Jw :) Nie ważny gatunek, nie trzeba podawać powodu swojego wyboru. Chętnie sobie wybiorę coś spośród filmów które podacie.
Zacznę - dla mnie jest to Braveheart, każdy zachodni Europejczyk powinien to oglądnąć - jak ktoś oglądał, to wie dlaczego.
dla mnie jest to Braveheart, każdy zachodni Europejczyk powinien to oglądnąć - jak ktoś oglądał, to wie dlaczego.
Ja nie wiem. Wyjaśnisz?
Big Lebowski, Blues Brothers, Aliens. Gdyby na bezludnej wyspie, na którą trafię, byłby tv z odtwarzaczem podpięty do prądu, te 3 filmy wystarczyłyby mi do końca życia.
Łowca Androidów w wersji reżyserskiej (zupełnie inny odbiór niż wersji oficjalnej)
Ja nie wiem. Wyjaśnisz?
Po prostu nie ma bardziej europejskiego filmu - pokazuje on wszystkie nasze najważniejsze wartości oraz wady. To na czym się opieramy, to co mamy we krwi. Pokazuje co jest w nas piękne i inne w stosunku do innych kręgów cywilizacji, jak i to co nam zawsze zawadzało. W filmie są trzy wątki - polityczny, patriotyczny i miłosny. Do tego dochodzi świetna gra aktorska, genialna muzyka, kostiumy, scenografia. Dla mnie to produkcja idealna, piękna i niezwykle wzruszająca.
pulp fiction
forrest gump
the shawshank redemption
inglorious basterds
the godfather
Po prostu nie ma bardziej europejskiego filmu - pokazuje on wszystkie nasze najważniejsze wartości oraz wady.
Amerykańscy "Krzyżacy", wyreżyserowani przez australijskiego dewota, alkoholika i antysemitę w jednym #makesense
Sum tak zwany olimpijczyk:)
Jakbym miał wybrać jeden - Dobry, zły i brzydki
A kolejny, to chyba Święty graal.
edit
o kurde, zapomniałbym o najlepszym exploitation świata - Faster, Pussycat! Kill! Kill!
Pierwsze dwa Shreki, oglądałem po pierdyliard razy i nadal śmieszą.
Skazani na Shawshank, Miasto Boga, Wyspa Tajemnic, 12 małp, 12 gniewnych ludzi.
Star Wars
The Dark Knight/Rises
The Lord of the Rings
Saving Private Ryan
Enemy at the Gates
Sherlock Holmes/Game of Shadows
The Last Castle
Pirates of the Caribbean
Jednego nie wymienie, kazdy z tych - ktore widzialem mialy cos w sobie. Raczej unikalem naprawde beznadziejnych filmow.
Bękarty Wojny
Amadeusz
Amerykańscy "Krzyżacy", wyreżyserowani przez australijskiego dewota, alkoholika i antysemitę w jednym #makesense
Ważne, że film jest świetny - może masz inne zdanie? Chętnie poczytam jakieś argumenty. Już nie wspomnę o tym, że wtedy Gibson jeszcze nie był świrem. Potem zaczęła się prawdziwa tragedia...
Nie wiem do czego miałbym się ustosunkowywać? W dalszym ciągu nie wiem jakie to mityczne wady i zalety unikalne dla Europy Zachodniej zostały w "Walecznym sercu" tak celnie sportretowane.
Ważne, że film jest świetny - może masz inne zdanie?
Tak, mam - jest przeciętny. Płytki, patetyczny, bombastyczny wyciskacz łez, prawie jak "Saving Private Ryan" i "Robin Hood" Scotta.
Już nie wspomnę o tym, że wtedy Gibson jeszcze nie był świrem.
Był, różnica jest taka, że wtedy jeszcze się maskował.
Chłopcy z ferajny, Pulp Fiction, Inglorious Bastards, Trylogia Władca Pierścieni oraz wszystkie części Star Wars (tak, WSZYSTKIE) i prawdopodobnie jeszcze mnóstwo innych.
EDIT: Acha, dodam jeszcze jeden z niewielu filmów miłosnych który naprawdę mi się spodobał - Debiutanci.
Blade Runner - wersja reżyserska ( ta bez głosu zza kadru )
Truman Show
Aguirre, gniew boży.
