wymieńcie chociaż dwa tytuły
Sanitarium
Broken Sword 1
Wszystkie z serii Myst, Uru, Schizm, Syberia i Klucz - moja pierwsza przygodówka.
Tych starych przygodówek jest cała masa (Secret of Monkey Island, Indiana Jones, Prisoner of Ice, etc.). Ze średnio starych to np. cała seria Broken Sword. Gry są do kupienia na gog.com za małe pieniądze. Polecam.
Z nowych to bardzo dobrze grało mi się w The Walking Dead i Tajemnice Sherlocka Holmesa.
Sanitarium
Still Life I
The Book of Unwritten Tales
Fahrenheit
Kiedyś psioczyłem na Syberie (zwłaszcza drugą część, "klikaj wszystkim na wszystkim" :P), ale z czasem zmieniłem zdanie. Może dzięki temu, że jak każda przygodówka p&c jest to gra do bólu liniowa i teraz wiem, co na czym klikać. :P Bo klimat ta seria ma przefantastyczny i niepowtarzalny! Tak więc:
Syberia I
Syberia II
najlepsza przygodówka świata: gabriel knight: sins of the fathers
drugie miejsce: grim fandango
trzecie: day of the tentacle
Żadnym wyjadaczem raczej nie jestem ale polecam Amnesia: The Dark Descent, Heavy Rain, Fahrenheit. Z point'n'click to Gray Matter był całkiem, całkiem. :)
Fahrenheit, obie Syberie.
Universe
Beneath a steel sky
Heart of China
Zak McKraken
B.A.T.
Dark Seed
Elvira
Waxworks
Cruise for a Corpse
DreamWeb
Maupiti Island
Sanitarium
Still Life
itd.
Curse of Enchantia
Universe
The Longest Journey
Syberia (1+2)
Eksperyment Delfin
Skaut Kwatermaster
The Walking Dead
The Dark Eye: Chains of Satinav
The Whispered World
The Book of Unwritten Tales
Sanitarium
Gobliiins (1+2+3)
woodruff and the schnibble of azimuth
1) Seria Broken Sword
2) Jack Orlando - jedna z najlepszych muzyk w grach!
3) Longest Journey
The day of the Tentacle
Secret Of Monkey Island
Longest Journey
Sanitarium
Secret Files:Tunguska
Dziwię się, że nikt nie podał Machinarium. Może jest krótka, może jest łatwa, ale jest super :)
Grim Fandango
Day of the Tentacle
Discworld Noir
I wiele innych dobrych, niesprawiedliwie pominiętych przeze mnie - takich jak wymieniony przez Goozysa - Woodruf.