Witam przejdę od razu do sedna sprawy.
Zakupiłem w tym tygodniu Nowy pc, podłączyłem wszystkie kable i włączyłem komputer. Po włączeniu monitor pokazuje no signal i dioda świeci się na pomarańczowo czyli że monitor nie jest używany. Kabel sprawdziłem kilkukrotnie z obu stron i nie dało rezultatu.
Obudowa pc to Zalman z1 neo
A karta graficzna która tutaj jak narazie obwiniam to gtx 1060 6gb gigabyte, monitor dziala prawidłowo na starym pc.
Z góry dziękuję za pomoc.
(Wszystkie części pc są nowe.)
Pewnie podlaczyles monitor do plyty glownej a nie do karty graficznej. Ewentualnie sprobuj docisnac karte graficzna moze sie poluzowala. Jaki to monitor ?
Ciezko tu na cos wskazac palcem. Kupiles nowego kompa ktory nie dziala. Duzo mozliwosci co moze byc zle. Jezeli przyjechal zlozony - w transporcie cos sie moglo obluzowac na plycie: grafika, ram - to na poczatek. W zasadzie wypadaloby go odpalic na zestawie plyta, proc, pamieci, zasilacz z monitorem podlaczonym go grafiki na plycie glownej, z wyjeta grafika dodatkowa, bez podlaczonych dyskow. Jak wstanie - to szukac dalej. Jak nie wstanie - to walnieta plyta albo zasilacz. Wyjmij pamieci ram - zobacz czy plyta zacznie piszczec - powinna. Ogolnie - komp do diagnostyki...
Komputer był składany w pobliskim sklepie komputerowym, przed płaceniem pokazali mi co i jak i u nich wszystko było w porządku, jutro będę do nich dzwonił. Możliwe że mam coś z kablem od monitora i szwankuje przy lepszym sprzęcie. Nie mam możliwości sprawdzić na innym monitorze na tą chwilę. Próbowałem do TV ale nic nie zdziałam bez monitora.
Jezeli u nich bylo ok i tylko przenosiles komputer sklep-dom to pierwsze co ja bym zrobil to go otworzyl i DELIKATNIE sprobowal dopchnac w slotach kosci ram i karte graficzna. Szczegolnie grafiki lubia sobie "wyskoczyc" tzn wysuna sie o 1-2mm i nie stykaja. Jezeli nie jestes pewien jak to zrobic - najprosciej byloby karte odkrecic wyjac i wlozyc w slot jeszcze raz.
Dobra znalazłem przyczynę. Dopiero po rozebraniu pc widzę że podłączyłem monitor do procesora a w karcie jest zupełnie inne wejście więc wystarczy że kupie przejściówkę :D
nawet nie wiem jak mogło mi to umknąć.
Pisalem to w pierwszym poscie. Tak myslalem, ze masz stary monitor bez wejsc cyfrowych i wpieles kabel pod plyte glowna. Typowy blad amatora :)
Przejsciowka moze nie wystarczyc. Sa rozne standardy zlacz cyfrowych. Jezeli Twoja karta zaklada tylko sygnal cyfrowy to bedziesz musial zmienic monitor. Doczytaj w linku ponizej:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface
Jezeli na karcie masz tylko standard DVI-D - to czeka Cie zmiana monitora.
Mam wejście DVI-I oraz trochę niżej DVI-D zaklejone zaślepką którą można zdjąć.
Więc nie powinno być już problemów.