Siema zastanawiam się na kupieniem nowego sprzętu do grania ale nie mogę się zdecydować mam jeszcze dużo czasu wiec czekam na propozycje budżet to 1500 do 2000 zł .
Laptop czy PC ?
Za tą kwotę? Tylko PC, a i tak szału nie będzie. Jak chcesz laptopa do grania to musisz wydać dużo więcej pieniędzy.
2,5 roku temu kupiłem lapka z podpisu, służy mi do dziś. Gram oraz grałem w tytuły z najwyższej półki, ostatnio gram w Battlefield 3 (ten co był za free), BF4 też sprawdzałem, ale nie spodobał mi się. Wszystkie CoD, itp. przerabiałem. W Spintires i Fifę 14 aktualnie pogrywam i nie narzekam.
Co jest plusem takiego laptopa? Względna cisza - względna bo jak się zacznie grać to wiadomo, że wentylator musi przyspieszyć i ciut hałasuje, ale i tak mniej niż PC, a zresztą to jak gram to mam albo słuchawki albo nie słyszę bo strzelam (do ludzi lub gole), itd.
Druga sprawa, która jest ważna dla kogoś kto sam płaci rachunki, a nie robią tego rodzice, to pożeranie prądu. Otóż zasilacz max. 90W (gdzie traktuje to jako wartość zupełnie max, szczytową i tak pewnie tylko osiąganą podczas grania). Gram (aktualnie przez pracę i "życie") już nie tyle co kiedyś, więc mi taki stosunek odpowiada.
Trzecia sprawa to miejsce zajmowane. Laptopa używam przy biurku (b. rzadko) i częściej na łóżku - "na kolanach" (technicznie na udach). Jak gram to podpinam pada. Jak potrzebuję myszki to kombinuję z jakąś dużą książką albo trudno, trzeba usiąść przy biurku. Akurat nie planowałem biurka, ale je mam. W nowym mieszkaniu biurka mieć nie będę (bo nie odrabiam już lekcji od dawien dawna) i to będzie niewątpliwy plus.
Teraz mając machinę do grania miałbym - źródło hałasu, ładny generator watów, zagraciłbym lokum biurkiem i fotelem, żeby móc przy tym siedzieć.
Relatywnie zyskałbym - piorunującą szybkość (swego czasu miało się dwa dyski w RAID 0), możliwość rozbudowy (jakbym miał hajs... a nie mam bo mam jeszcze inne hobby [i żonę]).
Laptop wówczas kosztował mnie 2700,-
Nie żałuję. Tylko klawiatura mnie męczy, wolałbym wyspową. Planuje dokupić jeszcze dysk SSD.
Pozdrawiam.
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014?page=0,8 na tym zestawie pograsz w najnowsze gry z ustawieniami wysokie / średnie . Czasami uda się nawet na ultra .
Laptop do gier za 2 tys zł? Dobrego PCTa za to nie będziesz miał ,bo po roku czy tam dwóch będą problemy z grami.
Lepiej pc tak jak piszą inni.
Albo możesz sobie go złożyć - popytaj sie o opinie na forach to na pewno pomogą z wyborem podzespołów.
Ewentualnie można sobie zamówić gotowy, na przykład ten:
http://www.skapiec.pl/site/cat/51/comp/9190213
jest całkiem niezły