Witam Forumowiczów, piszę na forum pierwszy raz od bardzo dawna, przejdę do rzeczy.
Otóż złożyłem sobie niedawno komputer (nie żaden potwor ale zawsze coś lepszego od starego laptopa), przez pewien czas wszystko było w porządku, do czasu kiedy zainstalowałem BF4 (z promocji ^^) po ok. godzinie grania strasznie zaczął mi się komputer zacinać i nie to, że tylko w grze ale także gdy wyszedłem z niej kursor raz na jakiś czas się zacinał.
Robiłem już wszystko co mi przyszło na myśl, tj. skan antywirusem, usuwanie śmieci ccleanerem, defragmentacja dysku. Sprawdzałem też temperatury podczas tego zacinania się: CPU-50, GPU-60 stopni.
Czy może być to wina pasty pod radiatorem? A może coś innego?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Mój sprzęt:
Windows 10 Pro
AMD FX-8350
SilentiumPC Fera 3 HE1224
ASUS M5A78L-M/USB3
ASUS GeForce GTX 970 Strix
16GB RAM (HyperX Fury White 2x8GB 1866MHz)
Cooler Master GX 550W Bronze
WD Caviar Blue, 1TB
Sprawdź temperatury podczas obciążenia(np. OCCT) i podczas grania, a nie tylko przy zacinaniu.
Jak procesor się nie przegrzewa, to nie jest wina pasty.
Zostawiłem odpalony komputer z zestresowanym CPU i GPU na ok. godzinę, temperatury w załączniku.
zauważyłem, że tylko przy większym obciążeniu jednostki (gry, benchmark) zaczynają się spadki (które wyglądają następująco stabilne 60fps, później na 2-3 sek spadek do nawet 10fps, na chwilę powrót do stabilnej ilości i znów spadek. I tak w kółko)
Czy to jest możliwe, że karta graficzna pada?