Dzisiaj moja szanowna rodzicielka zgłosiła się z palącym problemem zakupu nowego laptopa. Wybiłem jej z głowy wycieczkę do media marktu i wypytałem dokładnie o potrzebne funkcje, żeby zasięgnąć rady m.in. tutaj :)
Mama potrzebuje laptopa do obróbki dużej ilości zdjęć (photoshop) z podróży. Bez oprogramowania, bo ma komplet licencji. Z racji swojego przeznaczenia, komputer musi mieć dość duży ekran, a jednocześnie być na tyle lekkim, żeby wrzucić go do plecaka i bez problemu biegać po dżungli. Mama uparła się także na napęd dvd, więc odpada większość netbooków. Kolejnym wymogiem jest duża przestrzeń dyskowa.
Co do ceny, to najlepiej żeby było jak najtaniej - w rozmowie padła kwota 2000 pln, ale zdaję sobie sprawę, że to może być za mało.
Mama liczy na Waszą pomoc :)
czemu wybiłeś z głowy wycieczkę do MM ?
niech idzie, pomaca, wybierze model itp.
kupić możecie gdzie indziej dokładnie to samo tyle że za sensowne pieniądze
mama umie przerabiac zdjecia w photoshopie i nie wie mniej wiecej jaki laptop potrzebuje?
pewien jestes?
niech idzie do mm i pobawi sie lapkami
Za 2 kafle to za bardzo nie ma co szukac, pewnie pierwszy lepszy z MM bedzie dobry, byle by sie podobal i spasowal rozmiarami/waga. Warto by poszukac czegos z 4gb ramu, jezeli ma tam byc windows 7 + photoshop.
Jeśli korzysta z Photoshopa to polecam wszystkie produkty Apple'a. MacBooki będą do tego idealne.
za 2k spokojnie coś się da kupić tylko trzeba dopasować konkretne wymagania
- co znaczy duży ekran ? 15 cali 17 ?
- co znaczy duża przestrzeń dyskowa ?
- jakie gniazda ma toto mieć ? usb starczy czy potrzebne będzie coś szybszego żeby te fotki przerzucać na kompa ? a może przyda się od razu wbudowany czytnik kart takich jakie rodzicielka używa w aparacie ?
4GB ma sens tylko z 64bitowym systemem więc o ile taki nie będzie instalowany a model z 4GB będzie wymagać dopłaty w stosunku do odpowiednika z mniejszą ilością pamięci to spokojnie można brać model z 3 lub nawet 2GB na pokładzie
dudek101 - macanie jest ok, ale nie żeby kupować od razu - w tym sensie. Jeżeli chodzi o ram/system - system mogę postawić każdy (dzięki msnaa), więc niech cena dyktuje ilość ramu ;) Duża przestrzeń dyskowa - 500gb to max, więcej nie trzeba, ale już 160gb to zdecydowanie za mało. Jeśli chodzi o gniazda - nie widziałem nigdy laptopa z CF, a takich kart właśnie mama używa.
Dessloch - obsługiwać program to jedno, a znać się na laptopach to drugie. Ja też robię dużo rzeczy na komputerze, a kupując swojego laptopa zasięgałem rady m.in. tutaj, bo nie znam rynku itd.
QrKo - budżet można nagiąć do 2500. Jeśli chodzi o ram to przy fotoszopie jest bardzo ważny, praktycznie innych niż z 4gb nie biorę pod uwagę.
mexx97 - ikonka obok postu...
vlodek - dzięki za konkretny post, na NHL-u polecono mi jeszcze coś takiego -
http://allegro.pl/laptop-asus-k52je-k52-i3-370m-4gb-640gb-hd5470-i1492257719.html
Z tego co widzę, to mają dosyć podobne konfiguracje - z tym że Asus ma większy dysk.
Asus ma rowniez lepszego procka, z kolei Acer lepsza karte (ktora pewnie nie jest potrzebna). Jak bedziesz szukal jeszcze czegos to polecam:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
Jakbyś gdzieś znalazł bez systemu tego samsunga to ja na Twoim miejscu bym brał od ręki - http://allegro.pl/samsung-q530-r580-i5-6gb-500gb-gt330m-2-36-kg-win7-i1498014548.html
Macco - ale czy potrzebna jest taka karta, i czy te 2gb ramu więcej w porównaniu z Asusem to aż taka różnica, żeby dopłacać nawet bez systemu?
Z kolejnej rozmowy i wypadu do Saturna wynikają następujące wnioski:
Ekran - tylko i wylącznie 15,6"
Ram - jak najwięcej, do fotoszopa.
