Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mam w głowie za****sty pomysł. Ale...

27.05.2025 12:48
Dipper Pines
😊
1
Dipper Pines
6
Konsul

Mam w głowie za****sty pomysł. Ale...

... do jego realizacji potrzebna mi jest osoba, która ogarnia generowanie profesjonalnie wyglądających filmów AI w oparciu o tekst i grafikę. Próbuję sam od jakiegoś czasu rozgryźć ten temat, ale efekty średnio mnie zadowalają, a chciałbym przynajmniej osiągnąć coś na poziomie Veo3. Wiem, że darmowymi generatorami ciężko będzie, jednak być może w morzu aplikacji AI są gdzieś ukryte darmowe perełki, o których nie wiem.

Jestem świadomy, że nie wygeneruję nic dłuższego niż maks 10 sekund, dlatego tak ważne będzie wręcz idealne odwzorowanie treści. W grę wchodzi także udźwiękowienie czyli dubbing, muzyka i dźwięki otoczenia. Jednym słowem sporo roboty. Ale tutaj myślę, że także będzie można wykorzystać AI. Mam nawet kilka osób, które są gotowe nagrywać prawdziwe dialogi i stworzyć muzykę.

Próbuję reanimować pomysł, który zrodził się kilkanaście lat temu w mojej głowie i który wówczas angażował do działania moich przyjaciół. Niestety z wielu względów utknęło wszystko w post produkcyjnym limbo i zaniechaliśmy dalszych prac. Teraz czuję jednak, że może to być dobry moment na restart.

O co się tak naprawdę rozchodzi? A mianowicie o sceny rodzajowe w uniwersum pewnej gry. Miałoby to formę krótkich, kilkuminutowych odcinków, skupiających się wokół znanych poniekąd postaci. Piszę poniekąd, gdyż w grze "bohaterowie" pojawiali się wyłącznie w formie pseudonimów na ekranie monitorów. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadać im cielesności i okraszyć odrobiną człowieczeństwa. Pole do popisu jest naprawdę spore.

Tak, to jest czysto hobbystyczne przedsięwzięcie. Czy uda się to przekuć w coś, co zacznie na siebie zarabiać? Nie wiem. W sumie ten aspekt jest mi na razie obojętny. Na pewno będzie trzeba poświęcić trochę wolnego czasu, dlatego fajnie by było, gdyby dołączyła do mnie osoba, która potraktuje to poważnie, a przynajmniej będzie chciała spróbować. Tak, caly projekt może okazać się niewypałem gdybyśmy natknęli się na problemy, których nie dałoby rady przeskoczyć w żaden sposób. Z tym trzeba się liczyć. Być może moja wizja będzie nie do zrealizowania z wielu powodów, ale chcę spróbować. Nawet jeśli będę musiał zrobić wszystko sam. Może jakoś to ogarnę :)

Jak ktoś jest ciekawy szczegółów projektu, to zapraszam do korespondencji mailowej - m.dipper.p na Gmail.

Dlatego mam prośbę. Jeżeli znacie generatory warte uwagi, to z chęcią je poznam. Zależy mi na naprawdę porządnym generowaniu filmów z tekstu i z grafiki. Koniecznie potrzebne będzie narzędzie do synchronizacji dialogów z obrazem z odwzorowaniem emocji. I najlepiej bez jakichś ograniczeń w postaci kredytów na generowanie. Chyba że będą się systematycznie odnawiały, to biorę w ciemno.

Wiem, za darmo to co najwyżej mogę w gębę zarobić :D
A teraz możecie pisać, że porywam się z motyką na księżyc i że mając ponad 40 lat powinienem zająć się poważniejszymi rzeczami :P

27.05.2025 12:56
😊
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Tribunal 
2
Centurion

Mając ponad 40 lat powinieneś zająć się poważniejszymi rzeczami.

27.05.2025 12:57
Dipper Pines
😁
2.1
Dipper Pines
6
Konsul

27.05.2025 13:06
Wrzesień
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

O co się tak naprawdę rozchodzi? A mianowicie o sceny rodzajowe w uniwersum pewnej gry
Czy uda się to przekuć w coś, co zacznie na siebie zarabiać?
Ja się nie znam, ale czy żeby zarabiać na wykorzystaniu uniwersum, które już istnieje to przypadkiem nie trzeba mieć licencji?

27.05.2025 13:22
3.1
1
sabaru
25
Senator

I tak na fake filmikach nie zarobi bo zdaje się YouTube miało to zacząć blokować.

27.05.2025 13:31
Dipper Pines
😊
3.2
Dipper Pines
6
Konsul

Dlatego napisałem, że ten aspekt mało mnie interesuje.

27.05.2025 13:34
3.3
1
robertoV
13
Konsul

Już zaczęło, wyłaczyli monetyzację i nakazują dopisywać, że to "fake" trailery. Co zabawne, studiom którym robili "te reklamy" wcale to nie przeszkadzało bo okazało się, że te studia kazały sobie płacić chyba 70% dochodów z reklam.

27.05.2025 13:46
Dipper Pines
😊
3.4
Dipper Pines
6
Konsul

Pamowie, zarobek nie jest meritum sprawy.

27.05.2025 13:23
elathir
4
odpowiedz
1 odpowiedź
elathir
109
Czymże jest nuda?

