witam mam mały problem zakupiłem używanego della i ma problem z doborem odpowiednich sterowników.
wchodzę na stronę producenta wbijam numer mojego lapka i wychodzi mi coś takiego:
http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/pldhs1/DriversHome/?c=pl&s=dhs&cs=pldhs1&l=pl
czy ja mam to wszystko ściągnąć i zainstalować czy jak? czy tu też jest zawarte oprogramowanie do kamerki i do wifi.
bardzo proszę o pomoc. to mój pierwszy lapek i dlatego się gubię.
My nic nie widzimy, bo ten link nie prowadzi do konkretnego modelu laptopa.
Ale ogólnie to tak, trzeba zainstalować większość sterowników i oprogramowania. Może się zdarzyć, że będzie tam kilka różnych paczek dla jakiegoś podzespołu, bo producent na przykład ma w zwyczaju wrzucać różne karty sieciowe bezprzewodowe, ale te niewłaściwe mogą się nawet niezainstalować.
Co do oprogramowania, to już musisz zdecydować samodzielnie, co trzeba instalować, a bez czego możesz żyć.
Ogólnie to trzeba zainstalować sterowniki do chipsetu w pierwszej kolejności (i restart zrobić). Do karty graficznej możesz poszukać sterowników na stronie nVidii lub AMD, jeżeli jest to model któregoś z tych producentów. Reszta wedle uznania.
3R9X2N1 to kod serwisowy tego lapka...
malpolud18 --> nie wszystko, ale wiekszosc. Masz sterowniki do karty WiFi, do kamery brak.
Najpierw "Intel HM57 Express Chipset Family" i "Dell System Software", potem "Intel Graphics Media Accelerator HD" i "AMD ATI Mobility Radeon™ HD 5650", a pozniej jak kto woli :) "Intel Rapid Storage Technology", "Realtek RTS5159 Card Reader", "IDT 92HD79B1", "Realtek RTL8103T Ethernet Controller", "Dell Intel(R) WiFi Link 6200"/"Intel Centrino Wireless-N 1000", "Dell QuickSet". Jesli masz procesor obslugujacy TB to tez "Intel Turbo Boost Technology".
a co do kamerki wgrać?
niby wszystko już działa prócz kamerki nie mogę odnaleźć sterownika do niej.