Hej,
Wiele wody upłynęło w Wiśle od czasu kiedy wymieniłem komputer. Mając na uwadze, że mój stary PCet już ledwo zipie, doszedłem do wniosku, że może warto byłoby nabyć coś nieco nowszego. W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o pomoc w konfiguracji sprzętu za około 2000, góra 2200 PLN max.
Zależy mi, aby mieć w w/w cenię oryginalny Windows (nie musi być najnowszy), zatem z chęcią wysłuchałbym też propozycji gdzie obecnie można tanio kupić oryginalny system. Z tego co się orientuje, do końca miesiąca można zrobić upgrade z Windows 8 na Windows 10. Warto?
Jeżeli idzie o wymagania co do zastosowań komputera, w zasadzie nie są one szczególnie wygórowane. W gry już w zasadzie nie gram, więc jeżeli w tej kasie można nabyć coś, co jest w stanie obsłużyć jakąś najnowszą fifę, będę zadowolony. Niemniej głównie chodzi o komfort użytkowania komputera podczas przeglądania internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki (dobra karta dźwiękowa wskazana) i prostej obróbki graficznej (photoshop, ewentualnie jakiś illustrator). Mój obecny komputer nie jest już w stanie zapisać w Camera RAW więcej niż 40 zdjęć na raz, bo rzekomo brakuje mu pamięci.
Będę wdzięczny za sugestie.
Komputer planuje kupić internetowo, najlepiej z opcją, że za jakąś niską opłatą zostanie on złożony.
Macu
Da się jakieś podzespoły ze starego kompa przenieść?
Musi być dysk SSD?
Z tego co się orientuje, do końca miesiąca można zrobić upgrade z Windows 8 na Windows 10. Warto?
IMO warto.
Po pierwsze jest wątek od skladania kompa któraśsetna kolejna część.
Po drugie sam przeglądam kilkanaście wariantów
Wersja optymalna wydaje się
i5-6600k + płyta z170 + chłodzenie (grandis) = 1950zł i kręcimy
DDR4 3000MHz CL15 16GB = 450zł
GTX 970 = 1400zł
SSD 128GB Plextor/samsung/crucial na system = 200zł
HDD 1TB na resztę WD/seagate/toshiba ~=200zł
skrzynia i solidny zasilacz ~= 450zł
Możesz obniżyć do i5-6500 i płytę na H150 i boxowy cooler = 1200zł
słabszy ram albo nawet cofnąć się do DDR3, albo tylko 8GB = 200zł
960GTX = 800zł
dyski, zasilacz, skrzynia
Możesz zejść do i3-6100 i z płytą zmieścisz się w 900zł, grafikę na poziomie 750Ti za 600zł (patrz na ilość ramu).
W intelu poprzednia generacja (4xxx) są dalej w sprzedaży - płyty tylko na ddr3, są tylko troszkę tańsze od skylake.
jak chcesz coś ze stajni AMD to z procków na FM2+ najbardziej się opłaca tegoroczny x4 860k (podkręcisz) ale dopiero po podkręceniu ma wydajność i3. Wszystkie A8 i A10 są mniej opłacalne.
Poprzednia generacja na socket AM3+ miała 6 i 8 rdzeniowe FXy które mimo że mają 3 lata są przyzwoicie mocne (na poziomie i5) a zawsze tańsze od intela. Żadne AMD nie obsługuje ddr4 i każdy amd ma większy pobór mocy.
Z radeonów obecnie nie mam rozeznania, większość twierdzi że nowe grafiki to cały czas odgrzewane 79xx ale może te nowo pokazane 4xx będa spoko - w każdym bądź razie poniżej 400zł grafiki służą tylko do rozświetlania monitora :D
Ale za 600zł pograsz
Żeś mu rozpisał cały przedział cenowy od 5k do 2-2,5k, kiedy on napisał że max 2200zł oraz podał w miarę konkretne wymagania.
FXy są 6 i 8 rdzeniowe tylko w nomenklaturze AMD. Praktycznie są zbudowane z 2-4 modułów, które działają jak hypertreading u Intela. FXy nie są na poziomie nowych i5(co najwyżej dorównują SB) i nie są tańsze od intela. Bierze się to z tego, że owszem, procesory są tańsze, ale płyty już nie, a same procesory wymagają mocnego chłodzenia. Zresztą pakowanie się w AMD w obecnej chwili to głupota, zero szans na upgrade, procesory słabe i prądożerne.
Karty graficzne koło 400zł i tak są lepsze od integry, z używanych za tyle chodzi GTX 750Ti, który jest już porządną kartą i pozwala na zagranie we wszystko.
Racja Shado - rozpędziłem się, tak FX są dwuwątkowe - ale jeśli i5 kosztują 850zł (6 generacja, 4 parę dych mniej) to "porównywalny" fx-8300 kosztuje 680zł więc jakaś taniość jest. Płyta za 300zł a jak boxowy amd cooler nie starcza to zalman za 35zł i gotowe.
AMD obecnie tylko 860K dla masochistów i fanbojów, dopóki nie pojawia się te nowe procesory "Zen" - wtedy będzie znowu można ocenić ich przydatność.
FXy walczą jedynie w aplikacjach wielowątkowych, w grach prezentują poziom obecnej i3. Żeby chociaż zbliżyły się do i5, trzeba je podkręcić, a to już wymaga mocnego chłodzenia i jeszcze droższej płyty z racji ogromnego poboru energii.
860k to dobry wybór jak ktoś ma mały budżet a potrzebuje 4 wątków.
Czader ---> Jakoś wielce na SSD mi nie zależy. Ale jeszcze mniej na grach, więc jak mam wydawać kupę kasy na kartę graficzną, to wolę mieć lepszy dysk. Zwłaszcza, że kartę w każdej chwili można zmienić, a z dyskiem jest już więcej zachodu.
Co do Windowsa, znalazłem taką stronkę, ale nie wiem czy można ufać:
http://www.programvare.pl/
Ma ktoś sprawdzone źródło, gdzie kupić system?