Witam planuje w najblizszych tygodniach zlozyc nowy komputer glownie do gier. Mam juz jako taki zarys teraz chcialbym zeby ktos kto bardziej ode mnie sie zna ocenil...
Plyta Glowna MSI Z87-GD65 Gaming
Procesor Intel Core i5 4690K 3,50 GHz BOX + Noctua NH-D15
RAM Kingston HyperX DDR3 2x 8GB 1600 MHz CL9 XMP Beast
Dysk SSD na system Kingston 2.5'' SSDNow V300 120GB
Dysk 3.5 na reszte smieci Seagate 1 TB Barracuda
Zasilacz Thermaltake EVO BLUE 2.0 650W Gold+
Obudowa Thermaltake Chaser A41 Snow (zalezy mi na ladnej bialej)
Grafika MSI GeForce GTX 770 2GB
Do wydania mam 6 tys a wiec ten zestaw sie miesci w cenie.
Z gory dzieki za opinie.
Pozdrawiam
Moim zdaniem lepszy niż ten który zaproponowałeś, nie będzie Ci potrzebny.
Jak już wydajesz konkretne pieniądze to weź kartę graficzną GeForce GTX 780 3GB, w końcu ma być do gier.
Jeszcze w temacie dysku SSD. Jak masz 16GB RAM i 64bit system to Windows wczyta ci się do RAMu i tam zostanie. Więc może SSD na gry, a przynajmniej niektóre gry. U mnie SSD na gry dał mi dużą różnicę na plus.
W życiu bym nie wydał tyle kasy na komputer.Za rok ta grafika nie będzie nic warta.
Ski_drow ---> czyli co? przez całe życie przycinający złom kupowany na wyprzedażach?
Nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz ale ja żadnego złomu nie preferuje i żadnych wyprzedaży.Na kompa to można wydać max 3000zł i wcale nie będzie złomem ale 6 kafli to już przesada.Oczywiście jego sprawa i nie moja kasa więc wali mnie to ale sam bym na pewno nie wydał tyle pieniędzy na komputer stacjonarny w który ciągle trzeba pakować szmal.
Ski_drow nawet nie muszę szukać szczegółowych cen żeby wyliczyć cenę zestawu - ten zestaw oceniłem na około 4000(wyszło 4300).
Za rok ta grafika nie będzie nic warta
Tja jasne... za rok to ona będzie... tańsza tylko o 100-200zł, a komputer mu spokojnie starczy na 3 lata.
Jak już wydajesz konkretne pieniądze to weź kartę graficzną GeForce GTX 780 3GB, w końcu ma być do gier.+1
skoro masz ten budżet 6k to dorzuć do tej karty(o ile nie chcesz już więcej wydawać) ewentualnie napisz tu https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-74/zdca4a2b?N=1#ostatni i zapytaj się czy warto
Tak jeszcze od siebie - wiem, że do grudnia ponad 4 miechy, ale jakbyś wytrzymał to na pewno będą fajne obniżki i przy takim sprzęcie sporo byś zaoszczędził, ale to twoja decyzja.
[4] A skąd ty to możesz wiedzieć? Widać że nigdy kompa samemu nie składałeś, ten komp mu do końca generacji starczy, chyba że wydadzą edycję PS 4 z lepszymi podzespołami xD.
[3] Jak już wydajesz konkretne pieniądze to weź kartę graficzną GeForce GTX 780 3GB, w końcu ma być do gier. Tja, nie ma to jak wydawać na kartę trochę lepszą której proporcje wydajnośc do ceny są nie proporcjonalne co nie?
[7] Zazdrośc ludzi co zrobisz? No nic nie zrobisz ;p.
Tak jak pisałem taki komp spokojnie do końca obecnej generacji ci styknie, nie wydawaj na GTX 780 naprawdę nie warto, bo cena=/= wydajności, identycznie jak było w przypadku gtx 670 i 680, każdy się jara bo ma 3GB VRAMU GTX 780 ha! jakby każdy sie sugerował tym to według takiej logiki GTX 560 byłby słabszy od gtx 650 xD.
Ski_drow, za jednostkę za ok. 6.000 zł raczej przez najbliższe 3-4 lata nie będzie musiał robić nic.
Tmekm, zobacz sobie obudowę NZXT Switch 810 (black or white).
Obudowa ogromna, niestety trochę kosztuje ale warto.
[8] Mylisz się jeśli o mnie chodzi to nikomu nie zazdroszczę jak byś przeczytałem co pisałem to byś wiedział że mnie to wali co on kupuje i za ile.Napisałem wyrażnie osobiście nie kupił bym za tyle kasy kompa i tyle na temat.
Ski_drow ---> wiemy że Ty byś tyle nie wydał, ale on może tyle wydać.
Heyloon --->
tu masz porównanie prędkości
http://www.tomshardware.com/charts/2014-vga-charts/compare,3608.html?prod%5B6793%5D=on&prod%5B6797%5D=on
W życiu bym nie wydał tyle kasy na komputer.Za rok ta grafika nie będzie nic warta.
Na kompa to można wydać max 3000zł i wcale nie będzie złomem ale 6 kafli to już przesada.
Czyli w kompie za 6000zł grafika będzie to kitu po roku, ale w kompie za 3000zł "wcale nie będzie złomem". No tak. Logiczne.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ta karta zapewnia grę w ustawieniach ultra w rozdzielczości 4k. Ta karta będzie się bardzo długo starzeć.
Tmekm
Nie słuchaj freak_mana, że nie opłaca się brać GTX 780. Ta grafika ci starczy na lata, a kiedy nowe konsole będą już dogorywać ty będziesz grał w najnowsze tytuły.
[12] Ja pierdole czy ty wiesz o czym mówisz ? pojęcia nie masz komp za 3 kafle będzie dawał spokojnie radę w najnowszych tytułach i wcale nie potrzeba sześciu tysięcy by grać na full detalach.Teraz zrozumiałeś o co mi chodzi czy mam ci to przeliterować ? widzę że ciemnota ludzka niektórych nie zna granic żegnam.
Ty jesteś ciemny, bo piszesz, że ta grafika za rok będzie nic niewarta. No i co z tego, że za 3000 komp wystarczy? Za 6000zł wystarczy na jeszcze dłużej.
Pogadamy jak wyjdzie gtx870 i 880 ciekaw jestem co wtedy powiesz jak ten cały 770 poleci na pysk.Zresztą jest już Titan Z więc niech lepiej go kupi po co mu komp za 6 tysięcy lepiej dać 15 starczy na dłużej.
Zamiast wydawać absurdalną kasę na wiatrak (taki HR-02 Macho w ZUPEŁNOŚCI wystarczy żeby pocisnąć 4690K do 4,4GHz) lepiej dołóż te zaoszczędzone 2 stówy do R9 290.
Ta karta da dużo, DUŻO więcej niż kilka MHz które zyskałbyś kupując wiatrak za 400zł, zamiast taki za 200zł.
http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_290/26.html
Ski_drow ---> nie rozumiesz problemu.
Upraszczając, jak ktoś gra w 1024 to mu 770 wystarcza z nadmiarem, jak gra w full HD 780 jest wystarczająca, Titan jest potrzebny do rozdzielczości 2560+. On nie potrzebuje Titana. Co do różnicy pomiędzy 770 a 780 zobacz linka wyżej.
Pogadamy jak wyjdzie gtx870 i 880 ciekaw jestem co wtedy powiesz jak ten cały 770 poleci na pysk.
Ok. Już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że rzeczywiście będziesz wtedy na forum.