Oczywiście widziałem jeszcze masę innych, naprawdę świetnych filmów i wiele z nich widzę wymienianych w tym wątku ale jednak dla mnie powyższe to absolutny top.
[9] dla mnie jest mało europejski. Było nie było kontynentalni europejczycy niewiele mają wspólnego z anglosasami.
A ulubiony film? Big Lebowski, Clerks II, Diabeł ubiera się u Prady. Haha, ale ze mnie mało wyrafinowana osoba, jeden tytuł mniej ambitny od drugiego!
Co nie zmienia faktu, że na bezludnej wyspie chciałabym mieć filmy, które mnie rozbawią, zamiast smętków uznanych przez krytyków za warte obejrzenia. :)
Clerks II
nigdy nie byłem zbytnim fanem clerksów, ale sugerowanie że dwójka lepsza od jedynki....
[30] Masz, rację, jak może mi się podobać coś innego, niż ogólnie przyjęte. Shame on me, idę do kąta.
Braveheart, każdy zachodni Europejczyk powinien to oglądnąć - zasadnicze pytanie: od kiedy to my niby jesteśmy zachodnimi europejczykami, ke?
Żródło/Fountain
Labirynt Fauna
Prestiż
Cienka czerwona linia
Lord Of The Rings
Wichry namiętności
KungFu Hustle (najlepsza wuxia ever :D )
Dogma - drugi najlepszy film religijny (pierwszy to Żywot Briana )
Pitch Black
Event Horizont
Żołnierze kosmosu - rewelacyjny film, do którego nadal nic się nie umywa (i pewnie jeszcze sporo wody upłynie nim ponownie wrzucą coś tak realistycznie-kontrowersyjnego)
+ Mononoke Hime/Księżniczka Mononoke
i całe mnóstwo innych co nie chce mi się wymieniać
Godfather!
[32]: zasadnicze pytanie: od kiedy to my niby jesteśmy zachodnimi europejczykami, ke?
"W Europie są dwie rodziny kulturowe, zachodnio-europejska oraz wschodnio-europejska. Jest to niezwykle ważny podział, bo w ogromnym stopniu wpływa na mentalość narodów, którą odczuwamy nawet dzisiaj, to najczęściej odpowiada na pytanie- czemu np. Rosjanie są tacy, a Szwedzi zupełnie inni.
Potocznie jest tendencja do łącznia Zachodu z Niemcami i wszystkim co dalej na zachód, w rzeczywistości Zachód zaczyna się znacznie dalej w kierunku wschodnim.
Zachodnio-europejska kultura to tam gdzie język pisze się łacińskim alfabetem (czyli takim jak np. polski) i ludność, tradycyjnie, wyznaje katolicyzm lub protestantyzm. Wschodnio-europejska kultura to tam gdzie język zapisuje się, najczęsciej, cyrylicą, a ludność, tradycyjnie, wyznaje prawosławie."
[24]: W dalszym ciągu nie wiem jakie to mityczne wady i zalety unikalne dla Europy Zachodniej zostały w "Walecznym sercu" tak celnie sportretowane.
Popatrz na Afrykę, gdzie ludzie biją się w imię wiecznej biedy. Popatrz na świat muzułmański, gdzie wartościami jest zamykanie kobiet w klatkach i nie pozwalanie im się stamtąd ruszyć. Teraz popatrz na Bravehearta, który porusza miłość, zdradę, wyzysk przez władzę ,patriotyzm , walkę o wolność, gdzie jeden człowiek porywa naród do walki w imię sprawiedliwości i dobra.
[39]: Widzę, że mamy tu eksperta od spraw wszelakich :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Huntington
[40]
Zadaję niewinne pytania. Mnie (w poprzednim wieku, więc może coś się ostatnio zmieniło) uczono, że podaje się źródło cytatu.
To ty jesteś ekspertem z zakresu mentalności zachodnio i wschodnioeuropejskiej, afrykańskiej i muzułmańskiej.
Ekspertem, dodam, najwyższej próby. Nikt przed tobą nie odważył się przyznać, że w Afryce i świecie muzułmańskim nie słyszeli o patriotyzmie, jednostkach porywających do walki w imię sprawiedliwości i dobra (perspektywa oczywiście jedynie słuszna, czyli porywającego), że o miłości i zdradzie nie wspomnę.
FREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEDOOOOOOOOOOOOOOOOM XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
murzyni i terroryści som źli - zły murzyn zje koobona
Zardroz
Do tego Reservoir Dogs, dobra muzyka i w ogóle...
Even Horizon
Ostatni Samuraj, Chłopcy z Ferajny, Troja
PREDATOR
PREDATOR 2
OBCY
OBCY DECYDUJĄCE STARCIE
ROCKY 4
COBRA
TANGO&CASH
TERMINATOR
TERMINATOR 2 DZIEŃ SĄDU
RAMBO
RAMBO2
PAMIĘĆ ABSOLUTNA (ta z Arnim a nie to nowe gówno)
ROBOCOP
POWRÓT ŻYWYCH TRUPÓW
MUCHA
CHŁOPCY Z FERAJNY
GŁUPI I GŁUPSZY
LALECZKA CHUCKY
LALECZKA CHUCKY 2
KOSZMAR Z ULICY WIĄZÓW seria
KRWAWY SPORT
PULP FICTION
SZKLANA PUŁAPKA
SZKLANA PUŁAPKA 3
ZABÓJCZA BROŃ seria
WODNY ŚWIAT
CZŁOWIEK DEMOLKA
TITANIC
ACE VENTURA
KEVIN SAM W DOMU
KEVIN SAM W NOWYM YORKU
ŻOŁNIERZE KOSMOSU
WSTRZĄSY
i wiele innych
Najlepszy? Nie mam zielonego pojęcia. Kilkanaście ulubionych:
Big Lebowski
No Country for Old Man
Barton Fink
Clockwork Orange
Barry Lyndon
Braveheart
Moulin Rouge
Exit Throught the Gift Shop
Blade Runner
Watchmen
Terminator 2
The Insider
Eternal Sunshine of The Spotless Ming
Legend of 1900
Meet the Feebles
Psy
Rocky Horror Picture Show
... i cholera wie czego zapomniałem :)
Źródło (The Fountain)
[36] myślenie życzeniowe w czystej formie
(i to z twojej strony)
masz rację Polska to nie jest Europa Wschodnia - brak na liście (no oprócz statystyki ONZ, w sumie to nieistotne)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_Wschodnia
tylę że na tej liście Polski też nie ma
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_Zachodnia
Tak więc to Ja mam rację, Polska to nie jest i ma niewiele wspólnego z kulturą zachodnią, to tylko pewne typy chciałyby nas tak "ucywilizować", jakby wzorce "zachodnie" były nam do czegoś potrzebne
Europa Środkowa - niespodzianka Polska na wszystkich listach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Europa_Centralna
btw akurat prawosławie to w Polsce zawsze było dość istotne około 1920 było to 4 miliony wyznawców - w tym okresie władze mocno z tym wyznaniem zaczęły walczyć.
Obecnie jest w Polsce około 600 tysięcy wiernych co czyni je 2 największym wyznaniem
Tak więc twój ekspert może i ma rację, tyle że nie odnośnie Polski :D
Matrix, Matrix Reaktywacja, Gladiator, Aliens, Forrest Gump, Predator, Terminator 2
To sa filmy ktore odrazu przychodza mi do glowy...
wczoraj oglądałem "Ip Man" i naprawdę polecam, świetny film kung-fu a widziałem ich wiele
Skazani na Shawshank
Lot nad kukułczym gniazdem
Gladiator
Matrix
Terminator 2
Adrenalina
Godziny szczytu
Piękny umysł
Ostatni samuraj
Truman show
mógłbym jeszcze wymienić trochę filmów, które naprawdę przypadły mi do gustu.
Jeśli miałbym wybrać jeden to byłby to film pierwszy z listy czyli Skazani na Shawshank.
