Jeśli chodzi o technologię to najbardziej zawiódło mnie 170 Hz odświeżania w monitorze. Różnica między 170 Hz, a 60 tak jest widoczna jak sie człowiek na tym skupi, ale podczas grania gdy jest dynamiczna akcja to jest to margines niewarty dopłacania według mnie.
Druga technologia na której sie zawiodłem to DLSS, który na ustawieniu "Jakość" daje ledwie kilka fpsów na krzyż, a jak ustawimy "Wydajność" to wszystko jest wściekle zamazane, nawet na rozdzielczości 2560?×?1440 co się mija z celem grania na max grafice i ratowaniem się DLSSem żeby mieć 60fps bo i tak gra będzie wyglądać paskudnie. Myślałem, że będę z tej opcji korzystał non-stop, ale koniec końców nie korzystam w ogóle.
Jeśli chodzi o sprzęt to zawiodłem się na dedykowanych kartach dźwiękowych, które dają może marginalną i przy normalnym, codziennym dosłuchu niezauważalną poprawę dźwięku. Sprawdzają się świetnie jako wzmacniacze słuchawkowe, ale reszta to placebo. Wiem, że jest tutaj sporo białych rycerzy, którzy się nie zgodzą, więc nie będę się zbytnio rozpisywał na ten temat. Do takich konkluzji doszedłem po obadaniu kart zintegrowanych vs dedykowanych z półki cenowej 700-1000zł i zdania nie zmienię, a i wiem że nie tylko ja to zauważyłem.
Sprzęt: kierownica Logitech G29, kompletnie nie potrafiłem się wczuć w rozgrywkę przez jej malutki rozmiar, mierny FF i szuranie zębatek. Niestety, sim racing to drogie hobby, gdzie nawet półśrodki swoje kosztują. Gdyby nie był dla mnie tylko okresową zajawką, na pewno zainwestowałbym tym razem w jakiegoś Fanateca z DD.
Technologia: Quick Resume na Xboxie, działa jak chce i kiedy chce, gry z modułami multi nie są do niego dostosowywane, przez co przy rozgrywce głównie w takie tytuły staje się bardziej utrapieniem niż udogodnieniem (grę trzeba manualnie wyłączać i włączać ponownie).
pożałowałem kasy na Logitech MX Keys i kupiłem MS Bluetooth. Jak mnie wku...ia brak przerwy między insertem a backspace... Następnym razem kupię silver monkey K41 przynajmniej nie będę żałować wyrzuconej kasy...
https://www.microsoft.com/pl-pl/d/microsoft-bluetooth-keyboard/919v6qb80zg3
Co do kart dźwiękowych i ogólnie jakości dźwięku to nie widzę nic złego w posiadaniu przeciętnego słuchu co nie znaczy, że tych różnic nie ma. Jeśli starcza ci integra z płyty głównej to dobra twoja, po co tylko wmawiać od razu innym, że to placebo?
PS. Twój monitor ma 170hz a nie 170mhz.
Napisałem że widać różnicę, ale w dynamicznych grach w których duży refresh rate jest kluczowy już tak za bardzo nie widać. W samej grze mam w nosie czy akurat mam 60fps czy 170 odczuć z gry to w ogóle nie zmienia. Odnośnie karty dźwiękowej nikomu nic nie wmawiam tylko opisuję swoje doświadczenia. Z hz faktycznie błąd, nigdy nie mogę tego zapamiętać
Jeśli chodzi o sprzęt to zawiodłem się na dedykowanych kartach dźwiękowych, które dają może marginalną i przy normalnym, codziennym dosłuchu niezauważalną poprawę dźwięku.
Ale to twój problem, że jesteś głuchy.
I nie, nie wierzę w audio voodoo. Ale różnicę pomiędzy integrą a dobrą kartą słychać, czasem bardzo wyraźnie.
Wystarczą średniej jakości słuchawki lub głośniki.
Ja się zawiodłem na rozwoju matryc LCD. 2022 rok, a rynek opanowany przez gówniane IPS-y... :(
Ja się zawiodłem na rozwoju matryc LCD. 2022 rok, a rynek opanowany przez gówniane IPS-y... :( to twój problem że jesteś ślepy. Dobry ips zawszę będzie lepszy od jakiego bladego wypranego z kolorów VA. Wystarczy dobrej jakości film i widać różnicę w smużeniu itp.
Wyprane z kolorów VA? LOL :)
A co do smużenia, dobre VA nie smużą aż tak, żeby nie rekompensowała tego ich kilkukrotnie głębsza czerń i kilkanaście rasy lepszy kontrast. A IPS srebrzy każdy, poza modelami z dodatkowym filtrem dla grafików, za grube tysiące (można by kupić dwa telewizory OLED za te same pieniądze).
Warto zaznaczyć, że obecne zintegrowane karty dźwiękowe są w większym stopniu pozbawione szumów, niż te podłączane bezpośrednio do płyty, a w dodatku gwarantują takie same odtwarzane Khz i DNR, więc no sorry koleś, ale jedyną zaletą z twojej karty jest kasa która poszła na wynagrodzenie Chińczyków, którzy ją skonstruowali haha. Za twoją kartę można kupić całą płytę główną z dobrą kartą, więc zastanówmy się czy nie przyganiał kocioł garnkowi
a w dodatku gwarantują takie same odtwarzane Khz i DNR
No a monitor 60 Hz z bierdy za 400 pln wyświetla obraz identyczny jak 60 Hz za 1200 pln, wszak tyle samo Hz mają :D Przepłaciłeś za swój i to srogo :D
wi-fi 5 Ghz.
Zapewne moc zależy to od danego modelu modemu.
Na obecnie posiadanym nie widze postępu z 5 Ghz a wcześniej używanym 2,4 Ghz.