http://might-and-magic.ubi.com/universe/en-US/x.aspx
Chyba nikt nie ma wątpliwości, czekamy na Pax.
Aż ciarki po mnie przeszły. Myślałem, że IX część będzie ostatnią, a tu taka niespodzianka.
Ciekawe co z tego wyjdzie, Might and Magic w Ashanie?
[4] Ciekawe czy będzie kierowanie drużyną, jeżeli tak, czy będzie to wyglądało jak do tej pory, widok z pierwszej osoby a pod kontrolą kilku bohaterów. Takie rozwiązanie nie pasuje do obecnych czasów, bardziej widzę to w formie Skyrima, ale znowu w tej formie nie da się sterować kilkoma postaciami.
Nie wierzę :o
Pourywam łby jeśli zepsują ten tytuł, a jest się czego bać, branża podąża w kierunku bezmózgich siekanin.
PS. Czekam na Wizardry 9.
Wizardry 9 chcialbym zobaczyc na KS... Przynajmniej wydawca by sie nie wtrynial jak ubisyf.
Wow ... tego się nie spodziewałem.
Ale super, czekam na kolejne newsy, mam nadzieję żę duch poprzednich części będzie zachowany.
Nie będzie ducha poprzednich części, bo na bank będzie się akcja działa w nowym uniwersum, a Ashan nie jest tak bogaty jak stare kontynenty.
Może być i Ashan, byle tylko zachowali formułę oldschoolowego RPGa. Bo jak z poprzednimi częściami będzie łączył się tylko tytuł, to nieciekawie.
Projekt podobny do Wizardry byl juz na KS i niestety zostal anulowany.
Co do Might &Magic X - genialna wiadomosc! :-)
Zostal anulowany bo byl beznadziejnie przygotowany. Poza tym nie chce gry podobnej do Wizardry tylko jej kolejna czesc.
Co w tym dziwnego? Po sukcesie Legend of Grimrock przewidywałem rychłe wskrzeszenie tego typu gier.
Zresztą, żeby daleko nie szukać https://www.gry-online.pl/newsroom/sprzedano-juz-ponad-600-tys-egzemplarzy-legend-of-grimrock-tworcy-pokazali-screeny-z-nastep/komentarze/z512198 post [8]
Niemniej, trzymam oczywiście kciuki :]
meh, pewnie bedzie w Ashan a ten swiat jest tak mdly jak jest to tylko mozliwe. Generic high fantasy...
Co w takim razie z nieoficjalnym wydaniem Might & Magic X Children of the Void tworzonym przez fanów?
Co w takim razie z nieoficjalnym wydaniem Might & Magic X Children of the Void tworzonym przez fanów?
Z pewnością Ubi się tym zainteresuje i pójdzie do piachu.
Tak jak zmienili czcionkę, którą wziął jeden z pracujących nad ChotV, z bodajże HoMM5.
Dodatkowa porcja przemyśleń (edycja za krótka...)
Ładne logo z nawałnicą obrazków nic nie mówiące młodszemu pokoleniu graczy. Czyżby symboliczny krzyżyk na serii? :P
Ciekawe tylko jak mieliby zrobić nową część gry w obecnych czasach. Zresztą jakiego cRPGa wydało UBI? Mówię o pełnokrwistym, nie hybrydzie gatunkowej.
Na pewno poziom trudności nie będzie problemem, gry tego wydawcy są znane z momentami zerowego wyzwania, dyplomatycznie rzecz ujmując.
No i czy będzie można (wzorem starych części) wyposażyć całą ekipę* w łuki i zalewać przeciwnika strzałami?
Jak wyglądałaby gra na konsolach?
Wyobraźmy sobie, że chcą przenieść M&M VI Mandate of Heaven na konsolę. Jedyne co przychodzi mi do głowy to konsolowe Wizardry (nadal nie mogę wybaczyć japońcom przejęcia tej marki bo choć gry robią niezłe to nic dla zachodu)
Możliwość przełączania między turami a czasem rzeczywistym może przerosnąć graczy :P
PS. nawet jak będzie zła to będzie lepsza niż M&M IX. W którego trochę pogralem i wróciłem do wizardry 8. Koszmar który 3DO zrobili w mniej niż rok na Litech (silnik z NOLFa). Ohyda.
PS2. Jon Van Caneghem jest w EA więc...
PS3. ciekawe czy zrobią z tego MMO :P
*zakładam, ze gra pozostanie blobberem tzn. prowadzeniem ekipy w jednym ciele.
