Witam. Planuję zakup nowego laptopa. Mój maksymalny budżet to 1500zł (ewentualnie niewiele ponad to gdyby na prawdę było warto). Głównie chciałbym by pozwalał w miarę komfortowo pracować na programach graficznych typu photoshop, illustrator czy corel(choć wiem że za tą cenę nie mam co liczyć na wysoką wydajność), miło by też było gdyby dało się na nim odpalić nowsze gry choćby na najniższych ustawieniach (choć to nie jest dla mnie najważniejsze). Obowiązkowo bez wgranego windowsa i dyskiem minimum 250GB. Proszę o pomoc. Dawniej coś się orientowałem w sprzęcie jednak od kilku lat nie jestem na bieżąco.
Dysponujesz za mały budżetem. Do pracy z Photshopem będziesz potrzebował 8GB Ramu, chyba że tworzysz naprawdę proste projekty. Komfort pracy zdecydowanie poprawiłby dysk SSD.
Lenovo G50-80 z dyskiem SSD 128 GB i dyskiem zewnętrznym 1 TB, niskonapięciowa i3 i 4GB Ram (w przyszłość będzie można dołożyć drugą kość). http://www.x-kom.pl/p/240041-notebook-laptop-15-6-lenovo-g50-80-i3-4005u-4gb-128-1000-dvd-rw.html
czyli rozumiem że w wypadku programów typu photoshop największe znaczenie dla wydajności ma procesor i ram a karta graficzna to sprawa drugorzędna?
Zgadza się. Do tego dysk SSD również przyśpieszy prace. Propozycje kjx także są dobre, przy czym oba laptopy mają matową matrycę, więc nie wiem czy taka Ci pasuje.
chyba zdecyduję się na lenovo B50-80 tego którego podał kjx, ma trochę lepszy procesor niż wersja którą podałeś andzi18 i wolę na to postawić niż na dysk ssd, a wie ktoś może jak to jest w x-komie z cenami podanymi na internecie a tymi które są w sklepie? Są takie same czy jak się kupuje w sklepie to jest coś taniej? Różne opinie o tym słyszałem i nie wiem czy warto się fatygować do sklepu czy lepiej przez internet zamówić
W tym przypadku dysk SSD dałbym większy przyrost "mocy" niż niewiele lepszy procesor, nie mniej jednak Twój wybór nie jest zły. Dysk SSD zawsze można dokupić. Co do cen w x-komie to nie wiem, nigdy jednak nie zauważyłem jakiś różnic, z drugiej strony ceny podane na stronie internetowej są ostateczne w przypadku gdy płacimy gotówką, zaś w przypadku zapłaty np. kartą to doliczają jeszcze 2% ceny (możliwe, że to już się zmieniło). Najlepiej jest zamówić laptopa przez neta z odbiorem w salonie, ponieważ w razie czego możemy odstąpić od umowy bez podania przyczyny w ciągu 14 dni.
natknąłem się jeszcze na takiego laptopa [link]
w prawdzie przekracza mój budżet ale zastanawiam się czy nie lepiej nieco dopłacić by mieć później większy komfort pracy. Głównie przekonuje mnie w nim procesor (ram i dysk ssd pewnie dokupiłbym gdzieś za rok) jednak waham się ze względu na kartę graficzną, jest dużo słabsza od tej w modelach B50-80? Jak mi radzicie? Lepiej zostać przy B50-80 którego zaproponował kjx czy jednak skusić się na tego G510?
x-kom.pl/p/226751-notebook-laptop-15%2C6-lenovo-g510-i5-4210m-4gb-1000-dvd-rw-r5-m230.html
o tego laptopa mi chodziło wyżej
coś mi nie wychodzi wklejenie poprawnie linku więc podam najważniejsze parametry tego laptopa
procesor Intel Core i5-4210M (2 rdzenie, od 2.6 GHz do 3.2 GHz, 3 MB cache)
4GB ram (DDR3, 1600MHz)
karta graficzna AMD Radeon R5 M230+ Intel HD Graphics 4600
dysk 1000 GB SATA 5400 obr.
cena na stronie x-komu to 1649zł ale na allegro widziałem za 1600zł
i co myślicie? warto dołożyć te 100zł czy jednak lepiej zostać przy B50-80?