siema. Mam takie pytanie... Czy kabelek molex 6 pin jest niezbędny do dzialania karty graficznej? Czy mozna sie bez niego obejść???
To jest kabel PCI-E 6 pin. Karta nie będzie działać bez niego. Jeśli nie masz takiego kabla w zasilaczu to możesz kupić przejściówkę z 2x molex. Oczywiście tylko, jeśli masz wystarczająco mocny zasilacz.
Jest on niezbędny do działania karty graficznej, nowe karty graficzne mają jeszcze dodatkowe zasilanie, które również jest niezbędne do prawidłowego działania.
ale wczoraj jak podłączyłem 9600gt bez molexa to wszystko dobrze chodzilo. Wiatrak się kręcił. gralem dosyć dlugo i karta nawet nie byla gorąca. A do czego to dodatkowe zasilanie?
No czyli podlaczyles grafike przez kabel z zasilacza to po co Ci molex ?!. Czytaj ze zrozumieniem nowe karty graficzne maja dodatkowe zasilanie ty tego nie masz, bo masz stara grafike.
Może inaczej.
Sam w sobie molex nie jest potrzebny do karty graficznej, ale jest integralną częścią całości przewodu razem z " PCI-E 6 pin"
Uprzedzając twoje pytanie, tak możesz poobcinać te molexy.
W 9600gt niema dodatkowego zasilania.
w takim razie po kiego chu** jest wejście na molexa. A i na karcie mam takie małe wejście nwm do czego a koło tego wejścia jest taki jakby kawałek tej części co sie nią podłącza karte do pci. Nie podłączłem zadnego kabla do karty tylko wcisnąłem ją w slot pci bez zadnych kabli...
Ciężko Cię zrozumieć... To, jak to określiłeś "kawałek tej części co się nią podłącza karte do pci" to pewnie złączka do mostka SLI.
Jeszcze jedno:
- gniazdo molex: http://techreport.com/r.x/geforce-7800gs/molex.jpg
- gniazdo PCI-E 6 pin: http://www.legitreviews.com/images/reviews/730/sapphire_radeon4850_power.jpg
Ta końcówka była stosowana w starszych typach zasilaczy i molex był wymagany, w nowych typach jest on zbędny.
Skoro wszystko działa to nic nie ruszaj.
spoko dzieki za odpowiedzi. czyli nie musze zadnych kabli podpinac? No tak Pci 6 pin. Mój błąd :-) Czy musze podpiąć pci 6 pin???
Jak działa, to działa, prawda? Jak podepniesz ten kabel to też na pewno nic nie eksploduje. Jaki to dokładnie model karty graficznej?
9600GT ma dodatkowe zasilanie dostarczaną jedną wtyczką pci-express 6pin
Prawdopodobnie ma płyte główna z pcie- express 16x w wersji 2.0, wtedy takie złącze dostarcza teoretycznie 150wat urządzeniu wpiętemu do slota pci-e. Z uwagi na niski pobor proadu 9600GT +/- 90WAT w stresie, dodatkowe zasilanie jest zbędne ;) Chyba, że bawisz się w OC, by zwiększyć stabilność karty warto podłączyć wtedy tą wtyczkę