[21]
Moje przemyslenia (tez na szybkiego :P)
- gra bedzie miala podejscie "fuck you fanboys" i calkowicie oderwie sie od pozostalych czesci
- prawdopodobnie jedna postac
- "imersja" > fabula
Wiem, ze katastroficzne, ale prawde mowiac - nie widze powodow aby Ubi szlo graczom na reke. Dzisiejsi gracze NIE chca starych gier (nawet pomimo tego, ze grimrockowi sie udalo) - oni chca klony Obliviona/Skyrima, gdzie mozesz pobiegac po swiecie, porobic wielkie nic i miec "epicka" muzyke i 2 "epickie" walki. Koniec.
Chcialbym sie mylic, ale o druzynowym RPGu w wersji FPP mozemy raczej zapomniec. Nie te czasy, nie ten target. Ah no i raczej na pewno mozna zapomniec o polaczeniu magii i technologii (blastery, VARN, roboty/piramidy z Xeen itp). Ubi ma cisnienie na Ashan, a kraina ta to zadupie, gdzie szczytem wyobrazni tworcow bylo dodanie MHROCZNYCH elfow! Sanktuarium tez mi osobiscie srednio pasowalo, chociaz i tak bylo najwieksza innowacja ze wszystkich frakcji.
Spodziewałem się tego. Ruchy wokół marki Might & Magic od dawna na to wskazywały. Byłoby dziwne, gdyby Ubisoft mając prawa do Might & Magic i robiąc sandboxowe FPS i sandboxowe TPP nie chciał zrobić sandboxowego RPG. Tym bardziej widząc jak się sprzedaje Skyrim.
Do Gothica? To niby z jakiej racji? Jedyne co łączy M&M i Gothica to przynależność gatunkowa (cRPG) i fakt, ze ostatnie części serii to kawał zakalca.
Kompletnie inna mechanika gry... zresztą, pisząc coś takiego nie masz bladego pojęcia, co to M&M i jak w to się grało.
PS. pogrzebałem trochę w sieci i na forum ekipy od Childern of the Void i okazuje się, że mają błogosławieństwo UBI (nawet mogą używać znaku M&M, wow) przy czym muszą zaznaczyć - i to wyraźnie - że CHotV jest fanowską produkcją.
Przyznaję, sytuacja wygląda ciekawie...
EDIT: we wcześniejszym poście pisałem, że stare M&M robiło 3DO. Oczywiście była to pomyłka bo chodziło o New World Computing, które miało świetne intra.
Ja za to widzę bardzo dużo - otwarty świat, frakcje, czy chociażby trenerów umiejętności.
Ne oszukujmy się, ale drużyna w formie MiM i klikanie w strzałki raczej nie przejdzie w dzisiejszych czasach. Podobnie widok izomeryczny to byłby poroniony pomysł, sprzeczny zresztą z całą serią. Pozostaje TPP / FPP, przy czym to pierwsze bardziej do mnie przemawia. Niestety w takim przypaku o "drużynie" raczej nie może być mowy.
Dlatego marzy mi się gra taka jak Gotbhic, w zajebistym świecie MiM, z fajnymi ficzerami jak bitwy w Viking Battle for Asgard. Na pewno nie chciałbym otrzymać czegoś ala Grimrock.
Jak M&M wyjdzie "jak Gothic", to ja podziękuję. To jest najgorsze co mogliby z tą serią zrobić.
[26]
Czy to żart? Gothic jest bardzo uproszczony jezeli chodzi o fabule, swiat czy frakcje. 3 sztandarowe obozy na krzyz w pierwszych czesciach, musisz dolaczyc do ktoregos, malutko umiejetnosci i opcji rozwoju postaci, granie bez drużyny. M&M to rpgi starsze a nie chce dostac kolejnego Messiah of Might and Magic albo Obliviona/Skyrima. Zobacz sobie gry jak Wizardy, a Grimrock to predzej Dungeon Crawler niz pełnoprawny rpg.
Jeżeli będzie w Ashanie, to całkiem możliwe, że będzie się kręciło wokół rodzinnej piątki znanej z podstawowego Heroesa 6 (albo ogólnie wokół tej rodziny). W takim przypadku wybór klas startowych etc. byłby zerowy, gracz skupiałby się tylko na zdobywaniu poziomów i umiejętności rodem z setek innych gier, ze skyrimem na czele.
Chyba, że pójdą drogą H6 i wybiorą sobie inny czas akcji (mam tu na myśli posunięcie względem Heroes 5, gdzie cofnęli się w czasie o pięć wieków), osobiście wolałbym lata bliższe Heroesowi 5, czyli kilkaset lat po czasie z H6. Albo w ogóle czas zupełnie oderwany od tego z serii Heroes, ale myślę, że na to nie pójdą, bo we wszystkich nowych grach z tego uniwersum przewija się rodzinka z H6 :/
http://www.youtube.com/watch?v=GQWzQpVw5mA
No to mamy chociaż potwierdzenie że konwencja FPP zostanie utrzymana.
Mam nadzieje, ze w knajpach nadal bedzie mozna pograc w Arcomage jak w VII i VIII :)