Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Laptop, czy laptop + konsola

16.07.2022 21:50
1
zanonimizowany1373606
2
Junior

Laptop, czy laptop + konsola

Cześć. Krótko mówiąc, co waszym zdaniem bardziej opłaca się kupić? Laptopa do 5 tysięcy z systemem, czy laptopa za ok. 3.5 tyś i do tego xss? Jak wygląda porównanie wydajności takich laptopów, a jak xss do laptopa z ryzenem 7 5800h i rtx'em 3050?

16.07.2022 21:57
2
odpowiedz
1 odpowiedź
sc0rpow
52
Pretorianin

Kupowanie drogich laptopów z mocnymi podzespołami "do gier" to strata pieniędzy. Cholernie głośne, cholernie gorące, podzespoły szybko się starzeją (i są zastępowane przez ich tańsze, lepsze, bardziej energooszczędne i mniej grzejące się odpowiedniki). Miałem już dwa gamingowe laptopy i nigdy więcej.
Na twoim miejscu bez zastanowienia brałbym tańszego lapka do przeglądania neta i starszych gierek. A typowo pod gry - konsola.

16.07.2022 22:33
2.1
zanonimizowany1373606
2
Junior

O tym myślałem. Na lapku planowałbym grać w maks 3 gry: mc, lol i cs. Poza temperaturą głównie biorę pod uwagę to, że nie ma jak wymienić podzespołów, a pc odpada z uwagi na brak miejsca

16.07.2022 22:11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Annac1
22
dziad5

Żadnego laptopa. kup najpierw konsole. pograj będziesz wiedział czy ci pasuje.

16.07.2022 22:36
3.1
zanonimizowany1373606
2
Junior

Jeżeli chodzi o to, czy odpowiada mi granie ogólnie na konsoli, a nie konkretnie na xss, to wolałbym ogrywać gierki na konsoli niż pc

16.07.2022 22:52
4
odpowiedz
Kuba_3
198
Generał

Laptop do grania to nieporozumienie.

16.07.2022 22:55
5
odpowiedz
1 odpowiedź
misquamaqus
50
Pretorianin

Jeśli chcesz kupić laptopa stricte pod gry to powiem prost. Nie rób sobie tego. Mówię to jako były posiadacz niby "gamingowego" crapu o nazwie Lenovo Y540 z i7-9750H i RTX 2060. O tym, że wył jak odkurzacz nawet nie wspomnę ale było coś jeszcze gorszego. Mianowicie piszczące cewki. Cewki, które nawet przy przeglądaniu stron internetowych potrafiły doprowadzić do szału. Szczególnie wieczorami kiedy w pokoju było cicho. Laptop był odsyłany 2x na gwarancję z tego powodu. Raz nawet wymienili na nowy i nic to nie dało. W końcu napisali że po konsultacji z autoryzowanym serwisem lenovo ustalili, że to po prostu specyfika tego modelu.
W sumie dobrze się stało, że się go pozbyłem, bo granie na tym nie miało żadnego sensu. Żeby to nie działało jak zwykła suszarka do włosów to musiałbym w każdej grze ograniczać fps do 40-60 i obniżać detale. Co jest debilizmem przy graniu w strzelanki szczególnie online bo dodaje input laga.

i7-9750H potrafił mi przekraczać 100 stopni i zrzucał taktowanie. Działo się tak co prawda tylko kiedy renderowałem filmy no ale jednak. Oczywiście był też przy takiej czynności piekielnie głośny.

post wyedytowany przez misquamaqus 2022-07-16 22:58:58
03.08.2022 12:10
KamilB.
5.1
KamilB.
67
Generał

Musiałeś trafić wadliwy egzemplarz, bo mam identyczny model i nigdy przez ten okres 1,5 roku nie doświadczyłem takiego zjawiska.

16.07.2022 23:38
6
odpowiedz
zanonimizowany1373606
2
Junior

A czy myślicie, że na xss będzie się dało grać do końca generacji w fife w 30 klatkach w rozdzielczości full hd? Słyszałem już trochę dawno, że jakieś gry dzialają w 30 klatkach ale na niższej rozdzielczości. Jak waszym zdaniem sprawa będzie wyglądała w połowie, pod konieć generacji? Czy xss będzie ,,uciągał" najnowsze fify (mam na myśli to, że jest ona wydawana co rok, ale równie dobrze chodzi o wszystkie nadchodzące gry) w full hd przez całą generację?

17.07.2022 00:18
WolfDale
7
odpowiedz
7 odpowiedzi
WolfDale
86
~sv_cheats 1

Widzę że sami znawcy w wątku, a pewnie nigdy laptopa do gier nie mieli (a jak mieli to pewnie najchudszego z możliwych wybrali bo ładny)...

Ułatwię Tobie sprawę, najpierw zobacz na czym więcej będziesz grał. Po prostu które gry bardziej Ciebie interesują i na tej podstawie zdecyduj czy zwyczajny laptop z konsolą czy jednak mocniejszy laptop do grania. Ja co prawda mam mocnego laptopa i konsolę, ale właśnie wybrałem Switcha czyli gry których nigdzie indziej nie mam.

post wyedytowany przez WolfDale 2022-07-17 00:19:50
17.07.2022 01:00
😂
7.1
1
kl4wisz
40
Pretorianin

To chyba czytać nie umiesz bo prawie każdy kto się tutaj wypowiedział nadmienił że miał właśnie laptopa do gier. Laptop gamingowy to gówno i twoje gadanie tego nie zmieni. Zresztą od razu widać że sam takowego używasz i cię dupa zapiekła bo usłyszałeś prawdę na ten temat.

