Zastanawiam się nad tymi dwoma:
1. CREATIVE X-FI SURROUND 5.1 Pro
2. Creative Sound Blaster X-Fi HD
Którą wybrać i dlaczego ewentualnie warto dopłacić do tej pierwszej.
Do czego chcesz podpiąć te karty? W przypadku konfiguracji notebook - słuchawki, lepszym rozwiązaniem jest kupno DAC'a. W tych pieniądzach Fiio e10 byłby lepszym rozwiązaniem.
edit: Skoro stacjonarny pecet, to dlaczego rozważasz zew. modele? Przy tym budżecie można wyrwać Xonara DX. która zagra zdecydowanie lepiej, aniżeli wymienione wyżej creativey.
fredzio<--- komputer pc---słuchawki, głośniki (najczęściej muzyka, rzadziej gry i filmy)
edit:
Rozważam zakup zewnętrznej karty ponieważ jest o wiele bardziej praktyczna. W przyszłości planuję zakup laptopa, więc łatwo będę mógł ją odpiąć od pc. Również podłączenie słuchawek jest o wiele mniej uciążliwe, gdyż nie muszę sięgać do kompa, tylko wszystko mam pod ręką.
Jeszcze jedno pytanko:
Mam już kartę dźwiękową i słuchawki Beyerdynamic DT 990 PRO. Do tego sprzętu posiadam również 2 głośniki firmy Canton GLE 402 kupione kilka lat temu. Niemniej jednak były, a więc dalej są bardzo dobre, także chciałbym je wykorzystać. Sęk w tym, jak połączyć to wszystko ze sobą? Prosiłbym o pomoc.
hoho... 990Pro... 250 Ohm...
Oczywiście masz do nich wzmacniacz słuchawkowy?
Co do kolumn- normalnie. Z line out dźwiękówki, do wejścia analogowego wzmacniacza.
Jaki wzmacniacz kupić pod te kolumny i czy masz na myśli, abym kupił jeden wzmacniacz pod słuchawki, a drugi pod głośniki, czy jeden pod te dwa urządzenia?
Eh...
To od początku.
Masz wymagające pod względem wzmocnienia słuchawki. Żeby zagrały na 100% swoich możliwości potrzebny im odpowiedni wzmacniacz słuchawkowy.
Masz pasywne kolumny podstawkowe, które również potrzebują wzmacniacza by zagrać- jeśli ich używałeś to zapewne taki wzmacniacz posiadasz.
Większość wzmacniaczy audio posiada również wbudowane wzmacniacze słuchawkowe, ale zwykle są one nic nie warte, więc do słuchawek tak, czy tak będziesz musiał kupić oddzielny.
Żeby to wszystko jako tako grało, potrzebujesz jeszcze przyzwoitego źródła dźwięku- DACa (karty dźwiękowej), do którego podłączasz wzmacniacze...
Jestem głęboko wstrząśnięty, że że muszę tłumaczyć takie rzeczy użytkownikowi nie tanich przecież słuchawek...
Mogę zapytać do czego wcześniej te słuchawki podłączałeś?
BTW: Zaraz pewnie jeszcze wyjdzie że zamierzasz na tym sprzęcie słuchać MP3 128kbps...
O słuchawkach naczytałem się bardzo dużo i w konsekwencji wybrałem powyższe. Zamówiłem je dzisiaj na allegro, także do niczego jeszcze ich nie podłączałem. Kolumny były podłączone do amplitunera, także to oddzielna sprawa.
Zaraz pewnie jeszcze wyjdzie że zamierzasz na tym sprzęcie słuchać MP3 128kbps...
Nie, nie zamierzam. A moje pytania zadaję w celu poznania Twojej opinii w tych kwestiach. Swoją już jakąś mam i twoje wypociny przefiltruję przez moją wiedzę, a następnie poczynię odpowiednie kroki, zakupy.
Dalej jednak rzucasz ogólnikami. Czy mógłbyś zaproponować konkretny model wzmacniacza pod te kolumny?
Oszczędzę ci konieczności filtrowania moich wypocin i dam szansę wykazania się twojej wiedzy.
To nie kategoria na dobieranie wzmacniaczy do kolumn i słuchawek a i fora są do tego lepsze.
Poza tym, po tym co tu do tej pory przeczytałem, widzę że nie dojdziemy do konsensusu- poczytaj trochę o audio, posłuchaj różnego sprzętu(!), i wróć gdy będziesz już wiedział czego szukasz i jakie masz co do tego wymagania.
Ja do moich DT 880 używam Holdegrona H3. Bardzo dobrze się spisuje ten zestaw.