Witam. Dzisiaj muszę zmierzyć się z jakże trudnym zadaniem - mianowicie zakup komputera stacjonarnego czy lapka. Oto ich osiągi + cena :
Stacjonarny :
Intel Core i5-4440 3,10 GHz
8 GB RAM
ASUS GTX 650TI 2GB
2459 zł
Laptop:
DELL Inspiron 15R 5537
Intel Core i5-4200U 1,6-2,6 GHz Turbo
6 GB RAM
Radeon HD8670 2GB
2499 zł
Proszę o pomoc :-)
Jeśli do gier to bierz stacjonarny.
Oczywiście w tej samej cenie stacjonary będzie sporo szybszy.
Ale ja i tak wziąłbym laptoka.
Zastanów się ile, czy w ogóle i jak często wyjeżdżasz, oraz czy wykorzystujesz laptoka do innych rzeczy niż granie w gry. Bo jeśli laptop będzie przez cały okres swojego żywota stał na biurku, to może faktycznie szkoda kasy.
Ja sobie taki rachunek sumienia zrobilem, mój laptok bywał ze mną na wyjazdach, szkoleniach, nawet na wakacjach. I zawsze był przydatny. Dla mnie sprzęt mobilny to wygoda.
Swoją drogą ten Dell to calkiem niezły wybór, sam zastanawiam się w chwili obecnej nad podobnym:
Laptop ma tylko jeden plus - mobilność. Cała reszta to wady - od mniejszej wydajności, poprzez ograniczoną możliwość rozbudowy na mniejszej długości życia kończąc.
Teraz się zastanów - czy potrzebujesz komputer wszędzie? Nie wyobrażam sobie siedzenia przed monitorem na wakacjach, potraktuj chwile "bez" jako chwile odpoczynku i "terapie"
Wez pod uwage jesli chodzi o laptopa caigle czysczenie, grzanie sie/ Laptopy maja bardzo ograniczone pole manewru z systemem chlodzenia. Predzej czy pozniej jesli jestes zapalonym graczem bedziesz musial dokupic pokladke chldozaca, ktora przedluzy zywotnosc Twojego lapa. No i tak jak wspomniano wyzej- kwestia czy duzo sie ruszasz czy lapek bedzie stal na biurku. Sam jestem zwolennikiem slabego laptopa do pracowania/studiowania/pisania prac roznego rodzaju/przenosnego radio/przenosnego mini telewizora/grania w stare kultowe gry lub t nowsze na srednich wymaganiach jak LOL. obrze do takiego lapka jest miesc stacjonare na gryz wyzszej półki.
Co kto lubi/kto jak gra.