Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mass Effect 3 zakończenie- kilka pytań

05.04.2012 16:04
PS3fan
1
PS3fan
87
Generał

Mass Effect 3 zakończenie- kilka pytań

Witam,
Właśnie skończyłem ME3 i mam kilka pytań:

spoiler start

W moim zakończeniu Shepard połączył życie organiczne i syntetyczne w jedno. Jednakw knću nie wiem, czy przy tym zginął? No bo teoretycznie po tym można grać dalej, ale w filmiku wyglądało jakby, skacząc w ten promień zginął. I, jeżeli faktycznie się poświęcił, to czy jest zakończenie, po którym Shepard żyje?
Drugie pytanie: czy w przedostatniej scenie (na Cytadeli) można uratować Andersona? No bo ja zastrzeliłem Człowieka Iluzję i uratowałem Andersona, ale i tak potem umarł w wyniku odniesionych ran. No i tak się zastanawiam czy można go w jakiś sposób uratować?

Z góry dziękuję za pomoc.

05.04.2012 16:07
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany827077
0
Generał

Za mały jesteś na tę grę. Dorośnij to zrozumiesz.

05.04.2012 16:09
3
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul
Wideo

spoiler start

1. Tak Shepard zginął po twoim zakończeniu
2. Tak jest zakończenie po którym Shepard żyje, jeżeli będziesz miał ponad 4000 floty do dyspozycji i wybierzesz zakończenie ze zniszczeniem żniwiarzy
3. Nie da się uratować Andersona

spoiler stop

http://www.youtube.com/watch?v=ythY_GkEBck

05.04.2012 16:12
pooh_5
4
odpowiedz
pooh_5
96
Czyste Rączki

Nie do końca związane z tematem, ale powinno ci się spodobać:

Through additional cinematic sequences and epilogue scenes, the Mass Effect 3: Extended Cut will give fans seeking further clarity to the ending of Mass Effect 3 deeper insights into how their personal journey concludes. Coming this summer, the Mass Effect 3: Extended Cut will be available for download on the Xbox 360® videogame and entertainment system, PlayStation®3 computer entertainment system and PC for no extra charge*.

http://investor.ea.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=662095

05.04.2012 16:21
👍
5
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Gratulacje!

spoiler start

Zmieniłeś Sheparda w Huska!

spoiler stop

05.04.2012 18:47
PS3fan
6
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Dzięki za odpowiedzi :)
@Limbo92: Obejrzałem filmik, który zlinkowałeś.I jeżeli to prawda, to zakończenie ME3 jest najgenialniejsze na świecie. Jeżeli Bioware faktycznie tak chciało to skończyć, to pewnie nieźle się rozczarowali jak gracze zaczęli tak krytykować to zakończenie (wychodzi, że jesteśmy po prostu głupolami :D).

@pooh_5: dzięki za info. Szacunek się należy BioWare, że nie zignorowali odzewu fanów (mimo że mi się zakończenie podobało). Jestem bardzo ciekawy, jak to rozwiążą (jakie "naprawdę" będzie to zakończenie).

Mam jeszcze 2 pytania:

spoiler start

1) Czy w zakończeniu ze zniszczeniem Żniwiarzy ginie również EDI?
2) To pytanie nie ma bezpośredniego związku z zakończeniem, ale bardzo mnie nurtuje? Co by było, gdybym zdecydował się oszczędzić stację Zbieraczy w ME2 (w moim zaimportowanym sejwie zniszczyłem stacją, co bardzo wkurzyło Człowieka Iluzję)? Jak wtedy potoczyłby się wątek Cerberusa? No bo w końcu nie odszedłbym wtedy z tej organizacji. Czy w trójce nie byliby oni moim wrogiem?

spoiler stop

Bardzo proszę o pomoc.

05.04.2012 18:56
7
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul

[6]

Co do pytań.

1. Nie wiadomo
2. Shepard tak czy siak odchodzi z Cerberusa, obejrzyj sobie zakończenie ze zniszczeniem bazy na YT. Co by się zmieniło w trójce gdybyś oszczędził baze? Jeden czy dwa dialogi...

05.04.2012 20:08
8
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

spoiler start

1. EDI zawierała kod Żniwiarzy, więc niszcząc Żniwiarzy wraz z ich technologią, EDI też powinna zostać zniszczona. Trudno, to wojna, muszą być ofiary. Poza tym to tylko SI w ciele robota.

spoiler stop

I jeżeli to prawda, to zakończenie ME3 jest najgenialniejsze na świecie. Jeżeli Bioware faktycznie tak chciało to skończyć, to pewnie nieźle się rozczarowali jak gracze zaczęli tak krytykować to zakończenie (wychodzi, że jesteśmy po prostu głupolami :D).

