Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mass Effect: oryginał czy Edycja Legendarna?

07.04.2022 19:21
1
Szakal
20
Chorąży

Mass Effect: oryginał czy Edycja Legendarna?

Pytanie do fanów. Wolicie oryginalną trylogię czy remastery? Pytam, bo jestem rozdarty, a to jedno z nielicznych miejsc w których można jeszcze na ten temat podyskutować.

07.04.2022 19:24
-=Esiu=-
👍
2
1
odpowiedz
-=Esiu=-
213
Everybody lies

Oczywiście że remastery.

07.04.2022 21:31
grish_em_all
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
grish_em_all
253
Grish

ME1 - zdecydowanie remaster. Wygląda o wiele lepiej, nieznaczne, ale ciekawe zmiany w charakterystyce broni (w oryginale wszystkie miały taki sam tryb ognia i szybkostrzelność, różniły się tylko celnością i obrażeniami. W remasterze pojawiają się pistolety i karabiny szturmowe z ogniem pojedynczym, czy strzelające seriami), poprawione w kilku miejscach udźwiękowienie. Mógłbym się przyczepić do stopnia trudności, który w moim odczuciu jest zbyt niski, nawet poziom szaleniec nie jest jakimś ogromnym wyzwaniem.

ME2 - nieznacznie remaster - lepsza oprawa audiowizualna, ale poza tym nie czuć żadnych różnic

ME3 - tutaj bym powiedział że jeden pies, oryginał z modem ALOT wygląda świetnie, tak że ciężko zobaczyć jakieś istotne różnice. W remasterze boli brak multiplayera, który okazał się szalenie wciągający

07.04.2022 22:27
Bezi2598
3.1
2
Bezi2598
155
Legend

W trójce i dwójce jest mnóstwo broni z DLC. Niestety, w oryginalnej wersji można je dostać na samym początku gry za darmo. Mocno to zaburza progresję postaci, bo niektóre bronie są zbyt mocne żeby dawać je na początek. W Legendary te bronie dostępne są w sklepach, więc nie da się ich mieć od początku. Mała rzecz, ale mocno poprawia balans gier.

08.04.2022 10:56
grish_em_all
3.2
grish_em_all
253
Grish

No tu przyznaję Ci rację, nie pomyślałem o dodatkowym wyposażeniu z DLC. Może dlatego że do oryginalnego ME2 kupiłem tylko dodatki fabularne oraz dodające misje, nigdy nie interesowałem się pakietami broni, pancerzy czy ciuszków dla kompanów :) A skoro mowa o dodatkowym ekwipunku do którego nie miałem dostępu w "starym" Mass Effeccie: pancerz Pustułka FTW ;)

07.04.2022 21:54
4
odpowiedz
zanonimizowany1371103
1
Pretorianin

Legendary. Dość, że lepsza oprawa graficzna to jeszcze masz wszystkie dodatki.

07.04.2022 22:12
ddawdad
5
odpowiedz
ddawdad
77
Przegryw

Legendary.
W przypadku jedynki, remaster był poniekąd potrzebny, bowiem tamta odsłona trochę się postarzała. Może i nowa edycja nie wprowadziła jakichś rewolucyjnych zmian, ale zdecydowanie gra się przyjemniej. Później to już obojętnie, ale lepiej brać remastery ze względu na wszystkie dodatki.

07.04.2022 22:23
Bezi2598
6
odpowiedz
Bezi2598
155
Legend

Remastery. Oryginalne wersje nie mają żadnych atutów, więc wybór jest dość prosty.

07.04.2022 23:03
7
odpowiedz
Szakal
20
Chorąży

Głównie mi się rozchodzi właśnie o jedynkę ponieważ wprowadzono w niej największe zmiany. Przy dwójce i trójce już nie ma aż tak istotnej różnicy, po za paroma szczegółami plus pancerze i bronie z DLC są do kupienia w sklepach, co akurat uważam za plus (jak ktoś zauważył są bardzo op, szczególnie na początku rozgrywki) .
Jedynka teoretycznie została usprawniona pod względem gameplayu i grafiki, ale wydaje mi się, że dokonało się to kosztem klimatu, który był lepszy w oryginale. I do tego jest dużo łatwiej, broń jest celniejsza, a wrogowie mniej wytrzymali. Choć muszę przyznać, że niektórych usprawnili np. miażdzypaszcze, czy Sarena, który ma teraz liczną obstawę ze sobą. Irytuje mnie również brak porządnych polskich napisów, te co teraz są w LE to napisy do polskiego dubbingu, który różni się od oryginalnego. Musiałem przez to przełączyć język na angielski. Nie jest to jakiś ogromny problem dla mnie, bo znam angielski na tyle dobrze, aby zrozumieć większość dialogów i tekstów w grze plus znam bardzo dobrze oryginały. Tym nie mniej pewien niesmak po tym jak EA podeszło do sprawy pozostał.

07.04.2022 23:35
John_Wild
8
odpowiedz
John_Wild
48
Okropnie_Wściekły_Dzik

Oczywiście, że Legendarna :)

08.04.2022 10:05
AIDIDPl
9
odpowiedz
AIDIDPl
186
PC-towiec

LE!

08.04.2022 11:09
10
odpowiedz
gutry
16
Generał

edycja legendarna

post wyedytowany przez gutry 2022-04-08 11:09:34
08.04.2022 11:48
seba920602
11
odpowiedz
seba920602
173
Team Bring It

Remaster. Głównie dlatego, że to w końcu kompletne wydania wszystkich gier. Do tego poprawiono parę aspektów jedynki, które były dość wkurzające w oryginale

Forum: Mass Effect: oryginał czy Edycja Legendarna?