Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mass Effect 3 - kilka pytań

07.12.2014 23:53
claudespeed18
1
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Mass Effect 3 - kilka pytań

Rozumiem, że wątek może zdziwić, bo gra podobno jest niemal liniowa i nic nie pozostało w niej z cRPG. Pytanie mam póki co odnośnie DLC, bo zdecydowałem poznać każde, tak jak w ME2 wcześniej. Tak więc, czy do DLC jest dostęp od początku, czy znowu aktywują się w jakimś momencie?
Zastanawia mnie też czym tak na prawdę jest dodatek Cytadela.. czy to jakaś arena z misjami i easter eggami? Nie wnikałem zbyt w opis, by nie robić sobie spojlerów itd. ale jest tam jakieś foto 'jakby' zakończenia trylogii.. no więc kiedy to zrobić. Przed finalem w podstawce czy po?

Chcę grę przejść w taki sposób by zrobić wszystko(główne, poboczne, znajdźki, cokolwiek) a na koniec big final. No i ende :) W ME2 był myk, że można było coś przegapić itd. ktoś mógł zginąć, dlatego chcę mieć czas i zrobić wsio w odpowiednim momencie a na koniec finał :) Jak ktoś tego nie rozumie, to niech się nie wypowiada :D Możecie też dodać jakieś cenne uwagi, czego np nie robić, lub zrobić by wszyscy i wszystko zostało na sam koniec ale jak sie da to moga byc nawet małe spojlery. Wiem, że sie ratuje Universe i chyba poświęca jakąś planetę.

Ogółem tak się przygotowuję bo gra i jej fabuła mnie przeraża.. w koncu to mega bitwa o Wszechświat ze Żniwiażami i nie chcę tego spaprać :D w ME2 można było zepsuć, wiadomo co ;)

07.12.2014 23:59
Bezi2598
2
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Będziesz wiedział kiedy będziesz miał ostateczną misję. DLC wykonujesz przed ostatnią misją. Co do śmierci postaci to na to czasami masz wpływ, a czasami nie masz, bo liczą się często wybory z poprzednich części. Jeżeli postać nie była lojalna w dwójce to może zginąć. Mówienie ci co masz robić to by było spoilerowanie gry. Po prostu włącz grę i daj się poprowadzić. Jak chcesz 100% i wszystkie zadania to najpierw rób zadania poboczne, a potem główne, bo niektóre przepadają potem.

Cytadela dodaje nową ścieżkę fabularną, mieszkanie na Cytadeli i dużo rozmów z postaciami. Warto co jakiś czas odwiedzać Cytadelę.

08.12.2014 00:04
3
odpowiedz
zanonimizowany581957
99
Generał

Bezi2598 ma rację, po prostu daj się ponieść grze :) Spoilerowanie Ci, aby uniknąć ewentualnych zgonów naszych towarzyszy, byłoby popsuciem zabawy i przygody jaką serwuje Mass Effect. Staraj się sobie po prostu jakoś to organizować - jedna misja fabularna, potem kilka pobocznych itd. Choć niektóre zadania, są faktycznie czasowe i za te należy się zabrać jak najszybciej. No ale, tak jak napisałem na początku, nie planuj, nie kombinuj tylko daj się ponieść grze! :)

08.12.2014 21:40
3dD1e
4
odpowiedz
3dD1e
173
Zuo market

Bez spojlowania. Prawość, czy co to tam było na max i jedziesz na niebieskich opcjach dialogowych ;)

[5] Renegat właśnie zwiększa szansę na "przypadkowy" zgon towarzysza. Nie próbowałem, ale nawet jeśli da się przejść grę 100% na renegacie bez strat to pewnie nie obyło by się bez wczytywania zapisów po ewentualnej pomyłce.

08.12.2014 21:42
Bezi2598
5
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Lol, że co? Przecież dialogi idealisty są strasznie słabe. Bierz wszystko co na dole jak chcesz mieć badassa, a nie miekką faje pocieszającą każdego przez całą grę :P

09.12.2014 09:28
😉
6
odpowiedz
JÓZEK2
164
Generał

Zrobiłem "podręcznikowo", za którymś tam razem /!/, ME2 i 3 a i tak NIE MIAŁEM opcji pogodzenia Gethów i Quarian. Byłem swołoczą i idealistą a także pół na pół. Nic z tego. Widać czegoś i tak mi brakowało, może gry w sieci ??!!

09.12.2014 10:07
7
odpowiedz
zanonimizowany1042058
1
Pretorianin

Bezi +1000, nigdy nie zrozumiałem jak można grać taką ciepłą pipką jak Shepard idealista patetyczny i podcierający wszystkim noski.

Renegat to prawdziwy Shepard.

BTW. Bitwa o galaktykę a nie o wszechświat :p A i nie nastawiaj się zbytnio, koncówka jest słaba.

09.12.2014 10:42
AIDIDPl
8
odpowiedz
AIDIDPl
184
PC-towiec

Z extended cut jest nawet znośna. Nie wiem czy posiadanie wszystkich DLC ma jeszcze jakiś wpływ na zakończenie...

09.12.2014 11:10
claudespeed18
😉
9
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Czy da radę w normalnym SP zdobyć te 4000 zasobów wojennych do 'najlepszego zakończenia'? Pasek idealisty/renegata znowu musi być zapełniony maksymalnie by kogoś pogodzić i wykonać 'win-win' ? Gethów i Quarian z tego co chyba wiem? Jest to pod koniec gry?

Extended Cut jest za free na Origin i waży prawie 2GB, więc coś tam musi być totalnie zmienione, potem sprawdzę te wcześniejsze zakończenie. Chyba, że to lepsze i tak je zawiera oraz rozbudowuje.

