Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kupno ipoda - pytanie

27.04.2011 21:52
1
dresX94
51
Senator

Kupno ipoda - pytanie

Witam. Ze względu, iż mój stary odtwarzacz się zepsuł, postanowiłem kupić nowy i mój wybrał padł właśnie na ipoda. Moje pytanie brzmi, czy w podobnej cenie (nowego raczej nie kupię, więc pewnie 300-400zł) mogę dostać coś wg was lepszego?

27.04.2011 21:59
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Zalezy czego szukasz, bo jak chodzi TYLKO o odtwarzanie muzyki i oto zeby duzo muzy weszlo do pamieci, to nie ma nic lepszego nad Classica z dyskiem 80-160 GB, a takiego za 300-400 zl w b. dobrym stanie bez problemu wyrwiesz. Sam sie nie moge tego ustrojstwa nachwalic, choc mnie straszyli ze Itunes i tagowanie i w ogole koszmar. Z 80 GB mam 50 GB zajete na muzyke, pozostale robi za dysk przenosny i jest gites. A gra naprawde fajnie.

A jak ci wystarczy 4-8 GB to poszukaj jakiegos I-poda Nano.

27.04.2011 22:48
PrzemoDZ
3
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

iRiver Spinn - genialne urządzenie. Świetna obsługa, multum funkcji i dobra jakość dźwięku.

lub

Cowon iAudio i9 - trochę mniej funkcjonalny, ale to już niemal ikona świetnej jakości dźwięku w przenośnych odtwarzaczach (w ludzkich cenach).

27.04.2011 23:14
4
odpowiedz
dresX94
51
Senator

A jaka jest różnica pomiędzy classiciem a nano? Chodzi tylko o pamięć czy coś jeszcze, bo ja za bardzo nie jestem zaznajomiony ze sprzętem od strony technicznej, więc jeżeli bardziej opłaca się classic to chciałbym znać też jakieś inne jego zalety :)

27.04.2011 23:17
5
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

classic ma dysk twardy, to jest jego wielki minus - ja mam np cala mase bad sektorow na nim...

nano jest malutki, mam 2g i 5g i 5g jest rewelacyjny

27.04.2011 23:23
6
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

fakt, jeśli nie potrzebujesz takiego ogromu miejsca, to lepiej wziąć nano.

27.04.2011 23:26
wysiak
7
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

el.kocyk --> Z ciekawosci, jak sprawdziles bad sectory, bo bym swojego przetestowal?

27.04.2011 23:38
szymonmac
8
odpowiedz
szymonmac
92
g_saberRealisticCombat 3

Miałem classica i byłem zadowolony, dopóki mi najzwyczajniej nie spadł (było to może pół metra, z tym, że niestety na kafelki). A jako, że to dysk twardy, to wszystko, łącznie z muzyką poszła gdzieś... A jako, że wszystko trzymam na urządzeniu (mam za mało miejsca na dysku na komputerze ), musiałem wszystko od nowa zgrywać z CD-ków lub ściągać.

Urządzenie jest dobre, ale po prostu pamiętaj, że to jednak dysk twardy i z czasem pojawiają się bad sectory, a jak do tego będą jakieś uszkodzenia mechaniczne, to wiadomo - urządzenie jest niezdatne do użytku :p

W tej chwili mam Toucha 64GB i jestem zadowolony, ale raz, że iPod jest droższy, dwa, że ma jednak mniej miejsca, którego mi już brakuje (30MB wolnego - żadnych gier, sama muzyka, a chciałbym jeszcze coś wgrać :p).

Jak dla mnie - szukaj Classica w dobrym stanie, chyba, że nie potrzebujesz tyle miejsca i nie chcesz trzymać cegły w kieszeni.