Taksówkarz
Chinatown
Wściekły byk
Łowca jeleni
Truman show
Chłopcy z ferajny
Dobry, Zły i Brzydki
Przylądek strachu
Jackie Brown
Ojciec chrzestny II
Dawno temu w Ameryce
Ulice nędzy
Pulp Fiction
blade runner, bez cienia watpliwosci, ale nawet tego nie moglbym ogladac bez konca
w kategorii film, ktory zawsze mi dostarczy rozrywki to albo vampire's kiss, albo gruz 200, idealne na bendera :D
Co do Bravehearta, to najlepsza jego ocene stanowia opinie samych Szkotow:) Byla tam swietna sytuacja, gdy po wyjsciu filmu ktos postanowil postawic (nowy) pomnik Williama Wallace'a, dziwnym trafem Wallace na pomniku niestety przypominal bardzo Mela Gibsona, a malo prawdziwego Wallace'a - Gibson stal sobie z mieczem w bohaterskiej pozie, a na cokole byl napis 'freedom'. Niestety szybko ulubiona atrakcja miejscowych dzieciakow stalo sie 'dekorowanie' tego pomnika z uzyciem farby w sprayu, a takze odlupywanie kawalkow - praktycznie co tydzien mu sie obrywalo. W koncu wladze zmeczyly sie ciaglym czyszczeniem i reperowaniem, i postanowily permanentnie odgrodzic pomnik od publiki, i Gibson z haslem 'wolnosc' znalazl sie w metalowej klatce. A po jakims czasie pomnik zostal calkowicie zlikwidowany.
Za to lubie Gibsona w moim chyba ulubionym filmie wojennym, We Were Soldiers.
Fight Club
Krwawy diament
Ludzie honoru
Obcy 1 i 2
Ziemia faraonów
Tłumaczka
Oko orła
Zakonspirowany eszelon
Komórka
Ojciec chrzestny /cały cykl/
Siedmiu wspaniałych i 7. Samurajów
Rio Bravo
Skazani na Shawshank
Predator 1 i 2
Żądło
* Z dzieciństwa:
Zakochany kundel
Kopciuszek
101 dalmatyńczyków /z pierwszym dubbingiem /
Piotruś Pan
Bambi
Dumbo
Królewna Śnieżka i 7. krasnoludków
*Już nie wspomnę o :
Misiu
Sami swoi 3. części
Ewa chce spać
Kariera N. Dyzmy /Wilhelmi - rewelacyjny/
Zaklęte rewiry
Pułkownik Kwiatkowski
i wiele innych
LOST
ulubiony to "Miasto zaginionych dzieci", spory sentyment:) a tak poza, to:
Lot nad kukulczym gniazdem
Miasto Boga
obie Odyseje kosmiczne
Full Metal Jacket
Fear and Loathing in Las Vegas
Man from Earth
Baraka
Event Horizon
Byc jak John Malkovich
Into the Wild
12 Malp
Pachnidlo
Taxi Driver
...nie no, to bez sensu. moze w 20-25 ulubionych udaloby sie zamknac ;) latwiej byloby wybrac po kilka tytulow z paru ulubionych gatunkow
WrednySierściuch
BOŻE! Skąd się biorą kretyni tacy jak Ty? Mi nie chodzi o położenie geograficzne, ale KRĘGI CYWILIZACYJNE MATOLE. Nie bierz się za coś czego nie rozumiesz. CYWILIZACJA ZACHODNIA, ZACHODNIOEUROPEJSKA - mówi Ci to coś?
Skąd wiedziałem, ze znajdzie się tutaj jakiś kretyn, który zacznie wygadywać takie głupoty...
Jakbym mógł wybrać tylko jeden film byłby to "Mechaniczna Pomarańcza". Ale zaraz za nim coś z przeciwnego bieguna emocji: "To Wspaniałe Życie".
Na podium łapał by się też "Dobry, Zły, Brzydki".
The Hurt Locker.
Z niewiadomych mi przyczyn, ten film strasznie mnie się spodobał.
Robiłem kiedyś takie osobiste zestawienie "najlepszych filmów, które oglądałem". Gdybym miał wybrać jeden to byłby to Blade Runner, ale gdyby można było więcej do tego dołączyłyby filmy Hitchcocka, Tarantino, Lyncha i Nolana, a jako wisienki na torcie Pasikowskiego i Smarzowskiego.
;D Chłopcy z ferjany i scena jak zastraszyli ojca głównego bohatera
http://www.youtube.com/watch?v=Fo-C6AatP7g
@Cobrasss
Oni nie zastraszyli Ojca Henry'ego, tylko listonosza, który przynosił im listy, a wraz z nimi zawiadomienia ze szkoły, więc później nie przychodziły im żadne listy :).
http://www.youtube.com/watch?v=Z5pkAgFcyNo
Dla mnie Chłopcy z ferajny, to przede wszystkim ta scena. Najlepiej zapalony papieros na potrzeby kina. period.
edit: koobon, tak myślałem, że ktoś złapie za słówko. Niech Cię!
