Witam, potrzebuje pomocy z pewnym zadaniem ze statyki, kratownica.
Nie musi to byc rozwiazane zadanie, ale bardzo prosilbym jakby ktos dal jakies obszerniejsze wskazowki jak sie za to zabrac, nie bylo mnie na zajeciach wiec jestem troche z tylu.
Obliczyc reakcje podpor dla kratownicy. Dodatkowow wyznaczyc sily wewnetrzne oznaczonych pretow metoda Rittera.
http://imageshack.us/photo/my-images/823/mechanika3g.jpg/
Z gory dziekuje :)
Tu masz do Rittera http://www.immt.pwr.wroc.pl/~lukasz/dydaktyka/rozwiazania/przykladKratownica.pdf
Co do podpor to najpierw rozpisujesz rownania reakcji dla x i y. Rozumiem, ze sily P sa dane, wiec bedziesz mial dwa rownania reakcji z dwoma niewiadomymi.
edit: Mam nadzieje, ze wiesz jakie reakcje wystepuja w jakich podporach :)
Dzieki hopkins, tak wiem jakie reakcje, wlasnie to zrobilem i mam tak jak napisales, czyli prawdopodobnie dobrze, mam tylko 1 watpliwosc, przy liczeniu sumy momentow, mam moment sily p3, jak widac na obrazku jest ona po skosie, to ramie sily bedzie wynosic a (rzut tego "skosu" na prosta x, o ile mozna tu mowic o rzucie na prosta ktorej nie ma, ale mam nadzieje ze wiesz o co chodzi) czy bedzie wynosic dlugosc tego skosu? mowiac krotko ramie momentu sily P3 wynosi a czy pierw z a^2 + h^2? Dzieki za szybka odpowiedz :)
W podporze A wystąpi reakcja pionowa oraz pozioma, natomiast w podporze B tylko reakcja pionowa. Tak jak mówi Hopkins, trzeba rozpisać równania równowagi dla podpór i z tego wyliczyć reakcje. Co do sił węwnętrznych w prętach to już za cholere nie pamiętam jak to robiło się na piechotę, musiałbym sobie przypomnieć, ale od siebie proponuję wklepać układ do RMWINa tak co będziesz weryfikował sobie poprawność rozwiązań analitycznych.
dzieki xyz666
wracajac do miojego pytania z poprzedniego postu naszla mnie jeszcze 1 opcja, zapytam wiec jeszce raz ze wszytkimi mozliwosciami :)
przy liczeniu sumy momentow sil, moment sily p3 wynosi p3 * ramie sily, ramieniem sily bedzie:
1) a, czyli gorny odcinek tego trojkata?
2) h, czyli prawy odcinek tego trojkata?
3) c (wlasne odznaczenie, nie ma na rysunku), czyli odcinek skosny?
tylko to mnie meczy, a nie chce zrobic zle i potem poprawiac od nowa :)
[2] zapomniałeś się przelogować Narmo :P