Tak jak w przypadku konferencji Nvidii, postanowiłem założyć wątek i dla AMD, bo GOL milczy. Dzisiaj o 21 na kanale YouTube producenta rozpocznie się prezentacja, na której powinniśmy zobaczyć topowe karty serii RX 7000. Jakie macie oczekiwania, szczególnie biorąc pod uwagę niedawną premierę RTXa 4090 i specyfikację 4080?
Sam liczę na to, że AMD tym razem faktycznie zawalczy ceną, szczególnie z 4080, która została kiepsko wyceniona. Oprócz tego liczę na podjęcie rękawicy w segmencie low end, który powoli chyba przestaje istnieć... A przecież to tam czekają pieniądze większości graczy. Jednak znając życie, AMD dostosuje się do Nvidii i czeka nas parę miesięcy czekania na to, aż rynek zweryfikuje wysokie ceny GPU.
Zapraszam do dyskusji.
Link: https://youtu.be/hhwd6UgGVk4
Przecież Komputronik jest czynny do 18:00 to gdzie niby to kupię?
Życzę wszystkim, żeby AMD pozamiatała.
Ale byznes is byznes - RTX4090 rozeszły się jak ciepłe bułeczki po cenach MSRP, więc tanio nie będzie. AMD pewnie wyceni się na podobnym poziomie co zieloni.
Zgadza się, ale zauważ, że 4090 w sklepach było tyle co kot napłakał, poza tym NVIDIA zmanipulowała klientów z kiepską wyceną 4080 i przebranej 4070, przez co najdroższa karta wydawała się najbardziej opłacalna. Liczę właśnie na walkę cenową na poziomie 4080, bo cena tych kart będzie miała największy wpływ na karty z niższego szczebla, a na taką sam poluję :P Choć też jestem zdania, że skończy się na dostosowaniu cen pod konkurencję.
Aj, mi tego nie musisz tłumaczyć. To co Nvidia odwaliła przy innych kartach niż RTX4090 woła o pomstę do nieba. Ja mam nadzieję że walka nie będzie na poziomie 4080, tylko Radeon zaszaleje i wypuści kartę o kilka/kilkanaście procent słabszą od RTX4090 (bo nie wierzę że uda im się jescze dogonić w tej generacji) ale w cenie 4080 - to by już pozamiatało i może zaczęło normalizować ceny.
O ile oczywiście Radeony nie będą miały papierowej premiery.
I jak z wydajnością w porównaniu z NV?