[77]
Ale wiesz, że listonosz nie jest ojcem głównego bohatera?
Jeśli ulubione filmy tak oglądasz to ciekawe co zostaje ci w głowie po obejrzeniu tych nieulubionych.
[80]
W którym momencie De Niro zapala papierosa?
ed.
Na mnie jak na Zawiszy ;)
Wszystkie filmy Tarantino i Rodrigueza ( w tym ukochane Pulp Fiction i Reservoir Dogs ) ,
Blade Runner ,
The Shawshank Redemption ,
The Pursuit of Happyness ,
Letters from Iwo Jima ,
Seven Pounds.
Poza tym może i nie film , ale Band of Brothers traktuję jak jedną wielką opowieść , tak wybitnie dobrą , że mógłbym oglądać bez końca.
Matko... Zapomnialem o serii Indiana Jones.
...jeszcze:
Gladiator
Szyfry wojny
Głębia
Słuchacze
Zezowate szczęście /Kobiela - wspaniały/
Elitarni
Elitarni II
Dystrykt 9
Frost/Nixon
Niebezpieczny Umysł
Monachium
Dzień Świra
Bronson
500 Dni Miłości
Znikający Punkt (film w sumie głupi jak but, ale dla Challengera mogę go oglądać wiele razy)
The Box
The Fountain
28 Dni Później
Czas Apokalipsy
Blade Runner
The Watchmen
Hulk (ten z Erikiem Baną)
Watchmen Strażnicy (2009)
http://www.filmweb.pl/film/Watchmen+Stra%C5%BCnicy-2009-317089
http://www.youtube.com/watch?v=R3orQKBxiEg
Bardzo lubię ten film za jego klimat i odmienne podejście do superbohaterów. Dodatkowo smaczku dodają czasy w których film jest umieszczony. Nixon wygrywa kolejne wybory prezydenckie, natomiast zimna wojna ma się całkiem nieźle. Super pomysł na komiks oraz solidne wykonanie filmu spowodowały, że u mnie jest na pierwszym miejscu.
The Lord of the Rings
Star Wars
Forrest Gump
Zielona Mila
i dziesiątki innych.
Underworld:Evolution
Jestem Bogiem
Dziewczyna z sąsiedztwa
Amityville
Książę Presji: Piaski Czasu
Kod nieśmiertelności
Trójka faworytów:
The Fountain
Lost in Translation
Waltz with Bashir
Dead Man
Blade Runner
One Flew over the Cuckoo's Nest
Mulholland Drive
Office Space
Wojna Polsko Ruska
Fired Up
eXistenz
Blair Witch Project
Fear and Loathing in Las Vegas
Deathproof
Dead Silence
Ricky Bobby Demon Prędkości
Nie Lubie Poniedziałku
Zielona Mila
Dzieci Kukurydzy
REC
Paranormal Activity 2
Kevin Sam W Domu
Kevin Sam W Nowym Jorku
Jesteś Bogiem
Skazany na Bluesa
Sala Samobójców
Jednego jedynego nie da rady.
Snatch, Lock stock and 2 smoking barrels, Pulp Fiction, Inglorious Basterds, Matrix, Star Wars, Inception, Dark Knight, Blow, Scarface. Do tego pojawiajace sie wczesniej Szeregowiec Ryan, Skazani na Shawshank, Lista Schindlera, Wyspa Tajemnic, 12 Gniewnych Ludzi, Miasto Boga. To tak na szybko, a i tak pewnie pominalem kilka waznych pozycji.
Terminator 2
Igrzyska śmierci
12 Małp
Gatunek: wszystkie science-fiction, mój ulubiony zresztą.
Trylogia Władcy Pierścieni, Gladiator, Szeregowiec Ryan, Król Lew, Rambo, Piraci z Karaibów, Harry Potter itd.
Władca Pierścieni, Braterstwo Broni i Helikopter w Ogniu
pytanie: oglądał ktoś z was Głowę do wycierania i mógłby jakoś się o tym filmie wypowiedzieć?
Jest aż tak bardzo poryty jak wyczytać można na filmwebie?