Problemem są koszty tutaj. Do generowania porządnej jakości materiałów Video potrzeba sporo tokenów. Wygenerowanie spokoi kilku minutowego filmiku to od kilkuset do tak dwóch tysięcy dolarów zależnie od tego jak szybko ci pójdzie i ile poprawek trzeba zrobić. No chyba, ze jakość może być z czapy, wtedy abonament za kilkaset zł. na rok wystarczy by wygenerować z setkę filmików tak stricte hobbystycznie.

Kolejna kwestia to licencje. Jak jej nie masz, to na tym nie zarobisz.

Tak wiec jako hobby to spoko, trochę kosztować będzie ale nie fortunę wtedy, bo możesz znaleźć coś w abonamencie, choć bez dokupywania tokenów praca będzie się ciągnęła dość ślamazarnie ze względu na limity i czasy oczekiwania.

Opcja inna jest postawić sobie generator samemu, ale to wymaga mocnego PC. Teks da się udźwignąć na czymkolwiek, ale animacja to z tego co pamiętam RTX4070 minimum (a i tak trzeba się liczyć z raczej dość powolnym działaniem). No i musi być karta od zielonych.

post wyedytowany przez elathir 2025-05-27 13:25:56
27.05.2025 13:37
Dipper Pines
😊
4.1
Dipper Pines
6
Konsul

Dlatego najpierw badam temat czy w ogóle to wypali.
Co do licencji, nie będzie ona wymagana czy też nie będę naruszał praw autorskich. Wiem, jak to pogodzić.

27.05.2025 13:27
Qverty
5
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Qverty
45
Yarpen z Morii

Ja mam genialny pomysł, strona na której bedzie można publikować filmiki z gier. Nazwałbym to game videos planet.

27.05.2025 13:38
Dipper Pines
😜
5.1
Dipper Pines
6
Konsul

A wykupiłeś prawa własności od davhend czy jak mu tam było?

27.05.2025 13:39
zielele
5.2
2
zielele
155
Legend
Image

mam pomysl na logo nawet.

27.05.2025 13:32
mohenjodaro
6
odpowiedz
1 odpowiedź
mohenjodaro
121
278 właściwy ranking

Poczekaj jeszcze troche, pewnie te ceny docelowo beda malaly. Przeszkoda jest tutaj wlasnosc intelektualna i przemyslowa, o ile trafnie rozpoznales temat, ze chcesz sie brac za tekstowke, to jednak nazwy wlasne czy konkretni bohaterowie dalej beda na rozne sposoby chronieni

27.05.2025 13:43
Dipper Pines
😊
6.1
1
Dipper Pines
6
Konsul

Odnośnie użycia własności intelektualnej i przemysłowej, jak to ująłeś, zasięgnąłem języka u źródła. Otrzymałem klarowne wytyczne, których musialbym się trzymać, żeby wszystko współgrało na płaszczyźnie prawnej.

27.05.2025 14:56
HETRIX22
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
HETRIX22
209
PLEBS

Jeśli chcesz to robić czysto zarobkowo to niestety jeśli ty będziesz w stanie to zrobić przy pomoc AI to prawdopodobnie już działa i robi to mnóstwo osób szukających szybkiego, łatwego zarobku. Jakby nie patrzeć każdy coś takiego może tworzyć, także konkurencja spora.
Takie rzeczy to raczej dla siebie można robić. Ja już osobiście rzygam tymi generycznymi filmikami AI bo są wszędzie.

post wyedytowany przez HETRIX22 2025-05-27 14:57:25
27.05.2025 15:14
Dipper Pines
7.1
Dipper Pines
6
Konsul

Przecież napisałem, że czysto hobbystycznie. Jeśli zarobek stanie się wypadkową, to fajnie, ale nie taki jest mój cel. I nie będą to generyczne gówno filmiki, jak Eskimosi grillujący w towarzystwie niedźwiedzi polarnych, a sceny tworzone według konkretnego scenariusza. Chciałbym uzyskać efekt krótkich odcinków serialowych. Wszystko jak najbardziej na poważnie. Poza tym meritum sprawy nakreśliłem jasno, a wy tylko skupiacie się na wspomince o zarobku :/

27.05.2025 15:21
Wrzesień
7.2
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral

Ja myślę, że większość ludzi będzie z tego korzystała właśnie hobbystycznie, np, żeby generować gołe baby.

27.05.2025 15:48
Wrzesień
8
odpowiedz
Wrzesień
68
Idiot Doom Spiral
Wideo

Nawet fajne rzeczy można z tym zrobić. Ciekawe ile czasu zajmuje wygenerowanie czegoś takiego...
https://www.youtube.com/watch?v=cmEmucbN_Dg

post wyedytowany przez Wrzesień 2025-05-27 15:52:16
27.05.2025 16:36
9
odpowiedz
trumpf
5
Konsul

Ja tez mam pomysl i najgorsze to jest to, ze wiem ze bylaby to zyla zlota, ale nie mam dojscia do nikogo z duza kasa ktory bylby w stanie wynajac serwery robiace filmy AI na duza skale :D

I nie chodzi mi o p0rn

post wyedytowany przez trumpf 2025-05-27 16:37:19
27.05.2025 19:11
WolfDale
😎
10
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
85
~sv_cheats 1

Via Tenor

Mam w głowie za****sty pomysł. Ale...

Chcesz skasować konto?

27.05.2025 20:05
Dipper Pines
😁
10.1
Dipper Pines
6
Konsul

Kiedyś na pewno.

Forum: Mam w głowie za****sty pomysł. Ale...