Postanowiłem złożyć bratu komputer, który będzie służył przede wszystkim do przeglądania internetu i oglądania filmów. Od czasu do czasu jakieś gry typu: FIFA 18, GTA V, Battlefield 4 itp. (nowsze tytuły nie muszą w ogóle działać).
Zależy mi na tym, żeby wszystkie podzespoły miały przynajmniej 12 miesięcy gwarancji i nie kosztowały w sumie więcej niż 1000 złotych. Na allegro znalazłem coś takiego:
• Płyta główna INTEL DQ67OW
• Procesor Procesor Intel® Core™ i5-3470 (chłodzenie boxowe)
• Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 450W 80Plus EU
• Karta graficzna Asus Radeon RX 560 Arez 2GB GDDR5
Do tego planuję dołożyć obudowę microATX i kilka części ze starego komputera:
• Dysk Twardy SEAGATE Video HDD 1TB SATA
• Pamięć RAM: 4x 2GB DDR3
Co o tym sądzicie? Czy przy takiej specyfikacji będzie można w miarę komfortowo korzystać z komputera i płynnie zagrać na średnich ustawieniach w wymienione wyżej tytuły? Czy wszystkie wybrane przeze mnie części będą do siebie pasować?
4 GB ramu? Żartujesz sobie z niego? :D
Standardowo polecam przejrzeć sobie Google "polecane zestawy komputerowe grudzień 2019" z tego co pamiętam, to najtańsze zestawienia miał chyba Lipton, ale mogę się mylić.
Co do gier, to nawet stare gry, ale pochłaniające zasoby nie będą na tym sprzęcie chodzić, szanujmy się, albo sprzęt do przeglądania neta albo do gier
RX 560 2GB to fatalny pomysł... Praktycznie każda nowa gra wymaga więcej vram na karcie. Sam zmieniałem ostatnio GTX 960 2GB na GTX 1660 Ti 6GB (przy procesorze i5 4690) i przyrost fps jest ogromny. Praktycznie 150% więcej fps w każdej nowej grze.
Nie potrzebuje tego komputera do uruchamiania jakichkolwiek nowych gier. Te sprzed 5 lat mi wystarczą.
Karta z 6GB ram kosztująca ponad 1k to trochę za dużo jak na mój budżet :D
Ciut tylko droższy, ciut wydajniejszy a w każdej chwili możesz wymienić procka na dużo lepszego jak cię najdzie ochota. do tej płyty na intelu już nic w rozsądnej cenie sensownego nie włożysz.
Te RAMy co masz to niestety nie dadzą ci pograć.
Druga sprawa radziłbym dołożyć do tej karty
MSI RX 570 Armor
Cały zestaw to jednak więcej już zauważalnie niż twój budżet ale:
1) da się go rozbudować, twojego nie
2) w wymieniony gry pograsz komfortowo a nie na low, jak na twoim
Nie to ze jestem jakimś snawca ale na AMD rx 290 grałem w Nowe gry AAA na średnich
I5 nie jest jakimś dziadem, brat na gtx 1050 i fx 8350 odpala wszystkie gry overwatch czy najnowszego wowa
Autor się pyta o gry typu GTA 5 które są kilka lat na rynku
Z używanych myśle ze coś fajnego by się dało z nowych nie ma szans
[link]
Tu jest video jak gra w metro na niej a w tamtych czasach była wymagająca gra
Dzięki, miło że chociaż część osób potrafi doradzać w sposób adekwatny do możliwości i oczekiwań, zamiast polecać nowego Mercedesa komuś kto szuka kilkuletniego passata.
Ty chociaż sprawdzasz, że zamiast linków masz wielkie nic?
Możesz podać jakieś argumenty, dlaczego? Do przeglądania facebooka i grania w kilkuletnie gry mam wydać 5k, tylko po to żeby mieć najmocniejsze części na rynku, których nie będę wykorzystywał w 20%?
Ten RX 560 w zestawie to nowy? Wolałbym chyba używane r9 280x/290 albo rx 470/570. Dużo większa wydajność za mniejsze/podobne pieniądze.
Tak jak pisałem, zależy mi jedynie na graniu w kilkuletnie tytuły, nie potrzebuje i nie będę potrzebował 60fps w rdr2.
Budżet jaki mam to 1000 złotych na caly komputer, kupienie samej karty graficznej za 1300 niespecjalnie wchodzi więc w grę.
Używanych części też nie chce, bo raz już kupiłem używana grafikę która po 3 miesiącach wylądowała w śmietniku.
Niemiecki Amazon miał w czarny piątek Xbox One'y bez czytnika płyt w cenie 450 zł. Wysyłka do Polski darmowa, bo... wysyłka idzie z Wrocławia.
Konsola 450 zł i do tego masz Xbox Game Pass Ultimate za 4 zł/3 miesiące w ciągłych promocjach. Prawie 200 gier, w tym sporo nowości.
Ewentualnie za 600-800 zł możesz kupić Xboxa z czytnikiem, albo nawet PS4 i wtedy możesz tanio wymieniać się grami.
Dla kogoś kto chce pograć sobie od czasu do czasu i ma mniej niż 1000 zł nie ma innej opcji niż konsola.
Można co prawda za 1000 zł złożyć niezłego PC z używanych części, ale jak się nie znasz, to możesz nieźle wtopić. Konsola to zawsze bezpieczny, prosty i wygodny wybór.
Można też: https://www.youtube.com/watch?v=T8B-2djmm7o
Za ok. 400 zł można kupić z aliexpress nową płytę główną, używanego Xeona i RAM.
W cenie samego Ryzena 1600 masz zestaw płyta + 8 GB RAM + CPU o podobnej wydajności.
To jest tak tanie, bo Chińczycy zrobili desktopowe płyty główne do serwerowych procesorów i RAMu, których ceny na rynku wtórnym są bardzo niskie. Specjalnie zrobione do budowy tanich komputerów do gier.
To jest najtańszy sposób na zbudowanie dość mocnej konfiguracji, która poradzi sobie w każdej grze.
W tym przedziale cenowym to ciężko coś sensownego zamontować. Poszukaj jakiś używek na gwarancji.
Autor wątku:
"będzie służył przede wszystkim do przeglądania internetu i oglądania filmów"
Odpowiedzi:
"zapomnij z tym konfigiem, nie pójdzie ci żadna nowa gra"
PS.
Tak, wiem, offtop, ale mnie rozbawiło.
Widzę że to poleasingowy komputer. Policzyłeś system do ceny?
Ja ostatnio kupowałem za 399 poleasing w AMSO do przeglądania internetu dla mamy:
Win10Home legalny (z komputerami refurbished, naklejka ze zdrapką)
Intel i3 2giej generacji
8GB ramu
HDD 500GB (można było wybrać wersję ze 128GB SSD)
Dopłaciłem 45zł do małej karty graficznej (słabiaczek radek 65xx) z pasywnym chłodzeniem - żeby mieć HDMI do telewizora (telewizor 4x droższy :P) .
Format - mały desktop (SFF), nawet dvd-rom. Tylko kabla do zasilania nie dają w komplecie.
Już wolałbym miboxa kupić.