwie sie, ze go nie ma w Polsce lub trudno dostepny.

15.09.2012 19:57
Stalin_SAN
15
odpowiedz
Stalin_SAN
56
Valve Software
15.09.2012 21:03
Delstar2
16
odpowiedz
Delstar2
16
Generał

Ale mi narobiliscie ochoty ... chyba zaraz sobie zrobie.

15.09.2012 21:18
Kanon
😊
17
odpowiedz
Kanon
260
Befsztyk nie istnieje

Nieporównywalne.

15.09.2012 21:18
graf_0
18
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik
Wideo

PANCAKES!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=8EhRGRFnpm0

A swoją drogą - w USA mają gotową masę naleśnikową - w butelkach.

15.09.2012 21:25
19
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Naleśniki amerykańskie (nie rozumiem, czemu Polacy nie mogą sobie tak tego określać) są inne. Dodaje się tam więcej mąki i środków spulchniających, więc ładnie wyrastają i są bardzo "mącznie gąbczaste". Warto spróbować, nawet ze zwykłym dżemem.

Jeśli chcesz mieć pełny amerykański experiance, to syrop klonowy możesz kupić na przykład w każdym Rossmanie, przy żywności obok kas znajdziesz. Jest tylko drogi, ale na kilkadziesiąt naleśników spokojnie wystarczy. Pamiętam też, że w Tesco bywa regularnie. Na pewno znajdziesz też w sieciowych delikatesach typu Bomi albo Piotr i Paweł.

A właśnie, graf_0 mi przypomniał. W Lidlu podczas tygodnia amerykańskiego można dostać naleśniki w postaci wszystkich sproszkowanych składników w butelce. Dolewasz tylko mleka, mieszasz i wio na patelnię. Maślanka jest w oryginalnym przepisie na te naleśniki, ale to niuans, możesz zresztą dolać maślanki.

15.09.2012 21:30
20
odpowiedz
zanonimizowany425280
118
Legend

Dodaje się tam więcej mąki i środków spulchniających

Dzięki łukasz, nie domyśliłbym się!!!

15.09.2012 21:32
21
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Nie pisałem do ciebie, ale nie ma sprawy!

15.09.2012 21:34
22
odpowiedz
koobon
82
Legend

Od kiedy te cienkie (czyli crepes) są polskie?

Swoją drogą, kolega chyba w ogóle zakupów nie robi, bo syrop klonowy stoi na półce w każdym sklepie.
Lody śmietankowe z syropem klonowym niszczą system.

15.09.2012 21:44
Delstar2
23
odpowiedz
Delstar2
16
Generał
15.09.2012 21:49
24
odpowiedz
zanonimizowany742325
32
Konsul

Ale mi apetytu narobiliście... własnie zaczynam mieszać składniki i rozgrzewać patelnię

15.09.2012 23:08
Deton
25
odpowiedz
Deton
208
Know thyself

Syrop klonowy średni...

15.09.2012 23:39
Zielona Żabka
26
odpowiedz
Zielona Żabka
117
jaka jestem rozpieprzona

w życiu nie jadłam pancakesów z syropem klonowym, ale jak boga kocham niech mi ktoś je jutro z rana zrobi!!!

15.09.2012 23:58
😊
27
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Może pluskwy zrobią w ramach przeprosin.

16.09.2012 01:10
sturm
28
odpowiedz
sturm
188
Australopitek

Wg mnie te amerykanskie plackowate gabki sie nawet nie umywaja do normalnych polskich nalesnikow. Ale to kwestia gustu.

16.09.2012 10:12
12jonasz
29
odpowiedz
12jonasz
64
Monster

Pancakes bardzo łatwo zrobić, poszukaj sobie przepisu i działaj. Ja robiłem na przepisie od Kocham Gotować kilkukrotnie i wyszły pyszne. Co prawda nie potrafiłbym określić, które (polskie czy amerykańskie) naleśniki bardziej mi smakują, bo dla mnie obydwa rodzaje są pyszne. Czasem masz ochotę na cienkie, polskie z dżemem, a czasem po prostu na grubsze, mniejsze i takie jakby gofrowate, gąbczaste (efekt oczywiście od proszku do pieczenia). Nie wiem od czego to zależy, ale jak jeszcze nie miałeś okazji zasmakować właśnie tego drugiego rodzaju - polecam ;) Oczywiście pancakesy muszą być smażone na maśle, warto też dodać trochę roztopionego masła do ciasta (ze 3 łyżki)

16.09.2012 10:36
yasiu
30
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Jak już dodasz tłuszczu do ciasta, nie musisz ich smażyć na tłuszczu - wystarczy sucha teflonowa powierzchnia.

16.09.2012 11:22
31
odpowiedz
zanonimizowany590678
38
Senator

Narobiliście mi smaku na te naleśniki, zrobię je najprawdopodobniej jutro, zjem pewnie z dżemem i Nutellą. Swoją drogą dobre są też omlety z Nutellą, jadł ktoś?

16.09.2012 11:40
PaputPP
32
odpowiedz
PaputPP
72
Pasazer
16.09.2012 12:15
marcus alex fenix
33
odpowiedz
marcus alex fenix
83
Marcus

http://kolorowakuchnia.blogspot.com/2012/01/pancakes-przepis-podstawowy.html

Zrobiłem przed chwilą pancakesy z tego przepisu, robiłem je pierwszy raz, więc tylko z połowy, bo bałem się, że nie wyjdą. Udały się super, może trochę cieńsze, ale polane syropem malinowym są świetne. Mniaaam.

16.09.2012 13:29
HUtH
34
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

różnica taka, że w amerykańskich jest proszek do pieczenia... i przez to są jak poduszki, nie wiem co jest w tym aż tak fajnego :P
zresztą z naleśnikami można bardzo eksperymentować, dodawać różne rzeczy, robić z różnych mąk, płatków, produktów mlecznych... zawsze wyjdzie jadalny placek :D

16.09.2012 14:48
Fett
35
odpowiedz
Fett
246
Avatar

Ja zawsze myślałem, że do "amerykańskich" naleśników po prostu używa się mąki kukurydzianej :)

16.09.2012 15:00
Arxel
36
odpowiedz
Arxel
233
Kostka Rubika

Fett ---> Używa się self-rising flour, która najprawdopodobniej zawiera w sobie coś z proszku do pieczenia.. ;)

@[37] +1 ;)

Jutro się skuszę i sobie na kolację zrobię, bo dziś sklep gdzie mogę kupić syrop klonowy jest zamknięty.. :)

16.09.2012 15:01
Herr Pietrus
37
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

wychodzi na to, ze to takie polskie "racuchy" - takie z ciasta właśnie a'la naleśnikowego, na jogurcie, niektórzy takie robią, przynajmniej w moich rodzinnych stronach.

04.01.2014 01:46
Devilyn
😉
38
odpowiedz
Devilyn
212
Organised Chaos

O kolejny archeolog.

Czytam wątek, patrze - mirencjum się wypowiedział. Patrzę na datę - i wszystko jasne.

31.07.2015 12:12
39
odpowiedz
zuzazuza
1
Junior

Ja robię wg tego przepisu
[link]
Zawsze wychodzą

Forum: Naleśniki - polskie czy amerykańskie ?