Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Laptop do gier i na studia ~3000zł

26.02.2015 15:42
1
grzegi27
8
Legionista

Laptop do gier i na studia ~3000zł

Witam serdecznie,
nastał ten dzień kiedy muszę wymienić moje poczciwe Lenovo na "lepszy model" i tu pojawia się kilka pytań...

Budżet: ~3000zł
Rozmiar matrycy: +15", dobre by było FHD
Główne zastosowanie: Gry (głównie CS:GO a do tego BF 3/4, Wiedzmin 2 i mam nadzieję 3, Payday2 itp.) oraz filmy i programy CAD/CAM.
Miejsce użytkowania: Laptop będzie użytkowany w domu jako jednostka a'la PC oraz jako pomoc naukowa na studiach. Nie zależy mi ani trochę na cichości. Będzie on stał pod biurkiem z podpiętymi wszystkimi urządzeniami peryferyjnymi (klawiatura, mysz, monitor 24" FHD, karta sieciowa dla polepszenia zasięgu) i odłączany będzie wyłącznie w co poniektóre weekendy, albo jeśli najdzie mnie ochota na jakiś film do snu ;)
Wymagania specjalne: Niezawodność.
Osobiste preferencje: Fajna byłaby możliwość podpięcia w przyszłości drugiego monitora bez konieczności kupowania portu.
System operacyjny: Bez znaczenia, miło jeśli będzie ale brak systemu to żadna tragedią.
Własna propozycja:
http://www.x-kom.pl/p/213697-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-1000gb-gtx850m.html
http://www.x-kom.pl/p/225052-notebook-laptop-15-6-lenovo-y50-70-i5-4210h-8gb-1000-gtx860m-fhd.html

Moje pytania:
1. Czy to będą dobre opcje do takiego użytkowania jak moje? No i czy najlepsze w tej cenie?
2. Warto pchać się w ich odpowiedniki na i7, skoro różnica wydaje się niewielka, a do tego temperatury są większe (większy throttling)?
3. Czy przegrzewanie się tych konstrukcji, o którym bardzo często jest mowa we wszelakich recenzjach, może znacząco wpłynąć na ich niezawodność? Zależy mi na tym żeby ten sprzęt kilka dobrych lat posłużył. 3000zł to dla mnie bardzo duża inwestycja. Pojawia się też pytanie czy przegrzewanie się będzie miało miejsce przy sporadycznym graniu w bardziej wymagające tytuły (najczęściej gram w CS:GO co nie powinno być dla tego komputera problemem skoro mój dotychczasowy sprzęt sobie radzi).
4. Myślałem też trochę nad segmentem DTR, ale po pierwsze mozolny transport na studia, a po drugie chyba dość ciężko ze znalezieniem czegoś w moim przedziale cenowym. Niestety nie znam tego segmentu rynku, więc przydatna będzie wasza opinia.
5. Mój budżet składa się z tego co sam odłożyłem i z pieniędzy za sprzedaż starego sprzętu, na który mam już ewentualnego klienta. Zacząłem mieć wątpliwości czy to co robię ma sens. Obecnie mam (odpukać) bardzo porządne, 2 letnie Lenovo (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, GF GT 720M+integra Intela) z którego jestem jak na razie bardzo zadowolony. Jedyne co mi doskwiera to brak możliwości grania w nowsze gry, sporadyczne spadki fpsów w CS:GO i wydajności w Inwentorze. Czy przy moich wymaganiach nie lepiej byłoby zostawić ten laptop na studia i kupić do domu zwykłego PCta za te +/-2300zł?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

26.02.2015 15:49
Fett
2
odpowiedz
Fett
246

No właśnie nie rozumiem po co sprzedawać pcta i kupować laptopa skoro już masz jednego. Kup sobie pcta do gier, a laptopa którego masz będziesz miał na wyjazdy do domu

26.02.2015 16:00
3
odpowiedz
grzegi27
8
Legionista

Chodzi o to, że jeśli wszystko ułoży się dobrze to niedługo dostanę awans na konstruktora, więc na pewno potrzebuję sprzęt, na którym nie będę się męczył. Do tego warto by było mieć na studiach lapka, który spokojnie uciągnie Inwentora i inne bardziej wymagające programy, chociażby obliczeniowe.
Ten, którego mam ma już 2 lata. Daje radę, pogram w BFa 3 czy CS:GO, ale nowsze gry na nim nie działają. Przy modelowaniu w 3D też daje radę, ale nie wiem jak będzie przy skomplikowanych złożeniówkach, nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić. Do tego wydaje mi się, ze wraz z wiekiem jego wydajność będzie spadać. Stąd moje wszystkie wątpliwości.
Jego specyfikacja:
- 15,6", Glare, 1366x768
- Intel Pentium 2020M (x64, 2x 2,40GHz, 2MB L3 Cache)
- nVidia GeForce 710M (1GB pamięci właśnej) + Intel HD Graphics 4000
- 4GB RAM
- Dysk 500GB 5200rpm

26.02.2015 19:29
Fett
4
odpowiedz
Fett
246

No tak ale w cenie 2300zl na pewno zlozysz lepszego pcta niż laptopa za 3000zl, który na pewno pociągnie takie oprogramowabie. A stary laptop zostaje ba wyjazdy do domu żeby film ogladbac czy cos. Chyba ze w pracy musisz być mobilny

