Tak jak w tytule, laptop powinien zmieścić się w granicach 5k. Przede wszystkim będzie używany do pracy (Montaż filmów 4k, grafika w photoshopie, Word itp)
Generalnie w gry nie gram, natomiast fajnie by było gdyby taki laptop uciągnął m.in League Of Legends w przyzwoitych detalach.
Obudowa: Dosyć istotnym elementem jest dla mnie obudowa laptopa, metalowa bądź aluminiowa.
Ekran: Ważny jest również ekran, za tę cenę mam nadzieję, że kąty widzenia będą dobre, więc zapewne ekran IPS matowy (antyrefleksyjny i błyszczący nie wiem za bardzo jak się prezentują)
Dyski: Koniecznie dysk SSD + HDD
Mam na oku Huawei MateBook 13, jednak minusem jest w nim tylko dysk SSD, a dopinanie HDD przez usb nie wchodzi w grę.
Min. rozmiar ekranu to 13 cali.
Macie jakieś propozycje? Na co zwrócić szczególną uwagę ?
To twoj jedyny komputer do pracy czy po prostu dodatkowa maszyna do roboty on site?
Jedyny
Domyslam sie, ze potrzebujesz go do jakiejs freelancerskiej roboty, tylko ze za 5k dostaniesz laptopa do worda a nie do 4k, szczerze mowiac nawet HD moze byc problemem.
Jaki soft bedzie na tym uzywany?
Do powaznej pracy za te pieniadze to zlozysz dosc przecietna stacjonarke, laptop to dopiero wyzwanie (jeszcze z twoimi wymaganiami)
Problem z HD? Hm.. Trochę dziwne, obecnie posiadam samsunga który był warty jakies 1700zł (nowy) i montaż w full hd był bezproblemowy. Może mówisz o montażu z jakimiś super efektami ? Z 4k można zrezygnować, jednak na starym laptopie z 2013 roku przy odtwarzaniu filmów 4k klatkuje, wiec pomyślałem, że za nieco droższy powinno być znacznie lepiej
W takim razie wymóg montażu w 4k odpada.
Generalnie w gry nie gram
I masz tu konto? Dziwne, ale ok, co mi tam :P. Odpowiadając na Twoje pytanie: było mówione wiele razy, że tylko Hyperbook, bo sam sobie dobierasz i matryce i podzespoły i baterię, a nawet zastosowane chlodzenie i zasilacz. Innymi słowy składasz go jak stacjonarkę, a cenowo wychodzi....niemal jak stacjonarka, a nie jak 99% laptopów 3-krotność ceny stacjonarki przy mobilności dającej wiele do życzenia ;)
O 4K na laptopie za taką cenę zapomnij.
Huawei MateBook 13 - ten laptop do demonów prędkości nie należy. Swoją drogą on nie jest wart tyle.
Tak jak napisał Hydro2. Zerknij sobie na Hyperbook N14S. https://www.hyperbook.pl/n14s/
Możesz sam wybrać podzespoły itp. Dobierasz to co potrzebujesz.
GS1070-15PL31. Dobra aluminiowa obudowa, podzespoły też spoko, w razie czego możesz sobie przejrzeć i skonfigurować jakąś inną wersje, opcja 3 letniej gwarancji też istnieje