Witam
Wczoraj po włączeniu laptopa wieczorem, nagle przestał w nim działać internet. System pokazuje "dostęp do internetu, ale po włączeniu przeglądarki, pokazuje (przeglądarka, nie system), że nie ma internetu. Laptop mam parę dni, używam go od wczoraj. Próbowałem przywracać system, bo myślałem że to przez wirus. Nic nie dało.
Nie wypisuje jaki ma procek, kartę graficzną ile RAM-U itd., bo to nie ma sensu. Skanowany antywirusem.
Pierwsza myśl:
Opcje internetowe - Połączenia - Ustawienia sieci lan.
Rzuć tam okiem czy się jakieś cyferki nie pojawiły.
Druga myśl:
czy inne programy 'internetowe' działają (Steam, GaduGadu, Windows Update, takie tam)?
1.mam win 8.1 i WI-FI Przy tych ustawieniach jest zaznaczone automatycznie "coś tam" (muszę 'latać" z góry na dół, więc nie wszystko pamiętam.)
2. Windows update daje automatyczne aktualizacje. Nie mam Steama ani GG Itd.
1. Dobrze, nie łączysz się przez proxy więc to możemy skreślić. Dobrze by było teraz rzucić okiem na ustawienia routera. Może to w nim się coś przestawiło; DHCP się wyłączyło albo stracił ustawienia (robi tak często i gęsto modem sąsiadki, ten badziew od Orange, Funbox czy jakoś tak).
2. Łomatko, ale chyba masz na kompie jakiś program, oprócz przeglądarki, co korzysta z internetu? Cokolwiek. W dzisiejszych czasach nie sposób tego uniknąć. W ostateczności odpal cmd i sprawdź ping do Onetu.
3. Jak jest z innymi urządzeniami podpiętymi do internetu? Tablet? Telefon? Telewizor? Tuner satelitarny? Inny laptop? Zresztą, na samym początku wypadałoby napisać co to za internet, jak się łączysz, jaki masz modem / router.
Tylko na laptopie tak jest. mam 2 routery:
Asus RT-G32 (łączy się przez niego część kompów, w tym ten z zepsutą siecią). Jakiś tam od Plusu/CP [nie pisze jak marka , model (służy do oglądania przez telewizor i używa go 1 komputer oraz ten zepsuty.)]
internet: mówiłem WIFI bezprzewodowe 802.11g.
W takim razie problemem jest najprawdopodobniej przeglądarka. Albo zainstalował się jakiś syf, albo coś się w niej totalnie zepsuło.
Najprościej będzie ją przeinstalować. Albo spróbuj innej. Oczywiście, znowu nie napisałeś jakiej używasz więc niewiele da się coś więcej powiedzieć. Jeśli to coś z trójcy Opera, Chrome, Firefox, to najzwyczajniej w świecie sprawdź windzianego Internet Explorera.