Siemka szukam laptopa do gier używanego maksymalnie 1500zł szukałem na allegro ale nie wiem jakie parametry powinny być.Podajcie najlepiej jakieś linki.Jeżeli nic nie znajdziecie napiszcie jakie parametry minimalne powinny być.
Z góry dziękuje.
A musi być laptop koniecznie ? Ogólnie laptopy się kiepsko nadają do gier.
tak koniecznie laptop ponieważ mieszkam w internacie a na weekendy jestem w domu.
A w jakie gry chcesz grać i na jakich detalach? Far Cry 3 na średnich bez AA itd? GTA 4 na średnich bez AA, czy jak?
Core 2 Duo 2.1 Ghz minimalnie, 3 GB ram wystarczy, kartę trudniej doradzić
Tu masz test kart:
notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
//edited
wybrałem ci jedną z kart bardzo starych, które nawet w tej tabeli nie są brane pod uwagę, a są pod tabelą ledwo wymienione np.
notebookcheck.net/AMD-ATI-Mobility-Radeon-HD-4650.13883.0.html
Ona była w laptopach sprzed 5 lat. Używany laptop z taką kartą obecnie jest np. za 1 tysiąc PLN
edytować już nie mogę więc tu dopiszę.
Jak już kupisz jakiś notebook, to w grach nowych możesz ustawiać tekstury zazwyczaj na max, AA wyłącz, VSync wyłącz, cienie zależnie od gry możesz wyłączyć, i zależnie od gier jakieś dodatkowe efekty wyłączyć możesz.
Wg tej karty wyżej i spisowi gier w linku, w GTA 4, w Cyris 1, 2, w Skyrim i w inne gry pograsz na akceptowanych detalach, czyli tekstury max, reszta zależy (AA w każdej wyłączone i Vsync). Wiedźmin 1 i 2 także ci zadziała z teksturami max i wyłączonymi paroma rzeczami. Co jeszcze zadziała? - batman każda część, l4d 2, dota2, lol, dragon age każdy, mass effect każdy i to co widzisz na stronie tam.
Rozdzielczość 1366x768
Jednak sprawdź inne karty graficzne, lepsze, tak by za 1500 PLN kupić laptopa, a nie za 1000
//jak kupisz laptopa używanego to może się zdarzyć, że nikt tam pasty termoprzewodzącej nie zmieniał nigdy i wtedy mogłaby się przydać jakakolwiek podkładka chłodząca za np. 50, 80 PLN lub jak masz czas to rozkręcisz laptopa i wymienisz pastę :). A podkładka i tak tylko do gier, do filmów nie trzeba.
Wez pod uwage że używany laptop zazwyczaj ma juz sporo lat. Moze sie więc okazac że nowy laptop ze zwykła zintegrowana grafiką bedzie wydajniejszy od takiego który ma karte dedykowaną ale juz ma swoje lata na karku.
mógłby ktoś podać przykłady lapków z allegru używanych wiedział bym mniej wiecej czego szukać
Jak coś to ja właśnie sprzedaje laptopa, co prawda cena minimalna jaka mnie interesuje to 1600 ale może się skusisz :D
Link: http://allegro.pl/show_item.php?item=3927348447
nie mam tyle.