Jeśli to musi być laptop to za podobna cenę kupilen ostatnio asusa (zostal w pracy a nie pamietam modelu)
Ma i7 (różnica jest spora pomiędzy i5) 4gb ramu idodatkowa grafike nvidi . Aluminiowa obudowa powoduje ze sie mniej grzeje i ma 17 cali. Chociaż mi zalezalo na dużym dysku wiec nie bralem dysku SSD, w Twoim wypadku pewnie bedzie dużo lepszym rozwiazaniem.
Jeżeli będziesz dbał i laptopa i pamietal o kilku rzeczach to spokojnie powinien pociagnac
I absolutnie nie chce być jakimś autorytetem znam się średnio i pisze to co mi ie wydaje ;)

26.02.2015 20:47
HUtH
5
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

nie wierzę, że tych problemów z przegrzewaniem się nie da się jakoś opanować...
Jeśli chodzi o gry, to lepiej inwestować w czterordzeniowca i7. Nie wiem jak to jest z wykorzystaniem rdzeni przez programy 'techniczne'... Ale na pewno im się przyda SSD, to daje kopa.

Pamiętaj o tym wątku: http://forum.x-kom.pl/viewtopic.php?f=41&t=4495
i o tym kodzie: http://lpk.x-kom.pl/explozja-okazji/

26.02.2015 21:13
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany1074210
1
Junior

Cześć ! ;D Słuchaj zgłoś się do mnie a mam coś specjalnie dla ciebie. Asus g75vw z procesorem i7, kartą GTX 670ką, 16GB ramu i był wykorzystywany dokładnie do tych samych celów.Cs go spokojnie 120-150fps .Dam ci linka do aukcji na olx (tam też pisz), co do ceny, dogadamy się z pewnością ! ;D pozdrawiam: [link]

26.02.2015 21:16
7
odpowiedz
grzegi27
8
Legionista

"Chyba ze w pracy musisz być mobilny"
W pracy będę miał co prawda lapka, ale na spółkę ze swoim zmiennikiem. Tak teraz myślę czy ten argument z pracą ma sens bo przecież w domu w Inwentorze na kolanie pracował nie będę... Co za tym idzie czy PC czy laptop to żadna różnica...

"Jeżeli będziesz dbał i laptopa i pamietal o kilku rzeczach to spokojnie powinien pociagnac"
Jakie konkretnie "rzeczy" masz na myśli?

"nie wierzę, że tych problemów z przegrzewaniem się nie da się jakoś opanować..."
Podobno ma wyjść nowa wersja biosu z opcją sterowania wentylatora i podniesienia temperatury dla której komputer osłabia taktowanie. Ale kiedy i czy na pewno? Tego nikt nie wie.

"Jeśli chodzi o gry, to lepiej inwestować w czterordzeniowca i7"
Tyle, że według testów i5 radziła sobie tak samo dobrze jak i7, a momentami nawet i lepiej. Wszystko spowodowane throttlingiem, który doskwierał i7 bardziej przez to, że osiąga większe temperatury.

26.02.2015 21:18
8
odpowiedz
zanonimizowany1074210
1
Junior

Grzegi napisz tutaj: bit .ly/ 1vUu9hP (usuń spacje)

I7 jest dużo wydajniejszy przy aplikacjach typu CAD, 3d itp. Do renderowania, a sądzę że może ci się kiedyś przydać. W tym asusie co ci wysłałem masz bardzo ciekawie rozwiazane chłodzenie, o wiele wydajniejsze od "Typowego" w laptopach... pozdro

26.02.2015 21:43
9
odpowiedz
grzegi27
8
Legionista

"Grzegi napisz tutaj: bit .ly/ 1vUu9hP (usuń spacje)"
Ogłoszenie nieaktualne, poza tym nie interesują mnie używki.

26.02.2015 22:02
HUtH
10
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Tak pobieżnie pogooglowałem ten throtling i są jakieś sposoby na to. Choć to trzeba by uważniej na specjalistycznych forach ogarnąć.
Choć to jest dość dziwne, że tylko trochę drożej można mieć 'teoretycznie' o wiele wydajniejszy czterordzeniowiec... Warto przyjrzeć się temperaturom na różnych modelach. W każdym razie quad to na przyszłość jest lepszy wybór i tak.

27.02.2015 23:51
11
odpowiedz
alvin1234
4
Legionista

Tak panowie tylko do 3000 zł to będą i7 z literką u na końcu czyli nisko napięciowe. A takie i7 mają 2 a nie 4 rdzenie.
W tej cenie kupisz laptopa z pełno napięciową i5. Jeżeli chcesz dobry i fajny laptop w dobrej cenie sprawdź sobie acer nitro lub asus F550.
Jeżeli chodzi o parametry oba spełnią twoje wymaganie, jednak nitro robi dużo większe wrażenie i solidniejsze wykonanie.

13.10.2015 21:12
12
odpowiedz
brozinho
18
Chorąży

Do 3k do grania najlepsze opcje to:
Acer Aspire VN7 z i5 i GTX860: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/13621496#from80979
Asus X751LK-T4007D 17,3 z i7ulv i GTX850: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/12681555#from80979
Asus R556LB z i7 ulv i GT940: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/13543010#from80979

Forum: Laptop do gier i na studia ~3000zł