27.04.2011 23:48
9
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

wysiak - nie sprawdzilem w zaden madry sposob, sam wymyslilem durnowaty
wgralem pelno muzyki na ipoda kilka lat temu i na niektorych piosenkach mi sie zawieszal tak, ze tylko twardy reset pomagal
nie wiedzialem o co biega

sformatowalem dysk i zaczalem na niego nagrywac odcinki serialu a pozniej zgrywac na dysk z powrotem (nie wiedzialem jak moge to zrobic w inny sposob, prosze sie nie smiac)
na niektorych total commander sie wieszal i ogolnie caly komp zaczynal mulic, nie dalo sie ich skasowac
zostaly wiec one na dysku do dzis, reszte zapchalem muzyka i jest cool:)

takie prymitywne obejscie, moze ktos podpowie bardziej profesjonalny sposob?
ogolnie ipod lezy w szafce nieuzywany bo chodze z 5g 16 g i mi wystarcza...

28.04.2011 00:08
wysiak
10
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Aaaa, bo juz myslalem, ze moze jest jakis sprytny sposob na przeskanowanie:) Moj chyba juz ok 4-letni classic 160GB nie robi zadnych problemow, na niczym sie nie zawiesza, ale chcialem z ciekawosci sprawdzic stan dysku - wprawdzie nie rzucam nim, i nie upuszczam, tylko nosze normalnie w kieszeni przez wiekszosc czasu - jak sie zacznie psuc, to pewnie kupie innego takiego samego..:) Bo poki co nadal zwyczajnie nie ma konkurencji z taka iloscia miejsca, i bez kobylastego, zbytecznego mi, wyswietlacza, ktory by tylko zzeral niepotrzebnie baterie..

28.04.2011 07:57
11
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

O to, to. :) DLa mnie odtwarzacz ma odtwarzac muzyke, wiec wielki dotykowy ekran i 1000 innych funkcji mi wisza.

PS. A nie mozna po prostu podlaczyc go pod PC jako dysk zewnetrzny i zeskanowac jakims programem diagnostycznym?

Ps. Swojego nosze w dosc solidnym pokrowcu, pare razy mi padl na glebe i odpukac - chodzi jak zloto.

Ale co jakis czas sobie archiwizuje cala zawartosc na HDD, wiec jakby "cos sie zdarzylo" to pomijajac dodatkowy wydatek - zero innych problemow.

A miec przy sobie CALA swoja ulubiona muze... moc posluchac dokladnie tego, na co sie wlasnie ma ochote - bezcenne.

28.04.2011 09:27
12
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

smuggler - pewno mozna, ale moj dziala tak jak jest i nic chce juz go ruszac
biore go w dluzsze trasy, po miescie wystarcza mi 16 giga w nano (classica mam 80)
no i na classicu mam 1 serie przyjaciol, 1 serie californication i 3 szklane pulapki:) ekran maciupki, ale co tam...

28.04.2011 16:21
13
odpowiedz
dresX94
51
Senator

Kurde teraz to mam mętlik. Argumenty za classiciem są mocne, ale gdybym kiedyś chciał coś obejrzeć na ipodzie na pewno wygodniej byłoby na nano.

28.04.2011 16:24
14
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

nie do konca, nano ma przeciez jeszcze mniejszy ekran, choc w sumie filmy panoraiczne mozliwe ze lepiej, bo na classicu sa wielkie czarne pasy na polowe ekranu:)
najwygodniej oglada sie na touchu/iphonie, ale tam juz bateria leci o wiele szybciej bo 10x wiecej bajerow wsadzono w ten sprzet + sporo wiekszy ekran

28.04.2011 16:29
15
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

el.kocyk--> nie demonizujmy z tą baterią w touchu. przy używaniu po parę godzin dziennie głównie do muzyki i internetu ew. czasem jakaś gierka ładowałem go raz na parę dni. przy samym słuchaniu muzyki byłoby jeszcze lepiej.

nie wspominając już o tym, że ładuje się to błyskawicznie, a np. podpiąć do usb przy codziennym używaniu komputera nie jest chyba jakimś wielkim problemem, a bateria zawsze na full.

28.04.2011 16:33
16
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Dlatego musisz sobie zadac pytanie: DO CZEGO NAJBARDZIEJ BEDE GO UZYWAL.

