Mój komputer to
Płyta Główna ASUS M2V-MX SE
Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+(AM2)
Pamięć operacyjna GOODRAM DDR2 2x1024 MB
Karta Graficzna PCI-E GF MSI 8600 GTS nie działająca już
Zasilacz I-Box ATX 500W
Chciałbym wymienić kartę graficzną powodem jest nie działająca już 8600GTS.Budżet jaki mogę zaoferować na tą inwestycję to około 300zł.Chce tylko GF.Celuje w GF GT430 lub GF GT520.Moim zdaniem jest to dobry wybór jeżeli nie oczekuje rewolucji graficznej w grach,a nowe gry napewno na minimalnych będą działały.Czy ktoś poleca coś innego nie wiele droższego oraz kompatybilnego z resztą mojego sprzętu?Ztych dwóch kart graficznych którą byście wybrali GF GT430 czy GF GT520.
9800 GT albo 9800GTX da się wyrwać za 300PLN. Na GTS 250 juz raczej nie starczy, a tymbardziej na GTS 450.
Szkoda że nie chcesz ATI sa takie karty jak 5670
Powiem tak Chciałbym kartę Gainwarda a z tego co wiem to ten producent robił tylko karty graficzne dla GF.A jakie inne modele od ATI polecasz/polecacie?Mój kolega ma 5670 i mówi że we wszystkie nowe gry na high może grać.
Niby czemu mam zasilacz zmienić?
Bo pójdzie z każdą mocniejszą kartą.
To to wiem,żadna nowość.Problem w tym że ja nawet nie mam dużo PLN na kartę graficzną bo 300zł to strasznie mało,a o kupnie zasilacza nie myślę,bo nie brałem pod uwagę jakichś strasznie prądożęrnych kart graficznych.
Twój zasilacz to gówno i jest możliwość, że jeśli wsadzisz swoją nową kartę do kompa to ten zasilacz puści z dymem twój nowy nabytek, jak też resztę podzespołów.
Mój kolega na zasilaczu I-BOX ciągnie GTS450 już od około roku i nic złego mu się nie stało.Więc nie wierze w to że taka karta graficzna jak GT 430 osiągająca w testach MAX ZUŻYCIE ENERGI 56W,sfajczy się z resztą podzespołów z zasilaczem włącznie zaraz po podpieciu do płyty głównej.A jeżeli mam wymienić zasilacz to na jaki?Jakiej firmy i jaką powinien mieć moc?
Pierw wymien zasilacz , dopiero mozesz myslec o wymianie karty.
Kto wie czy ta Twoja 8600 nie spaliła sie przez ten marny zasilacz.
Co do zasiłki to poleciłbym ci cos od firmy OCZ , ja mam od 2 lat OCZ Fatal1ty 400W i jest super.
Około 4 lat mam ten komputer.Wątpie że to wina zasilacza.O zasilaczu od OCZ też myślałem.
Jak masz tylko te 300 zł to moze zrób tak , kup sobie GF 8800 GTS, za 130zł juz mozna dorwac na allegro i do tego zasilacz: http://allegro.pl/chieftec-iarena-gpa-500s-500w-aktywne-pfc-wawa-hit-i1827013481.html
8800GTS za 120zł na allegro ale używaną!Ten zasilacz ma podobną konfigurację do mojego,ale zobacze jeszcze co zrobię.
Noi co ze urzywana....? no jak ten zasilacz ma podobna konfiguracje do twojego to ja jastem Einstein....
