Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Monitor z matrycą IPS - modele do 750 złotych

15.05.2012 22:04
👍
1
zanonimizowany624581
91
Senator

Monitor z matrycą IPS - modele do 750 złotych

Witam,
Chciałbym zaciągnąć Waszej opinii - jaki monitor z matrycą IPS polecacie? Musi mieć 23 cale, rozdzielczość Full HD, przynajmniej 5 ms reakcji i wejście HDMI. Znalazłem takie cudo - http://www.ceneo.pl/14048673s - dobre jest?

Z góry dziękuję za pomoc! :)

15.05.2012 22:44
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany810890
46
Generał

Jesteś grafikiem? Mam podobny model dokładnie pół roku i muszę przyznać, że jest świetny, ale typowy "kolega z naprzeciwka" nie zobaczy w sumie żadnej różnicy oprócz tego, że jest duży.

Na pewno na plus idą kąty widzenia - leżąc obok na łóżku wszystko elegancko widać. Co do jasności i kontrastu - ustawiony na 60/100 i w takim skyrimie, każdą jaskinie z pochodnią musiałem przeszukiwać, bo nie było bata, aby cokolwiek zobaczyć. Podobnie w ostatnich londynowych misjach mass effect'a 3 tyle, że tam nie było można czym się wspomóc dodatkowo grałem rano przy słońcu :) W sumie dla mnie to plus, bo ciekawie można się wczuć, choć niektórych może to irytować. Jeśli kupujesz wersje z pivotem możesz dodatkowo obracać i podwyższać monitor, raz ustawiłem i nie zmieniam, no ale zawsze lepiej mieć taką pierdółkę niż nie.

Na minus - w nocy przeglądarkowa biel cholernie świeci, ale to może ja jestem jakiś nie przyzwyczajony, albo to słabe oświetlenie :> Dodatkowo przy 23" literki nie są wybitnie duże i niektóre strony trzeba deliaktnie powiększyć, jeśli siedzisz dość daleko. Jak wspominałem, typowemu użytkownikowi musiałbyś postawić dwa monitory obok siebie (TN'kowy i IPS), żeby różnice zauważył, więc do lansowanie, również taki se ;)

Jeśli szukasz IPS ten model będzie dobry. Osobiście mogę polecić, choć znawcą jakimś nie jestem i wygórowanych wymagań nie mam.

edt: Mniejszego w FHD jak 23 cale nie kupuj, bo za cholerne niczego nie przeczytasz, więc ten na dole troche kiepski się wydaje. Możesz równie dobrze wziąć tą 24 calową iyamę, ale to już bardziej typowo pod fps'y.

15.05.2012 22:54
Bri
3
odpowiedz
Bri
157
Hekatonhejr

http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd,i2,k5,d3.bhtml

Osobiście chciałem kupić IIyamkę za 799zł, bo te 2 cale robią trochę różnicy (wolę większego).

16.05.2012 17:35
4
odpowiedz
zanonimizowany624581
91
Senator

@K4RO8
Może nie grafikiem, ale niekiedy potrzebna mi jest dokładność, dlatego decyduję się na IPS.

Co do 24' - nie znalazłem niczego, co by miało taką matrycę i sensowną cenę.

16.05.2012 22:05
5
odpowiedz
zanonimizowany624581
91
Senator

Góra! - ktoś coś jeszcze zaproponuje?

18.05.2012 17:50
6
odpowiedz
zanonimizowany624581
91