09.12.2014 11:16
10
odpowiedz
zanonimizowany1042058
1
Pretorianin

Tak, Extended Cut to jest to lepsze zakończenie stworzone przez Bioware po tym jak fani ich zjechali za to pierwotne zakończenie.

Godzenie Gethów i Quarian akurat z tego co kojarze można zrobić dosyć szybko bo na początku po misji na Marsie mamy chyba wybór czym się zająć w pierwszej kolejności (chociaż mogę być w błędzie). Na to czy uda nam się ich pogodzić wpływ ma kilka czynników w tym kilka wyborów z dwójki, jeśli zrobiłeś coś źle w części drugiej to ich nie pogodzisz.

A co do zasobów to zaraz po premierze bez multi się nie dało ich uzbierać a teraz nie wiem, może Extended Cut wprowadził możliwość zebrania wszystkiego w singlu.

09.12.2014 11:52
Nikuu
11
odpowiedz
Nikuu
59
Generał

Godzenie Gethów i Quarian akurat z tego co kojarze można zrobić dosyć szybko bo na początku po misji na Marsie mamy chyba wybór czym się zająć w pierwszej kolejności

Misje na Rannochu dostępne są dopiero po

spoiler start

wyzwoleniu Cydadeli z rąk Cerberusa

spoiler stop

czyli mniej więcej w połowie gry :)

Na to czy uda nam się ich pogodzić wpływ ma kilka czynników w tym kilka wyborów z dwójki, jeśli zrobiłeś coś źle w części drugiej to ich nie pogodzisz.

spoiler start

np. śmierć Legiona lub/i Tali w ME2, jeżeli któreś z nich nie żyje to automatycznie nie będzie można wywołać "najlepszego" rozwiązania na Rannochu.

spoiler stop

09.12.2014 11:54
Bezi2598
12
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

I jeszcze muszą być lojalni, a Tali nie może być wygnana z Flotylli.

09.12.2014 11:59
claudespeed18
13
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Tali - lojalna, Legion - lojalny, Quarianie udobruchani, Złe Gethy przeprogramowane, chyba to była najlepsza opcja, no nie dla Quarian może ;)

09.12.2014 12:05
14
odpowiedz
zanonimizowany1042058
1
Pretorianin

Co do pogodzenia Gethów i Quarian:

spoiler start

Sprawa jest oparta na systemie punktowym. Musisz mieć min. 5, żeby mieć opcję pokoju.
- rozwalenie gethów heretyków +2
- przeprogramowanie 0
- pogodzenie Tali i Legiona +1
- Tali nie wygnana z floty +1
- znalezienie Zal'Korrisa na Rannoch +1
- rozwalenie serwera gethów +1
- jakiś quest związany z tym wątkiem, którego nie pamiętam +1
- odpowiednia ilość reputacji

spoiler stop

09.12.2014 12:28
claudespeed18
15
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

[14] trochę dziwna kalkulacja, musiałbym całkowicie stanąć teraz po stronie Quarian(zadufane mieczaki) by wykonać pokój, oraz +2 aż za zniszczenie heretyków? Coś nie tak chyba.

Znalazłem co innego, gdzie wystarczy nie niszczyć obu stron i wedle moich wcześniejszych wyborów przeprogramowania Gethy dadzą mi 300 zasobów, zamiast Quarian 200 gdybym je zniszczył, tak więc Gethy opłaca się bardziej mieć po swojej stronie, chyba, że źle to kalkuluję.

09.12.2014 12:30
Bezi2598
16
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Ja przeprogramowałem i udało mi się ich pogodzić.

09.12.2014 21:31
claudespeed18
17
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Czemu jest tak mała czcionka i HUD ? W ME2 też miałem rozdziałke HD i aż tak małe to nie było.

Głośność rozmów też wydaje się cichsza niż efektów, no ale to można przeboleć, jak wiec z czcionką?

10.12.2014 04:12
18
odpowiedz
zanonimizowany1042058
1
Pretorianin

Nie pierdziel tylko graj, stale ci coś nie pasuje.

A ta kalkulacja nie jest moja, taki system jest zawarty w grze.

10.12.2014 11:03
claudespeed18
19
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Uoo, Radowid nie spinaj tak pośladów. Miast się wypowiadać w tak kretyński sposób lepiej nic nie pisz, są pewnie mody i może ktoś napisze czy używał. <Shepard daje ci lekcję dobrego wychowania i nakazuje być grzecznym.>

10.12.2014 11:05
Bezi2598
20
odpowiedz
Bezi2598
153
Legend

Z dźwiękiem chyba też kiedyś miałem problem, ale to jest przecież do ustawienia w opcjach. Po prostu efekty ustaw na jakieś 70%, a głosy na 100%.

Nie głupio ci tak grać jak sobie spoilerujesz? No i granie tak by za pierwszym razem przejść grę idealnie to też moim zdaniem nie jest dobry pomysł. To jest wojna, ludzie giną, a grę można przejść w taki sposób, że prawie nikogo nie stracisz. To tak jakby w Grze o Tron nikt nie ginął.

10.12.2014 11:09
claudespeed18
21
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

Dzwięk to luz, wiadomo, że są suwaki, jednak czcionka podczas rozmów i HUD jest chyba wielkości 1/4 poprzedniczek. Nieco za mały a modowanie odbywa się tylko poprzez ingerencję specjalnym programem w pliki.

10.12.2014 17:06
22
odpowiedz
zanonimizowany885743
14
Generał

Ile wydaliście na wszystkie DLC? Z moich obliczeń wynika, że przynajmniej 100zł na punkty Bioware trzeba zmarnować, kiedy sama gra chodzi za grosze :/

Forum: Mass Effect 3 - kilka pytań