I wuj wie ile podziała ta karta graficzna.To jeżeli nie widzisz podobieństwa,to proszę wymień mi różnice między tymi dwoma zasilaczami panie Einstein.JAZZ,DWA,TRZY
Karolosiak - skoro wiesz lepiej to po co się pytasz?
różnice:
jakość wykonania
użyta jakość komponentów do produkcji
znana marka i gwarancja tej marki
pfc które zadziała
tabliczka znamionowa coś znaczy (bo na iboksie mogą ci i 800 napisać a dostarczy maks 300 że o ilości amperów na linię nie wspomnę)
stabilne napięcia
mniejsze różnice szumów
mniejsze skoki napięcia
skoro nie wiesz że najtańszy złom made in china produkowany z odpadków i komponentów które strach wrzucać do kalkulatora jest rewelacyjny to po co się pytasz o resztę gratów - nie to loteria jeden pochodzi bez problemów 3 lata drugi się spali po pół roku trzeci wywali ci takie przeciążenie że reszta kompa pójdzie z dymem a on sam będzie działał.. widziałeś kiedyś spalony zasilacz noname? (bo ibox to "marka" noname) to samo z obudowami takich "firemek" jak ci się z blachy wyrwie płyta główna bo użyto blaszki i to najgorszego gatunku (a dałeś porządny wentyl np.)...
tak samo wuj wie ile twój zasilacz pochodzi ale skoro wiesz lepiej ;)
Wszyscy są teraz tacy mądrzy <<FORUMOWICZE>>,ja chciałem tylko pomocy a nie kłótni na wątku.Może i I-Box nie jest jakimś zasilaczem z górnej półki,jeżeli chodzi o markę,ale nie rozumiem potrzeby wymiany go na jakiś inny skoro nic się z nim nie dzieje.A tamten zasilacz który mi polecił kolega wcześniej jakoś wgl mnie nie kręci.Tak więc może ktoś powie mi na jaki zasilacz mam wymienić,mój stary.Jaką kartę graficzną zakupić bo to na niej mi bardziej zależy.
DiabloManiak>>apropos MADE IN CHINA, producent kart graficznych GAINWARD swoją siedzibę ma też na terenie Azji,ale zapytaj się pierwszego lepszego informatyka,jeżeli chcesz kartę graficzną do grania to tylko od GAINWARDA a ASUS czy GIGABYTE przy niej to SHIT.
Karolosiak - tjaa, podpowiem ci coś większość producentów produkuje w tamtych okolicach bo jest tam tani koszt fabryk i i siły roboczej ale firmy MARKOWE utrzymują kontrole produkcji i produkują z porządnych komponentów..
Pijesz cole ? Uważasz że tęczowa cola za 79 groszy jest na takim samym poziomie co zwykła Coca cola? :)
Wiesz dlaczego sprzedają iboxy? bo to jest jeden model zasilacza który przepakowuje kilka firm bez marek i sprzedają - kupuje się je za grosze a sprzedaje często z 2-5 krotnym zyskiem (dostarczony do polski kosztuje 20-30 zeta wciskają ci ten złom po 100 czysty żywy zysk i biznes.. dla sprzedawcy bo mu zwisa czy padnie ci komp czy nie)
",ale zapytaj się pierwszego lepszego informatyka,jeżeli chcesz kartę graficzną do grania to tylko od GAINWARDA a ASUS czy GIGABYTE przy niej to SHIT" dziękuje za poprawę humoru rankiem :D gainward był dobry kilka lat temu.. obecnie to jedna z bardziej awaryjnych firm produkujących karty graficzne, mająca mało ciekawy system chłodzenia phantom (gdzie podobnie awaryjny gigabyte ma lepsze windforce).. wydajnościowo i oc nie błyszczy.. a dorzucić do tego Asus-a NAJMNIEJ awaryjny producent kart graficznych to jak strzał w własną stopę :)
ale skoro tak wszystko wiesz lepiej to po co się pytasz? :>
KarolOsiak
Wpisz w google "czarna lista zasilaczy". Po lekturze kilku linków dowiesz się dlaczego lepiej nie ryzykować i lepiej wziąć porządny zasilacz. To, że koledze chodzi x czasu na tym gównie oznacza tyle, że ma po prostu szczęście, po za tym GTS 450 nie jest prądożerną kartą. Mój kolega ma od 8 lat Codegena, który jest najbardziej 'palnym' zasilaczem to też chodzi do dzisiaj ( ale jego komputer nie pobiera w porywach nawet 100W prądu ).