Ja wiedzialem, ze do muzyki wiec mialem w d... reszte i kupilem Classica. A wczesniej przerabialem Zeny, Covony, iRivery i zawsze cos mi nie pasowalo. Dopiero Ipod sprawil, ze wykrzyknalem "to jest to!".

Dodam, ze fanem Apple'a nie jestem i zadnych produktow (innych) tej firmy nie mam, wiec nie jest to jakis "fanboizm" a po prostu Classic wydaje sie jakby robiony na moje zamowienie. Dlugotrzymajaca bateria, 80 GB miejsca, od biedy sa jakies gierki :P, bardzo intuicyjna obsluga i b. dobra jakosc dzwieku (choc nie na firmowych sluchawkach... szczerze mowiac za sluchawki dalem wiecej jak za odtwarzacz, bo tez kupilem uzwanego na probe...). Jak dla mnie - nic lepszego mi nie trzeba.

Do ogladania filmow na dalsza podroz biore lapka, a ogladanie filmu w tramwaju po 20 minut nie dla mnie. No i za 300-400 zl to o "ajtaczu" nie masz co myslec, szczegolnie ze jak kupowac taki odtwarzacz to tylko tego 4 generacji, ze znacznie lepszym ekranem (jakosc i rozdzielczosc) od poprzednikow. A wtedy musisz dorzuc z 1000 zl do puli. Nie wiem czy obejrzenie filmu na przystanku jest tego warte. :)

28.04.2011 16:37
17
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

przypuszczam ze laduje sie szybko, moj iphone 3G raz-dwa jest naladowany
ja nie demonizuje, mi wystarcza, po prostu w classicu czy nano starcza mi na dluzej do sluchania muzyki, ale to pewno wynika z tego, ze na iphonie robie po prostu cala mase innych rzeczy

28.04.2011 16:51
NewGravedigger
18
odpowiedz
NewGravedigger
196
spokooj grabarza

50 gb muzyki O_o

28.04.2011 16:55
👍
19
odpowiedz
dresX94
51
Senator

Dlatego musisz sobie zadac pytanie: DO CZEGO NAJBARDZIEJ BEDE GO UZYWAL.

W sumie właśnie do muzyki, więc kupię jednak tego classica. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, sporo mi pomogliście ;)

28.04.2011 16:58
20
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

[18] Tez na poczatku myslalem, ze 80 GB to kosmos (poprzedni odtwarzacz mial 20 GB). Ale pomijajac taki trywial, ze moglem sobie zrzucic te sama muze w duzo lepszej jakosci (320 zamiast powiedzmy 192), to jak zrzucilem sobie kilka dyskografii (a niektore zespoly, ktorych slucham maja baaaaaaaaaardzo obszerna "plytoteke") to szczerze mowiac zaczelo nawet robic sie ciasno. I nawet zaczalem myslec, czy nie bylby lepszy 160 GB. :P

A teraz idac do pracy i codziennie sluchajac innej plyty w drodze, od dobrych paru miesiecy codziennie slucham czego innego...

02.05.2011 15:38
21
odpowiedz
dresX94
51
Senator

Dobra, nie chciałem zakładać nowego wątku więc swoje problemy z ipodami kontynuuję tutaj. iPod już kupiony (5g classic używany) ale mam problem odnośnie samej muzyki. Czy aby zgrać muzykę na ipoda konieczne jest posiadanie iTunes na komputerze? Mam problem, gdyż w momencie kiedy podłączam ipoda do komputera nie pojawia się żaden folder z muzyką gdzie można ją zgrać, przez co się trochę pogubiłem. No i czy normalnym jest, że w czasie ładowania brak możliwości korzystania z ipoda? Na razie to tyle z pytaniami :)

02.05.2011 15:43
22
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

nie potrzebujesz uzywac itunes, mozesz wgrywac za pomoca innych programow, np foobara z odpowiednia wtyczka lub innych (nie pamietam nazw, ale mialem cos w stylu ipod explorer czy jakos tak)

ale serio, itunes nie jest taki zly jak wszyscy mowia:)
tak, z tego co pamietam niemozna korzystac podczas ladowania, kiszka

folder z muzyka znajdziesz jak ustawisz opcje "pokaz ukryte pliki, foldery"
ale to co zobaczysz Cie przerazi - totalny burdel, setki katalogow, w kazdym po jednej piosence z nazwami w stylu "sgfjs.mp3" :)

burdel panie, burdel...

