Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Konfiguracja routera - ograniczenie prędkości dla konkretnego telefonu nu na WiFi

09.07.2019 21:08
Falcao_82
1
Falcao_82
162
!AssociazioneCalcioMilan

Konfiguracja routera - ograniczenie prędkości dla konkretnego telefonu nu na WiFi

Sprawa jest następująca. Do routera są podłączone 2 telefony. Córka gdy ogląda YT to strasznie ogranicza transfer na drugim urządzeniu. Cy jest możliwość żeby na routerze ograniczyć prędkość neta dla konkretnego telefonu?
W ustawieniach routera znalazłem funkcje gdzie można ograniczyć prędkość ale wygląda że dla konkretnego adresu ip.
Nie bardzo się na tym znam, czy ktoś mógł by coś mądrego doradzić?

09.07.2019 21:22
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Ustaw w telefonie statyczny adres IP, taki z zakresu przydzielanego przez router, a następnie ogranicz prędkość dla tego adresu.

09.07.2019 21:25
3
odpowiedz
zanonimizowany1282041
45
Generał

Wszystko zależy od rutera. Jeżeli masz opcje z limitowaniem transferu (QOS) możesz albo ustawić na dany adres ip urządzenia lub adres mac urządzenia(telefonu). Więcej info znajdziesz w instrukcji obsługi swojego rutera (jest ich multum więc bez wiedzy jaki to ruter z jakim softem nie mogę więcej ci pomóc).

post wyedytowany przez zanonimizowany1282041 2019-07-09 21:26:58
09.07.2019 21:31
4
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

Czy madrego to nie wiem, ale jak mozesz ograniczyc dla konkretnego adresu to w ustawieniach routera poszukaj opcji przypisania na stale adresu 'x' dla konkretnego urzadzenia (przewaznie jest to w opcjach dhcp gdzie wybierasz z listy urzadzenie i dajesz zapamietaj albo przypisz).

Forum: Konfiguracja routera - ograniczenie prędkości dla konkretnego telefonu nu na WiFi