Szukam dobrego 22 calowego monitora do 500zł, na razie natrafiłem na BENQ G2222HDL, nada się on czy jest może coś bardziej atrakcyjnego? Zawsze mogę dołożyć pare złotych więcej jeśli znajdzie się monitor dużo lepszy w lekko wyższej cenie. Poza tym mam jeszcze jedno pytanie:
Są dwa monitory jeden o nominalnej rozdzielczości 1680x1080 drugi 1980x1080 czy ten pierwszy o niższej rozdziałce będzie strasznie odstawał jakościowo od tego w drugiej wyższej rozdziałce i czy gdybym zmienił rozdzielczość tego drugiego monitora na taką samą jak ma ten pierwszy(niższą) to na to samo wyjdzie obraz będzie wyglądał tak samo? Czy jednak jest jakaś różnica? (pomijając oczywiście inne kontrasty, kolory, kąty widzenia itd.)
Ciekawi mnie to bo wraz z kupnem monitora odrazu w dniu premiery kupuje Bf-a 3. Podejrzewam, że będe musiał obniżyć rozdzielczość do płynnej gry i jestem ciekaw jak się ma sprawa z rozdzielczością, najwyżej wybrałbym jakiś inny monitor o niższej maksymalnej rozdzielczości, który nie obsługuje FHD.
Dodam jeszcze, że dużo czytam chociażby tutaj na golu:) Nie będzie, więc problemem tak wysoka rozdzielczość(mowa o fullhd) do tych 22 cali? Słyszałem, że podobno są bardzo małe litery i ciężko się czyta i tu znów ponawiam pytanie. Czy gdybym delikatnie obniżył rozdzielczość do tych 1680x1080 to wszystko było by ładnie? (literki ładne, jakość obrazu). Czy lepiej już wziąć monitor, który ma mniejszą nominalną rozdzielczość i nie obsługuje fullhd? Trochę może namieszałem, mam nadzieję, że mnie rozumiecie, czekam na odpowiedzi
UP Ten BENQ będzie dobrym wyborem i jak się ma sprawa z tymi rozdzielczościami?
W monitorach Ci nie pomogę, ale sam mam 22 calowego lg flatrona z hdmi. Teraz mam pod komputerze rozdzielczość full hd i czyta się w miare ok.
Ja ostatnio zmieniałem monitor wybór padł na Samsung SM BX2235 i jestem zadowolony, dobre kolory, niezłe kąty widzenia. W Agito.pl do dostania za 465 zł. Wcześniej miałem 22 tylko w 1680x1080 i powiem szczerze, zamiana się opłacała, bałem się, że litery itp będą za małe, ale są w sam raz jak dla mnie, zawsze można powiększyć stronę w przeglądarce.
UP
Zmiana rozdziałki z natywnej zawsze wiąże się z utratą jakości obrazu - staje się jakby rozmyty, niewyraźny. Zwłaszcza kiedy patrzy się na tekst.
Do góry, może jeszcze jakiś ekspert doradzi w sprawie monitora. Orzołek czy przemoDZ(bez obrazy panowie na górze)? :D Dzięki za odpowiedzi.
Zastanów się czy naprawdę, jedynie do grania, potrzebujesz monitor, który ma przekątną ponad pół metra:) Zwłaszcza jeśli siedzi przy biurku (a nie na sofie przed konsolą) może się okazać, że monitor będzie po prostu zbyt duży i nie będzie ogarniał wzrokiem całości obrazu.
Generalnie, opytmalną odległość od monitora oblicza się mnożąc przekątną ekranu razy dwa. 22 cale = 55 centymetrów. Optymalna odległość od monitora to 110cm. Jak jest mniej, to może lepiej kupić coś mniejszego. Nie będziesz się męczył.
Jak ma się z prawa z kablami? Wszystko będzie razem z monitorem(benq g222hdl) czy trzeba będzie dodatkowo coś dokupywać? Ludzie się skarżą, że brak w zestawie kabla DVI oraz HDMI czyli bez nich nie podłącze monitora? Czy wymiana kabla poprawia jedynie jakość? Nie znam się zupełnie na monitorach.
Ja jak kupiłem mojego lg dostałem kabel zasilający i dvi. Dvi do monitora i karty graficznej, a hdmi który miałem wcześniej do ps3 i monitora.
Czyli kabel dvi jest pod komputer, a hdmi pod konsole? Muszę, więc dodatkowo dokupić kabel dvi, taki będzie dobry? http://www.arest.pl/produkt/Kable/65,83,,,0,0,0,,/18799/Kabel-DVI-GEMBIRD-CC-DVI-15-4-5-m-DVI-18-1-DVI-18-1-M-M/
Na poczatku tego roku kupilem uzywana ilyame za 180zl i gniecie wszystko inne. Mialem kilka monitorow, widzialem jeszcze wiecej i zostane juz przy tym producencie.
Ostatni up