W kolejności to:
1 miejsce: Jestem Legendą
2 miejsce: Nietykalni
3 miejsce: Truman show
no i 4 miejsce: The Book of Eli
To moja czołówka : )
Trylogia Bourne'a i pozostale, ktore wymienilem juz dawno w tym watku.
1. Trylogia bourne'a
2. Chłopcy z ferajny
2. Wściekłe psy
3. Skazani na Shawshank
4. Łowca Androidów
5. Trylogia Ojciec chrzestny
6. Ronin
7. Gorączka
8. Donnie Brasco
I pewnie wiele wiele więcej, nie wskazałbym najlepszego :)
Takie głupie pytania są świetne, uwielbiam je, zejdę do podobnego poziomu odpowiadając: Batman i Robin.
Pulp Fiction
Inglourious Basterds
Dwunastu gniewnych ludzi
Tak mi się wydaję, że to moje top 3
Boogie Nights
12 Angry Men
Edward Scissorhands
Gattaca
Groundhog Day
Jurassic Park
Star Wars wszystkie..
Rzeczywiście można wymieniać i wymieniać.. co raz się przypomina jakiś którego żal pominąć.
Chłopaki nie płaczą
Underworld: Evolution,Underworld: Przebudzenie,Życie Carlita,Dziewczyna z sąsiedztwa.
Widziałem jeszcze wiele innych bardzo dobrych filmów, ale te najbardziej mi się spodobały
ostatnio ogladałam dość dziwny film ( jak większość koreańskich ) był w zakładce z horrorami aczkolwiek powiedziałabym ze to niebanalny romans z elemantami horroru, komedii, dramatu. O-ssak-han Yeon-ae :)
a najlepsze to Zielona mila i Nietykalni :)
Trudne pytanie, ale moją czołówkę na pewno utworzyłyby:
- Blade Runner
- Mulholland Drive
- Gorączka
- Memento
- Skyfall
- Tinker Tailor Soldier Spy
- M jak Morderstwo
[edit]
O, widzę, że to archeologiczny wątek. Wpisywałem się półtorej roku temu, gust nieznacznie ewoluował, ale tylko nieznacznie.
Chyba jednak Forrest Gump. Nie dlatego, że był bez wad, ale sprawił, że poczułem, że chcę być lepszym człowiekiem.
Shawshank, Forrest, Pulp Fiction czyli magiczny rok 1994 i Bravehart w roku kolejnym. I jeszcze coś z Kubricka, coś z Eastwoodem i coś z Pacino. Cienka czerwona linia w moim ulubionym gatunku.
Za dużo tego żeby wypisywać, nie mam swojego najlepszego filmu jaki oglądałem. Z tych co oglądałem każdy podobał mi się po różnym względem.
Cube
Wysyp Żywych Trupów
Matrix 1 i 2
Obcy
Gdzie jest Nemo?
I inne, których teraz nie pamiętam.
Przed laty: " Ziemia faraonów, Egipcjanin Sinuhe, Upadek Cesarstwa Rzymskiego, Ja Klaudiusz, Ojciec Chrzestny 1-3, Obcy 1 - 2, Harry Portfel /dla relaksu/.
Ostatnie 2 lata : "Królestwo, Królestwo Niebieskie, Wirus, Krwawy Diament, Łzy słońca, Tłumaczka, Oko orła, Komórka, Protektor, Uprowadzona 1 i 2, Wróg nr.1" itd. itp.
Może nie są wybitne ale warte zaliczenia.
Dead Silence
Sinister
Mój przyjaciel Hachiko
Zielona mila
Ricky Bobby - Demon prędkości
Aguirre to taki film przygodowy z motywami z "Jądra Ceimności". Niezły, choć wśród topu bym go nie umieścił, w takim "Czasie Apokalipsy" pogrążanie się w szaleństwie było dużo bardziej namacalne. No i jeszcze ten niemiecki język w ustach Hiszpanów...
Ale właśnie, za to ci Hayabusa dziękuję, bo inaczej by się pewnie z tym filmem nie zetknął. Wielu wymienia tu klasyki holywoodzkie, które wszyscy znamy i pewnie słusznie, ale mnie szczególnie interesowałoby, jakby ktoś jeszcze wymienił swoje ulubione filmy stworzone w języku innym, niż angielski.