Proc, grafika - bez różnicy
Waga - 2,6kg to absolutne maksimum, generalnie im lżejszy tym lepszy.
Bateria - im dłużej trzyma, tym lepiej - dżungla i te sprawy.
Budżet - jednak 2000 pln jest górną granicą.
Ja najbardziej jestem skłonny ku http://allegro.pl/laptop-asus-k52je-k52-i3-370m-4gb-640gb-hd5470-i1492257719.html, aczkolwiek rodzicielce, jak to kobiecie, zależy również na ładnym looku, który wg. niej jest cechą wszystkich Samsungów. Jak znajdziecie mi samsunga z podobnymi parametrami, to wszyscy będą happy :)
Obawiam sie ze nie dostaniesz nowego Samsunga bez Windowsa, przynajmniej ja w tym momencie nie widze nigdzie (ale moze cos przeoczylem, pozno jest i jestem zmeczony), a to oznacza ze 3 stowki uwalone na czyms na co macie licencje.
Na twoim miejscu skłaniałbym się ku temu Acerowi. Ma słabszy odrobinę procesor ale za to bardzo dużo lepszą kartę grafiki. A tych 140 GB dysku to nawet nie odczujesz.
Sam mam wersję Acera 5551G z 5650 i takim samym prockiem - chwalę sobie (wykończenie w środku z polerowanego metalu a nie plastiku). Jedyne co mnie denerwuję to trochę głośny napęd ale rzadko i tak go używam
http://allegro.pl/toshiba-c660-ci3-380m-2x2-53ghz-4gb-500gb-hd5470-i1496685325.html
i3-380 dorównuje wydajnością starszej linii mobilnych i5 (nowe Photoshopy wręcz pożerają zasoby więc to nie jest obojętne tak jak napisałeś..), 4GB RAMu jest ok, karta graficzna ma 512 RAMu na pokładzie (w Photoshopie karta graficzna jest mało istotna, co nie oznacza, że wcale, dlatego nie powinna być to integra raczej).
vlodek - ale po co jego mamie 6650, będzie sobie pocinać w Crysisa? Zresztą Acer zawsze pozostanie Acerem, i ja nikomu Acera nie polecę, bo mnie ta firma oszukała i okradła. A ze swojego Acera będziesz zadowolony dopóki nie trafi do serwisu (jak Ci się poszczęści to może nie trafi, ostatnio trochę poprawili jakość) i nie będą Ci próbowali wmówić, że przyczyną KAŻDEJ awarii jesteś Ty. Żeby się wywiązali z warunków gwarancji trzeba ich straszyć rzecznikiem praw konsumenta, wtedy nagle się okazuje, że jednak naprawią za darmo.. Gwarancja door-to-door w tej firmie istnieje tylko na papierze.
Dodam jeszcze, że laptop ojca był w ciągu 2 lat 4 razy w serwisie. Wyłączające się wiatraczki, siadła płyta główna (próbowano wmówić, że coś zostało na nią wylane.. :) ), potem już na nowej płycie po 3 miesiącach odmówił posłuszeństwa 1 slot RAMu, a po 1,5 roku (niestety, pech Acera , że mój ojciec korzysta intensywnie i często z laptopa) popękały zawiasy.
Zresztą - ten Phenom jest dużo mniej wydajny i zużywa więcej prądu niż i3-380M (bateria...), natomiast prawdą jest, że ma o wiele lepszą kartę graficzną - tylko, że ta karta jest do niczego nie potrzeba, a dodatkowo znów jest bardziej prądożerna. Dodatkowo - i3 może się przełączyć na Intel GMA HD, a wtedy czas pracy na baterii tej Toshiby będzie jakieś 50% dłuższy od Acera.
Ten Acer jest dobry, ale nie do tych zastosowań, do których mama Paula12 go potrzebuje.
To ja już nic nie wiem. Toshiba vs. Asus? Na nhl.pl padły też inne sensowne propozycje: Lenovo IdeaPad G560L, Lenovo Essential B560, HP ProBook 4520s XX758EA, Toshiba Satallite C660-1CR.
Ha! Dopiero teraz wpadliśmy na to, że laptopa można wziąć na firmę...
W takim razie tamten Samsung idealnie się nada, nawet z systemem. Ktoś jest przeciw? ;)
Wersja z 8gb to dopłata rzędu 40zł - http://www.x-kom.pl/p/63393-notebook-laptop-15,6-samsung-q530-i5-450m-8192-500-dvd-rw-7hp64.html