No ba, dobrze że są ludzie, którzy dobrze zinterpretowali to zakończenie. Bo jeśli ktoś je rozumiał dosłownie, to nie dziwię się, że walnął focha na BioWare.

05.04.2012 22:35
PS3fan
9
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

@Rod: Ja szczerze mówiąc, nie domyśliłbym się tak sam z siebie o co tutaj chodzi. Gdyby mi ktoś powiedział jeszcze przed przejściem gry, to napewno podczas grania bym sobie skojarzył, ale samemu na to, że Shepard może być zindoktrynowany nie wpadłem. Ale nawet mimo to, zakończenie nie wydało mi się jakieś dobitnie złe. Owszem, na kolana nie rzuciło, ale żeby od razu biec z tym do sądu? Bez przesady...

Przepraszam, że zmieniam temat, ale nie chcę już tworzyć drugiego wątku: moja wersja ME3 to N7 Digital Deluxe Edition z Origina. Podobno znajduje się w niej ścieżka dźwiękowa z tej gry, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć. Pomożecie? Bo zakochałem się w Mass Effectowej muzyce, i rozpaczliwie potrzebuję jej posłuchać xD

05.04.2012 22:42
10
odpowiedz
zanonimizowany661458
26
Senator

Program Files\Origin Games\Mass Effect 3\Bonus\Soundtrack

05.04.2012 22:53
👍
11
odpowiedz
strelnikov
80
Senator

PS3fan -->

napisales: "...Obejrzałem filmik, który zlinkowałeś.I jeżeli to prawda, to zakończenie ME3 jest najgenialniejsze na świecie..." a nastepnie "...Ja szczerze mówiąc, nie domyśliłbym się tak sam z siebie o co tutaj chodzi..."

teraz sam wyciagnij wnioski ... zakonczenie ma dobry pomysla ale jest zrealizowane beznadziejnie najtanszym z mozliwych rozwiazan uwzgledniajacym poniesienie najmniejszych nakladow na produkcje ... mina jeszcze 3 - 4 dni a poszperasz w internecie i zobaczysz tak naprawde w jakim wielkim stylu Bioware ma nas wszystkich graczy i nasze checi poznawcze gleboko w dupie.

Poswiec troche czasu na wnilkliwa analiza to zoabaczysz ze ME3 - poza misjami - zostal zrealizowany po minimalnych kosztach a glowynm celem tej produkcji byl ZYSK (i powtorzenie poprzednich wplywow) JEDNAK PRZY PONIESIENIU NAJMNIEJSZYCH MOZLIWYCH NAKLADOW I KOSZTOW. Wlasnie zakonczenie w takiej formie jak obecnie adresowane moze byc tylko do debilnych graczy ktorzy mysla ze wiedza wszystko - wlasnie do takich jak gosciu, ktory sie wypowiedzial w poscie 2 (powiedzial ze gra Ciebie przerosla, tymczasem gdyby zakonczenie bylo poprawnie zrobione wykonanne i podane to nie mialbys dylematow - a co wiecej nie wybralbys syntezy -))

skonczylem te gre z tydzien temu (Cala przygode z ME) i wybralem znisczenie Zniwiarzy (w tym niestety calego zycia syntetycznego) gdyz taki byl akurat cel mojej przygody we wszystkich czesciach poprzednich a jedyne co mnie zadowala to fakt ze Shepard moja przezyla. Zakonczenie samo w sobie (realizacja nie wstepna idea) to gniot dla malych dzieci ktore mysla ze sa wielkie i wszystko zrozumialy - tymczasem finansowy w BioWare salewa sie lzami ze smiechu -)

06.04.2012 12:59
Stra Moldas
12
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

A mnie to zakończenie się bardzo podoba. Nie było w grach czegoś takiego. Jest inne, filozoficzne, książkowe. Powoduje szum, sprawia, że mówi się o tej grze. I będzie się pamiętać całą trylogię za kilkanaście lat - także dzięki temu świetnemu rozwiązaniu.

Teraz wszystko zależy, jak rozwiążą sprawę w darmowym DLC. Liczę, że wyjaśnią część rzeczy, finalizując dyskusję - ale też zostawią furtkę do Mass Effecta 4.

06.04.2012 13:46
👍
13
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

No ba, dobrze że są ludzie, którzy dobrze zinterpretowali to zakończenie. Bo jeśli ktoś je rozumiał dosłownie, to nie dziwię się, że walnął focha na BioWare.

gadaj o wielce głębokim zakończeniu - nazwij edi si w ciele robota

Forum: Mass Effect 3 zakończenie- kilka pytań