03.08.2022 12:17
KamilB.
7.2
KamilB.
67
Generał

Może i gówno, ale dla mnie osobiście zawsze będzie lepszy niż jakakolwiek konsola. Jeśli ktoś ceni w miarę mobilność zamiast podniecania się nad grafiką w grach, które niestety są co raz bardziej gó...ane i powtarzalne niestety, to już inna bajka. Laptop tak jak pc daje możliwość podpięcia mychy, oraz dostęp do ogromnej biblioteki gier na steam, epic, game pass, itp i dla mnie to jest najważniejsze.
Kwestia tylko ile na ten laptop zamierzamy wydać, bo jeśli mamy ograniczony budżet, to na pewno nie ma co myśleć o laptopie tylko brać stacjonarkę albo konsolę ostatecznie. Nie mniej jednak jeśli mamy sporo kasy, to na pewno laptop daje większy komfort i wygodę a przy tym i osiągi podobne, tym samym nie wyobrażam sobie grać na konsoli i padzie we wszelkie fpsy, gry akcji i strategie.

post wyedytowany przez KamilB. 2022-08-03 12:21:37
03.08.2022 22:47
WolfDale
😉
7.3
WolfDale
86
~sv_cheats 1

KamilB. szkoda dyskutować z kimś takim, bo już samo Laptop gamingowy to gówno mnie mocno zniechęciło aby odpisać. Za pierwszym razem zdążyłem napisać dwa zdania, ale ostatecznie je skasowałem. Kupić dobrego laptopa, a zarazem nie przepłacić za niego to nie jest łatwa sprawa, stąd też w sieci tyle złych opinii bo taki sprzęt nie może być za chudy przede wszystkim i mieć dobrze zaprojektowane chłodzenie. Sam posiadam Asusa z którego jestem bardzo zadowolony, mam go już chyba trzy lata i myślę że posłuży mi jeszcze pięć, a może i siedem. Co prawda grafikę ma na poziomie średnim, ale procesor jest topowy więc na wydajność nie narzekam również w grach.

04.08.2022 07:22
7.4
zanonimizowany1371706
18
Generał

WolfDale Jakiego masz tego asusa?

04.08.2022 10:08
KamilB.
7.5
KamilB.
67
Generał

Pozwolę się wtrącić i ze swojej strony w tej kategorii na przestrzeni 5 lat, śmiało mogę polecić (z GPU RTX) takie modele jak Dell G5, Lenovo Y540 i Acera Nitro 5. Testowałem te modele osobiście i jeśli na bieżąco są czyszczone, pasty wymieniane przynajmniej raz na rok, a gra jest w miarę z optymalizowana, to naprawdę da się komfortowo pograć. Fakt że używam nieco lepszej podkładki chłodzącej niż tych najtańszych. Jedynie miałem problemy jak były upały powyżej 30 stop., no ale wtedy to i nawet steam deck mi wył, mimo że w każdy inny dzień praktycznie nie było go słychać. Dużo zależy też od samej optymalizacji gry, bo np. taka Pizza Connection 3 powodowała u mnie taki szum i hałas w lapku jak w odrzutowcu :-) Jednak na szczęście prawie każdy tytuł AAA jest na tyle zoptymalizowany, by trafiał do jak największej liczby odbiorców, zarówno do tych co posiadają stacjonarki jak i laptopy, więc tutaj nigdy jeszcze nie miałem problemu odpukać.

04.08.2022 11:49
7.6
zanonimizowany1371706
18
Generał

KamilB. A moglbys mi polecic jakis konkretny model z linkiem? Od jakichs 10 lat w ogole nie siedze w sprzecie komputerowym i nie wiem za czym patrzec bo jeden model ma zwykle duzo roznych specyfikacji. Lepsze sa np te z ryzenem czy intelem? Radeon czy dalej rzadzi geforce?
Planuje zakup czegos do 1500e, a widze ze sie swietnie orientujesz

04.08.2022 12:27
KamilB.
7.7
KamilB.
67
Generał

dmx Ofert sklepowych za bardzo nie przeglądam, bo niestety nie mam zwykle na to czasu. Najlepiej to sprawdzić wymagania gier (bo zapewne wiesz w co zamierzasz na nim grać) lub ranking kart graficznych i dobrać coś kierując się GPU. Osobiście zawsze wybierałem laptopy z kartami Geforce i wtedy zawsze też z procesorem Intela, bo zdarzało mi się np. że w takim ASUS TUF FX505, połączenie procka od AMD z kartą Geforce nie było dobrym pomysłem i stanowiło zbyt wąskie gardło dla RTX'a bo karta nie osiągała maksymalnej wydajności. Dużo jest w necie recenzji. Osobiście tak jak napisałem powyżej, polecam te 3 marki jeśli chodzi o komfort użytkowania, ale to tylko moje zdanie.

post wyedytowany przez KamilB. 2022-08-04 12:28:39
03.08.2022 12:56
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Redman2
2
Generał

Tylko stacjonarny PC

04.08.2022 07:02
8.1
zanonimizowany1291595
39
Legend

Pytanie brzmiało inaczej, rydwanisto.

03.08.2022 13:00
9
odpowiedz
Jitsubert
12
Chorąży

Kup sobie tańszego lapka i Series ?? w sumie to mam na sprzedaż Series X na gwarancji 20 miesięcy jeszcze z kilkoma grami

Forum: Laptop, czy laptop + konsola