Witam, mam małe pytanko. Jak wiadomo każde wifi posiada wiele trybów 802.11. Wiem, że ma to coś wspólnego z zakresem częstotliwości, na jakim jest nadawany sygnał. Który z tych trybów jest najlepszy? Dlaczego niektóre urządzenia nie chcą się łączyć na niektórych trybach - na przykład na Windowsie łączy się bez problemu, ale na Linuxie już nie. A więc - który z tych trybów jest najlepszy?
802.11b/g Mixed
Tylko 802.11g
Tylko 802.11b
802.11b/g/n
802.11g/n
Tylko 802.11n
ac, z tych co wymieniles to ten na dole
a przyszlosciowy ax
Najlepiej ustaw b/g/n i po problemie. Urządzenie będzie się łączyło automatycznie korzystając z najszybszego możliwego.
Acha, czyli na paśmie 802.11 najlepsze są te zgodnie z porządkiem alfabetu: najgorszy b, "średni" g i "najlepszy" n. A z 802.11 tylko n.
Od czego to zależy? Wiem, że ma to coś wspólnego z zakresem częstotliwości, ale na jakiej zasadzie szybciej/stabilniej działa?
Tak, jest jeszcze AC, który jest lepszy od N, ale oczywiście musisz mieć router i sprzęt, który tę technologię wspiera. Do tego dochodzi jeszcze używana częstotliwość (2,4 lub 5 GHz) i używany przez router kanał. Jak chcesz wiedzieć więcej, to sobie poczytaj Wikipedię czy jakiś artykuł o Wi-Fi. Jeżeli wszystkie twoje urządzenia wspierają standard N, to możesz taki ustawić, a jak nie, to b/g/n.