Diablomaniak>>To Ty udajesz takiego mądrego wszystko wiedzącego.Ja ufam własnemu zdaniu i doświadczeniu,a nie opinii publicznej z gazet czy innego SHITU chociażby NETU.Twój nick wskazuje na to że jesteś fanem Diablo,ciekaw jestem czy byłbyś nim jeżeli zamiast średnio 9 i 10 dostałoby 4 czy 5 a nawet 3.O tym że wszystko mamy Made in China,bo tam jest tańszy koszt produkcji to już nie musiałeś wspominać.Co do coli to praktycznie wgl nie pije napojów gazowanych.Głównie herbatę,soki i wodę mineralną.Ale tutaj masz rację np.woda mineralna z biedronki POLARIS tak jakoś się chyba nazywa,nie ma porównania z Kroplą Beskidu czy Cisowianką,a jest to rzekomo zwykła woda.O zasilaczu nie będę pisał,bo nie chce kłótni,bo to jest twój żywioł.Ale jeżeli będziesz chciał napisać coś w wątku,to nie pisz <<skoro wiesz lepiej to po co się pytasz?>>,bo to że ja się nie interesuje zasilaczami i wydaje mi się że jest to dobry zasilacz tylko dlatego,że wszystko z nim w porządku nie znaczy że wiem wszystko najlepiej.Post wcześniej prosiłem o podanie zasilacza na który mogę wymienić mój stary.Jakoś tego nie zrobiłeś,a mogłeś,czy panie mądraliński może tego nie wiesz który zasilacz jest wart polecenia?A jeżeli lubisz sobie strzelać w stopy może wprowadź zmianę weź rozbieg i walnij barana w ścianę.
Orzołek>>wielkie dzięki za tą BlackListę.Teraz już wiem,że to jest zasilacz którego trzeba unikać.Właśnie takiej pomocy oczekiwałem jeszcze raz dziękuje.Pomyślę nad zmianą zasilacza jak najszybciej.Polecasz coś konkretnego czy sam poszukać.Myślę o OCZ ModXStream Pro,Corsair Builder V2,OCZ StealthXStream 2,XFX Pro-Series.Wszystkie są w przedziale cenowym około 200zł.A i jeszcze jedno sprawdzałem napięcie w BIOSie wszystko jest w porządku.Jutro pożyczę od kolegi miernik i sprawdzę napięcie w każdej wtyczce dostarczającej napięcie.Jeżeli wszystko będzie OK to też jak najszybciej wymienić ten zasilacz?
KarolOsiak - bo opinia jaśnie wielmożnego znawcy na podstawie tego ze jeszcze się nie zepsuł (czy miałem góra 3 komputery) - jest bardziej licząca się niż opinia serwisów komputerowych (w obu znaczeniach tego słowa od serwisów gwarancyjnych, po portale branżowe), firm zajmujących się reklamacjami i badaniem rynku na potrzeby it, i o zgrozo zamieszczają dane w gazetach czy necie ale nie przecież to "shit" (btw kto tak zawzięcie używa tego słowa masz z 15 lat że tak się na nie uparłeś żeby pokazać że znasz angielski ? ;) )
Post 12 - dostałeś już zasilacz w nie najgorszej cenie jak na twoje warunki finansowe - chcesz droższy ok powiedz ile, ba mogę ci powiedzieć nawet jaki ja wybrałem (tylko że przy samym nim nie zmieścisz się w swoim budżecie na moderkę ba wymienię ci jakie ma zalety i jakie wady :) ) zwłaszcza że do twojej konfiguracji ten spokojnie starczy)
A ten nick powstał lata temu, jak pewno jeszcze pcta na oczy widziałeś jak żeby grać w diablo 1 w dzień musiałem zakrywać się kocem bo starusienki 14 calowy monitor odbijał światło że nic nie było widać :D
I to ja lubię strzelać sobie w stopę - walisz twierdzenie bo uważam że (tu wstawić dowolną bzdurkę weźmy np. tą o Asusie) i mówisz o rzeczach na podstawie własnego wielkiego doświadczenia (powołując się nawet na mistycznych informatyków - o patrz tytuł informatyka to nawet ja kiedyś zdobyłem to może i ja się na niego powołam? ;) )
I nie chodzi tu o kłótnię tylko o to że ludzie radzą ci wziąć lepszy zasilacz na wszelki wypadek bo skoro skombinowanie większej kwoty na moderkę jest dla ciebie trudne to ciekawe jak trudne będzie zebranie kwoty na nowego kompa (i tak posługując się tak przez ciebie lubianym własnym doświadczeniem pochowałem już kilka no-name zasilaczy (zarówno u siebie jak u i znajomych rodziny) z czego jeden grzecznie spalił połowę bebechów kompa), ale ty nadal się upierasz że to jakaś półka (ja bym prędzej określił to trochę inaczej) i nie widzisz potrzeby wymiany zamiast zanotować sobie ok czas zebrać na zasilacz a teraz karta bo może jeszcze z miesiąc wytrzyma....
