Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Zhakowano jeden z największych kanałów technologicznych na YouTube

23.03.2023 15:25
Pafun
😜
1
Pafun
166
Konsul

To tacy fachowcy, a własnego kanału na YT nie potrafią zabezpieczyć - specjaliści ;-)

23.03.2023 15:36
2
3
odpowiedz
zanonimizowany145641
203
Legend

Wystarczy doslownie JEDNA osoba i JEDNO zle klikniecie. To serio nie jest kosmiczna technologia, zeby kogos tak zalatwic.

23.03.2023 15:45
😂
3
odpowiedz
zanonimizowany1384433
0
Legionista

Widziałem na żywo;) Elon Musk i jakieś cryptoscam. LTT lubie oglądać od lat. Ciekawe, czy sie przyznają co się stało się i dlaczego łazienka jest zamknięta ;)

23.03.2023 16:11
Link
4
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Link
26
Senator

Pafun
Piotrek.K
Łatwo Wam pisać.

A co jeśli YouTube jest odpowiedzialny za zabezpieczenie kanału i zawalił sprawę? To wtedy LinusTechTips musi zbierać baty? Komputery i korzystanie z Internetem to jedno, ale serwery w Internecie to inna sprawa i nie zawsze jest w naszym zasięgu ręku.

No, nie doświadczyliście takiego typu włamania, dopóki haker nie obrał Was za następne celów. Nie jesteśmy warci uwagi, dlatego haker nie zmarnuje czasu na włamanie naszego konta. Przez jakiś czas, przynajmniej.

Wiem, wiem, nawet najlepsi mogą czasem popełniać błędy i być może klikną w niewłaściwe linki. Ale nikt nie wie, co tam się dzieje, bo nie byliśmy w biurze Linus.

post wyedytowany przez Link 2023-03-23 16:15:27
23.03.2023 17:45
grzyb111
4.1
1
grzyb111
88
Pretorianin
Wideo

Prawda, ja mimo posiadania tokena zabezpieczającego steam i apki na telefonie raz straciłem konto, a wszystko przez to że odpisałem (będąc wtedy tego nieświadomy) shakowanemu kontu znajomego że po prostu pogramy później.
Żaden VPN ani anty wirus czy inna tarcza nie ochroni przed włamem w którym podstawowym elementem jest obcy czynnik ludzki, (dodam że te wszystkie VPNy też zbierają informacje i dane o użytkowniku tylko dla mniejszej ilości firm/korporacji, każdy kto temu zaprzecza jest po prostu nie zaznajomiony z tematem. A youtuberzy owe reklamują bo na czymś muszą zarabiać.).
Reklamy nawet te na tej stronie zbierają dane, a mówią ci byś ich nie blokował co jest hipokryzją xD.

Polecam ten filmik choć nawet to nie jest liźnięciem tematu;
https://www.youtube.com/watch?v=K_mlWTK1RvQ

PS; Telefony androidalne mimo mnogości zabezpieczeń i rodzajów systemów cały czas doświadczają włamów, jednym z nich jest np śledzenie lokalizacji o które możesz poprosić operatora jeśli np zgubiłeś/aś telefon.

post wyedytowany przez grzyb111 2023-03-23 17:49:46
23.03.2023 17:51
bisfhcrew
4.2
bisfhcrew
173
oversteer

Dobrze powiedizne. Kiedyś utraciłem konto M$.. normalnie z podwójną weryfikacją, każdą zmianą i nowym logowaniem z potwierdzeniem na telefon. Konto odzyskałem bez problemu, ale jak do włamania i zmiany danych doszło? Wielka tajemnica, już tylko Microsoft wie. Jakby ktoś po stronie serwera zmienił dane do konta, od tak. żadnej historii logowania czy zmian, po prostu przypisany nowy numer, email i hasło. Po zmianie danych były już tylko logowania z rosji...
Nawet nie dostałem jednej informacji, że ktoś się zalogował, że ktoś zmienił dane. Masakra.

post wyedytowany przez bisfhcrew 2023-03-23 18:33:20
23.03.2023 18:27
4.3
2
Jerry_D
72
Senator

"Telefony androidalne mimo mnogości zabezpieczeń i rodzajów systemów cały czas doświadczają włamów, jednym z nich jest np śledzenie lokalizacji o które możesz poprosić operatora jeśli np zgubiłeś/aś telefon."
Tu akurat ci się przykład nie udał. To, że operator może zlokalizować telefon to nie żaden włam, tylko konsekwencja takiej, a nie innej architektury sieci komórkowej. Operator musi wiedzieć, gdzie (w przybliżeniu) znajduje się urządzenie odbiorcy, żeby przekazywać wiadomości i połączenia tylko przez najbliższe stacje bazowe. Bez tej wiedzy każda wiadomość musiałaby być transmitowana w ciemno przez każdy BTS na świecie, co oczywiście jest bez sensu. Fakt, że to niezbyt fajne z punktu widzenia prywatności, ale bez tego się sieci komórkowej zrobić nie da.

24.03.2023 11:08
4.4
1
zanonimizowany145641
203
Legend
Wideo

Link
Tak jak mowilem JEDNO zle klikniecie:
https://www.youtube.com/watch?v=yGXaAWbzl5A

23.03.2023 16:18
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany768165
119
Legend

Taki duży ale przynajmniej łatwiej im szło odzyskanie konta albo kontakt z YT w porównaniu do mniej sławnych...

23.03.2023 16:57
pieterkov
5.1
pieterkov
158
Senator

Dokładnie, np. naffnaff do tej pory nie odzyskał kanału.

Futurebeat Zhakowano jeden z największych kanałów technologicznych na YouTube