02.05.2011 15:43
23
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

musisz mieć iTunes albo jakiś zamiennik, sporo tego jest, jakieś sharepod i inne. jest też wtyczka do foobara, która pozwala przerzucać muzykę, ale i Tunes bodajże musi być i tak zainstalowany.

02.05.2011 15:54
24
odpowiedz
dresX94
51
Senator

Dobra a w takim razie jak ustawić opcje "pokaz ukryte pliki, foldery"? ;P

02.05.2011 15:57
wysiak
25
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"ale i Tunes bodajże musi być i tak zainstalowany."
Nie musi. I jest tragiczny. Wielki, powolny, potrafi sie wykrzaczyc i usunac cala zawartosc playera (zdarzylo mi sie), modyfikuje piosenki bez pytania - to ostatnie juz samo w sobie jest dla mnie dyskwalifikacja.

Do zarzadzania iPodem softu jest multum.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_iPod_managers

Osobiscie uzywam tej wtyczki do foobara.
http://yuo.be/ipod.php

02.05.2011 15:59
26
odpowiedz
zanonimizowany790963
1
Junior

iPod to zdecydowanie najładniejszy wybór :)

02.05.2011 16:02
27
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

na linuxa nic sensownego nie ma :) juz itunes lepszy.

co do sprawdzenia dysku, to najlatwiej po prostu podlaczyc jako dysk zewnetrzny i mozna sprawdzic. sam zreszta mam dysk ipodowy "wyjety" i uzywam jako maly dysk przenosny.

02.05.2011 16:02
28
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

dresX94 - no w windowsie w opcjach folderow
ewentualnie w "wyswietlanie" w total commanderze

ale jak mowie, nawet tam nie zagladaj, nic ci to nie da:)

02.05.2011 16:21
29
odpowiedz
dresX94
51
Senator

A aby korzystać z wyświetlacza cover flow w iPodzie można też korzystać z innych programów czy wtedy musi być iTunes? No i gdyby jeszcze ktoś mógł mi wytłumaczyć jak zainstalować wtyczkę do foobara byłbym wdzięczny ;)

02.05.2011 17:05
30
odpowiedz
dresX94
51
Senator

up

02.05.2011 17:38
Deton
31
odpowiedz
Deton
208
Know thyself

Zainstaluj iTunesa i chociaż zobacz jak to wygląda...

02.05.2011 17:52
32
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Mnie straszyli iTunes a polubilem ten program. Tylko do backupu zawartosci dyski Ipoda na moj dysk uzywam SharePoda.

02.05.2011 17:57
33
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

na samym początku może ciężko się do iTunesa przyzwyczaić, ale jak już się przywyczaiłem to stwierdziłem, że to najlepszy odtwarzacz z jakiego korzystałem.
wszystko pięknie poukładane, świetne wyszukiwanie utworów i zdecydowanie najlepszy system playlist jaki w życiu widziałem. nigdy mi się też nie wykrzaczył, o czym wspomina wysiak, ani nie sprawiał innych problemów.
a że uruchamia się 3 sekundy dłużej niż foobar to faktycznie dramat..

02.05.2011 18:38
34
odpowiedz
dresX94
51
Senator

Dobra, ostatnie pytania. Okazało się, iż ipod którego mam to 4g a nie 5g (ciekaw byłem, czemu jest tak tanio ale dobra). Czy można do tego ipoda wgrać polską wersję językową? No i czy na tym modelu w ogóle jest cover flow?

02.05.2011 18:44
Deton
35
odpowiedz
Deton
208
Know thyself

w opcjach powinien być polski. I tak, jest cover flow.

ed. Cholera, jednak nie jestem pewny czy jest cover flow w 4g. Wgraj muzyke i zobacz.

Forum: Kupno ipoda - pytanie