Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi w końcówce Alana Wake'a ?

11.03.2012 13:43
1
zanonimizowany751041
21
Generał

Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi w końcówce Alana Wake'a ?

Przeszedłem właśnie Alana Wake'a ale nie rozumiem zakończenia... Ktoś mógłby mi wytłumaczyć w skrócie o co chodzi, żebym złożył ostatni element tej fabuły ?

Piszcie w spojlerach

11.03.2012 13:50
2
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

O ile sie nie myle - DLC ma poprawne zakoncznie, a te bylo "niepelne".

11.03.2012 13:52
3
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

dlc tez w sumie wszystkiego nie wyjasnia, a przynajmniej ja nie do konca zrozumialem.

11.03.2012 14:16
Apokalipsis
😊
4
odpowiedz
Apokalipsis
64
Senator

Sethlan --> Yhm. Ja jakoś nie potrzebowałem dodatku, by zrozumieć zakończenie AW. DLCki to wstęp do kolejnego wątku (rozwija go, po części wyjaśnia, uwypukla niektóre elementy), ale nie powiem... też lepiej obrazuje zakończenie podstawki. Co jest tu nie zrozumiałe?

11.03.2012 14:21
5
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

Apokalipsis ->

spoiler start

Zane. Twór Wake'a, czy może to Wake jest tworem Zane'a?

spoiler stop

11.03.2012 17:55
Apokalipsis
😱
6
odpowiedz
Apokalipsis
64
Senator

adrem -->

spoiler start

Akurat to jest główną niewiadomą całej gry. Z jednej strony, może to być ojciec protagonisty, a z drugiej - postać wymyślona i wpleciona w historię napisaną przez Alana. Jest także inna opcja - Thomas był po prostu najzwyklejszym poetą, uwięzionym w mroku w podobny sposób co Alan (jest tu od lat - wiemy, że jego miłością była BJ - Barbara Jagger - narzędzie mroku, unicestwiona przez nas na końcu, a kochała się w nim CW). Nie jest to wyjaśnione i jedynie na podstawie kilku zdań, wydarzeń możemy wnioskować. Moja teoria: Alan jest wytworem Zane'a - Wake pisał historię, która była już wcześniej napisana przez Thomasa. . To przecież on napisał "The Clicker".. Wspomina tam dzieciństwo Alana, sugerując, że Zane miał wpływ na "stworzenie" życia Alana z jego twórczości (jest to potwierdzone w DLC The Writer). Alan jest wytworem wyobraźni Zane'a, gdy ten był już w "ciemności"? Dlaczego Zane ma na sobie ten strój? Ponieważ Alan widział jego zdjęcie w tym stroju, jak siedzi w kabinie i nie może sobie go inaczej wyobrazić?
Nie wiem jak to wygląda, co to teraz napisałem, ale przyznam szczerze - pogubiłem się. Istnieje kilka najbardziej prawdopodobnych teorii i mnóstwo przesłanek je sugerujących, np. piosenka "The Poet and The Muse" i ta druga od tych staruszków, postać Cynthia Weaver itd. Co jak co, \/ (tzn. link)

Wszystkim spragnionym wiedzy na ten i inne tematy z tym związane, gorąco polecam ten wątek (wiele tu znajdziecie) --> http://forum.alanwake.com/showthread.php?t=4106

spoiler stop

Forum: Ktoś mi może wytłumaczyć o co chodzi w końcówce Alana Wake'a ?