Patrz blacklista jest przecież z netu :D
Diablomaniak>>Już jest Ok,po co się kłocić.Przestańmy być tacy mądrzy.Jeżeli możesz pomóc to pisz,jeśli nie to zamilcz.Przeczytałem blacklistę zasilaczy i wiem, że mój zasilasz to gówno,ale tak jak pisałem wcześniej nie znam się na zasilaczach.I interesuje mnie zasilacz OCZ StealthXStream 2.Czy polecasz jakiś inny?Tu nie chodzi oto,że nie potrafię nazbierać na upgrade Pc,tu chodzi o to że mam ważniejsze wydatki w życiu niż komponenty do PC.Bo jako tako PC jest dla mnie tylko dodatkiem,formą rozrywki,ale nie ma to jak wyjść na boisko pograć w kosza albo w piłe to jest coś.Po za tym mam jeszcze Xboxa 360S i to on mi służy bardziej do grania.Kartę graficzną muszę i tak wymienić więc mam te 300PLN.Ale dodać teraz zasilacz to już 500PLN.PC miałem już od 97 roku.A chyba wtedy bo pewny nie jestem była premiera Diablo. Jaki TY masz zasilacz?
Diablomaniak>>Jeszcze coś.Wiesz ile kosztują nowe.oryginalne gry zaraz po premierze na XBoxa360S?Bo jakbyś wiedział to nie mówiłbyś,że mam problemy z kasą na upgrade PC.
Diablomaniak>>A może wiesz to.Jaką cena ma dobra książka?Czy chociażby ciuchy w stylu HIP-HOP WEAR,bo właśnie takie głównie zakładam.Jak nie wiesz masz tu link http://www.urbancity.pl/.I mówię jeszcze raz nie mów że dla mnie trudnością jest nazbieranie na komputer.Bo to jako tako jest dla mnie obraza.
http://forum.pclab.pl/topic/675856-W%C4%84TEK-ZBIORCZY-Lista-polecanych-zasilaczy/ i przedział 2 i 3 z tamtego przedziału praktycznie każdy będzie idealny (a nawet masz krótką listę zalet i wad)..
kal chcesz Ocza to masz dobrze "wymęczoną" i polecaną 600 (500 można wyrwać taniej nawet o około 40/50 zeta) i nawet sklep nie jest zły - parę razy u nich zakupy robiłem i nie było wielkich problemów ;)
http://allegro.pl/x-kom-pl-zasilacz-stealthxstream-2-ocz-600w-sli-i1823002614.html
Ja się skusiłem na Fortrona Aurum 700 gold (certyfikat gold - czyli drugi najwyższy - a że certyfikaty są w pracy w warunkach laboratoryjnych wiec rzeczywiście mieści się w okolicach Silver) fakt nieodpinane kable ale mało ich zostało niewykorzystanych( kartę graficzną podłączyłem pod 2 osobne linie dla bezpieczeństwa bo 580 to prądożerna jest) a duża obudowa pozwoliła na prawie idealne rozmieszczenie kabli - tylko że obecnie ten zasilacz skacze i raz za 360 a raz za ponad 400 można go wyrwać ;)
@KarolOsiak
Co do zasilacza to do 200zł najlepszy będzie OCZ StealthXStream 500W ( jakościowo jest lepszy od ModXStream Pro ). Jak masz więcej kasy to za 250zł masz bodajże XFX Core 550W - jakościowo jeszcze lepszy od OCZ SXS 2, a za 300zł masz genialnego Corsaira TX650V2. Do wyboru do koloru. Najtańszy porządny zasilacz to Tacens Radix IV 450W i jest całkiem niezły, ma tylko jedną sporą wadę - brak złącz PCI-E przez co trzeba się bawić przejściówkami.
