Witam, ostatniego czasu mam dylemat dotyczący tego czy kupienie cd-keya i pobranie klienta z neta jest piractwem czy nie ?
Po części jest. Z jednej strony, nie ma czegoś takiego jak "oryginalny cd-key" (na myśli mam te sprzedawane na allegro i w keyshopach), ale samo kupno takiego klucza nie jest nielegalne. Jednak z drugiej strony, jakiekolwiek pobranie programu komputerowego, na używanie którego nie posiadamy licencji, już jest piractwem (klucz to nie licencja).
Samo pobieranie gier nie jest piractwem tylko używanie ich bez uprzedniego zakupu klucza/pudełka/licencji. Piractwem natomiast jest rozprowadzanie i używanie gier bez licencji. Jeśli nie mam racji, to niech ktoś mnie poprawi.
A dlaczego klucz nie może być licencją?
[edit] - a płyta/pudełko to gra?
[3] Bo klucz to nie gra?
Kupiony klucz jest weryfikowany przy uruchamianiu lub instalacji gry i jeżeli zostaje uznany za oryginalny to nie widzę powodów by mieć jakieś wyrzuty sumienia i rozterki moralne.
Jest duża szansa, że tak kombinowane "kluczyki" z allegro są lewe, ale kto tam wie - cwaniaków na allegro jest pełno. Nie wiem czy w ogóle wolno sprzedawać same klucze. Np. licencja Steam jasno określa, że klucze z allegro są nielegalne.
Niektórzy twierdzą, ze ich nie musi obchodzić czy sprzedawca sprzedaje legalny towar - nie jest to prawda. Jest coś takiego, jak paserstwo nieumyślne - za to też są kary, przy dużych wartościach nawet więzienie.
Jeśli nie mam racji, to niech ktoś mnie poprawi.
Poprawiam. To co napisałeś, nie odnosi się do programów komputerowych. One są wyłączone z tak zwanego dozwolonego użytku osobistego. Nie ma tutaj znaczenia czy program (grę) zamierzasz używać czy nie.
Gdy chcę mieć wersję digital (bo nie lubie mieć pudełka) jakiejś gry to na jakiej to zasadzie polega?
Jesli chcesz mieć wersję digital to kupujesz w jakimś serwisie który umożliwia pobranie gry. Steam, GamersGate, GreenManGaming. W sklepach UBI czy też EA.
Kupujesz, gra jest dodawana do twojego konta. ściąga się sama lub sam pobierasz instalke. I tyle.
słyszałem,że wersja digital jest sporo tańsza od pudełkowej, a na steamie wiedźmin 2 stoi za około 200 zł ...
Na steamie kupuje się w promocjach. (Na innych platformach też)
Dzisiaj masz Front Mission Evolved za 21 złotych. Na GG wczoraj był Wiedźmin za 12 zł. Zapraszam do zapoznania się z cyklicznym wątkiem "Łowcy Okazji" :D
https://www.gry-online.pl/forum/lowcy-okazji45/z4afc22f?N=1
Dzisiaj jest do wzięcia Metro 2033 za ok 10zł.