PS : Ten link co dał DiabloManiak na forum pclab jest już dosyć stary. Czarną listę mają ok, ale co do polecanych zasilaczy to mam pewne wątpliwości. Osobiście nie ufam zasilaczom Huntkey'a chociaż sam nie wiem dlaczego :D.
Wielki Dzięki chłopaki z tyma zasilaczami.Nie można było odrazu z tą czarną listą wyskoczyć i mnie w taki sposób uświadomić,że I-BOX to gówno.Skuszę się chyba na OCZ StealthXStream 500W.A i uważajcie chłopaki,bo jak nie wymienię zasilacza,to zakilka dni będzie wątek.POMOCY PROBLEM Z KOMPUTEREM PRAWDOPODOBNIE ZASILACZ BO SIĘ NIE SŁUCHAŁEM LUDZI Z FORUM.Ok,Zasilacz mam,a co do karty graficznej to jaką kupić?
DiabloManiak>>Sorry,że tak naskoczyłem z tymi ubraniami i grami na konsolę.Ktoś kiedyś powiedział żę najlepiej robić tak żeby później nikogo nie przepraszać.Ja zwracam Ci poczęsci honory.Ale TY też bez winy nie jesteś.Jak masz GTX580 to masz niezłego blaszaka,wiadomo że ta karta graficzna potrzebuje prądu.Ile ma złącz z dodatkowym zasilaniem?Moja stara miała 1.
@KarolOsiak
A ile chcesz przeznaczyć na tą grafikę? Bo jeśli tylko te 100zł to tak nie bardzo jest w czym wybierać :/.
DiabloManiak>>Co do tego SHIT.NIe używam angielskiego,żeby się pochwalić znajomością.Bo znajomość angielskiego w dzisiejszych czasach to nie nowość.Dla mnie to jest zapożyczenie językowe.Napewno słyszałeś.A SHIT jako słowo to chyba bo pewny nie jestem jako pierwszy użył forumowicz o nicku Feess.
Orzołek około 300 jak była mowa a że same gf-ki to mały wybór jest :D
450 (po dorzuceniu 50-80 zeta do wyboru zotac,asus, gainward)/ 440 (do 300-340 spokojnie)/ od biedy 240
http://allegro.pl/gainward-gts450-512mb-128bit-ddr5-783-3608-dx11-gw-i1830857827.html
http://allegro.pl/zotac-gts450-512mb-ddr5-128bit-60gw-em-i1826390620.html
http://allegro.pl/asus-gts450-1024mb-wersja-voltage-tweak-50-box-i1833925408.html
http://allegro.pl/asus-geforce-gt-440-1024mb-ddr3-128bit-dvi-hdmi-i1823407141.html
http://allegro.pl/gigabyte-gt-440-oc-1024mb-830-1800mhz-directx-11-i1832397436.html
http://allegro.pl/zotac-gt440-512mb-ddr5-128bit-60gw-em-i1834992076.html
http://allegro.pl/gainward-geforce-gt440-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-i1823409199.html
albo najtańszy referent 440 (niższe zegary - niższa wydajność ale można próbować oc) za to gorszy ram bo ddr3 a nie 5
http://allegro.pl/gainward-geforce-gt-440-1024mb-ddr3-128bit-hdmi-i1835010625.html
GTS450 jest o niebo szybszy od GT 2/4xx.
Osobiście w tej cenie brałbym HD6770 bo jest wydajniejsza od GTS'a 450.