Z dostępnością podzespołów PC jest tak źle, że są przemycane na łódkach rybackich
Odkąd kupiłem 3080 to już nie śledzę informacji na temat kart ale jak ostatnio mi mignęło 3060ti za 4800 zł to pamiętam jak kupowałem 3080 i wtedy tak jakoś 4500 zł wydawało mi się sporo i w pierwszej chwili nawet w rtv agd zrezygnowałem z zakupu. Dzisiaj nie myślę o sprzedawaniu bo dla mnie cenniejsza jest karta niż te kilka tysięcy więcej które i tak żona przetraciłaby na głupoty.
jak kupowałem rtx 2060 to kumple mówili, że 1200 to drogo, poczekaj kupisz taniej i lepiej
oni nadal na gtx'ach :) a ja gram z rt
Ja kupowałem za 1300 na promce i zastanwiałem się czy jest sens, bo po wyjściu ramów DDR5 i tak chciałbym kupić nowy komputer. Teraz wychodzi że to był mój nalepszy deal roku 2020, a jak nowe pamięci wyjdą to i tak będzie ciężko z dostępnością.
Kto by pomyślał? Przemyt istnieje tylko dlatego że państwa skutecznie tępią wolny handel średniowiecznym wynalazkiem jakim jest cło. Gdzie popyt tam będzie podaż a gdzie popyt i wysokie cła tam będzie przemyt
Gram na poczciwym 1080Ti i nie mogę na razie narzekać na wydajność w grach :) Poczekam aż ceny wrócą do normy (oby do tego doszło)
Ja ze swojego 1080ti byłem zadowolony ale przed premierą 3060ti szybko sprzedałem bo 3060ti było można wyrwać za około 2100-2200 zł więc chciałem się szybko pozbyć 1080ti w jeszcze dobrej cenie żeby zniwelować nadpłatę z 3080. Dzisiaj jakbym miał dalej 1080ti to pewnie wsadziłbym go do kompa, a 3080 sprzedał bo może w kilku grach mam lepsze osiągi ale od dłuższego czasu ogrywam starsze gry więc karta się nudzi. No ale co jak co ale RDR2 fajnie już chodzi na 3080, a to moja ulubiona gra.
1080ti fajnie sobie radzi w 1080p ale już w moim przypadku w 3440x1440 to tak średnio.
Za 30 lat ( o ile dożyjemy takich czasów) będę musiał kupować od dilera baterie do kontrolera xbox'a, przemycanie części komputerowych było 20 lat temu, co jeszcze? Kupowanie gier na 16tu płytach. Ta sytuacja zmierza w definitywnie złą stronę patrząc, że Nvidia chciała wydać RTX'y 3080 super w tym roku (chciała).
Nvidia zrobi interes życia zmniejszając produkcje 3080, a powrót do Pascali w cenie x2.
16 płyt blu-ray? Duże te gry będą w przyszłości.
Chciałbym najpierw zobaczyć pudełka z grami na PC, z informacją na okładce "PC BR-ROM", później pożartujmy o większej ilości płyt.
Popatrz.Jak to coraz więcej ludzi,mówi czy dożyjemy czasów za 30 lat ;D Kiedyś też tak ludzie mówili.Ale teraz jakby więcej i więcej.CO się dziwić,kiedyś zagrożeniem była tylko zimna wojna,a teraz pierdyliard rzeczy.Niby coraz wygodniej, a czegoś brakuje. Nawet o tym nie myślę, 30 lat to szmat czasu.A świat się zmienia średnio co 10 lat. Sam mam jakieś powiedzmy plany na następne 5 lat,maks 10. Potem się będzie myśleć ;D Mam nadzieję że przez te lata,jednak wszystko stanieje . Bo za rok chciałbym zacząć nadrabiać,a stoję na Wiedźminie 3. I wszystko co wyszło p onim .Także grania mam na 4 lata.
Przez pandemię to dwudziestoparolatkowie mogą opowiadać że kiedyś to ludzie lżej pracowali i więcej zarabiali. xD Ale słuchajmy tych wychowanych przed '89 że za komuny było lepiej. xD*2
@ A kto tak mówi?
Napisałem tylko,że to było jedyne większe zmartwienie tamtych czasów. O pracę,mieszkanie i jedzenie, akurat nikt się martwic nie musiał. I to był jeden z pozytywów tamtych czasów(oczywiście imo na wyrost,bo wiadomo,jak niektóre rzeczy funkcjonowały) A teraz? O pracę musisz się martwić,o jedzenie na razie nie,i w sumie bez wulkanicznej zimy, raczej to się nie zmieni. O zdrowie musisz martwić się bardziej, bo coraz więcej syfu. O mieszkaniu to się nawet nie wypowiadam.Bez naprawdę dobrej pracy,albo drugiej połówki, o mieszkaniu można pomarzyć,szczególnie w wielkich miastach.Przeważnie wszyscy mają wynajem, i to lata, albo biorą kredyt i tyle. Ja mam szczęście,że mam mieszkanie po babci. I jest tanie w utrzymaniu...oczywiście z wadami. Chociaz u nas, i tak nie jest tak źle,jak w Włoszech w wielu regionach,gdzie rodziny z sobą mieszkają, bo jest taniej.I tak mając 40 lat. W Japonii to już w ogóle masakra z mieszkaniami.
dzisiaj konczy sie gwarancja w moim gtx 1060 i mojej i5 ale patrzac na ceny jest gorzej niz bylo i predzej padnie mi karta i i5 zanim ceny wroca do normalnosci :(
Chłopie.Wiem co czujesz. Moja karta już bez gwarancji od miesiąca, pod koniec maja kończy się Płyta główna i Procek .Zasilacz chyba też,chociaz to chyba jeszcze z dwa lata. Muszę za miesiąc iśc do przeglądu,bo daaawno nie byłem. Jak coś się stanie, to cóż. Nie mam kompa.
Czyli współczesny Escobar dorobi się nie na kokainie, amfetaminie czy heroinie, a na RTXach, ramie i dyskach?
Niech się dorabia. Przynajmniej niższa szkodliwość społeczna niż na narkotykach.
ogólnie jest niezły sajgon z elektroniką, będą fabryki samochodowe zatrzymywali przez braki w zaopatrzeniu podzespołów.
Podobno zakręcił się koło tego Polak w sandałach i skarpetkach więc pewnie towar trafi do egzotycznego kraju zwanego Polską.
Spotkałam ostatnio znajomego, który od końcówki lat 90' procuje w jednym z sieciowych sklepów komputerowych. Swój pierwszy PC kupiłam od niego :-) Pytam o karty, a on mi na to: Wiesz, teraz na całą UE wjeżdża tyle sztuk konkretnego modelu, co za dobrych lat do nas na centralę. To chyba najlepiej obrazuje skalę problemu.
Problem z krypto, mogą rozwiązać pomysły krajów. Mianowicie nałożenie podatku,który ma 80% . Ciułacze przestaną ciułać ,a wielkich kopalnią, może się to już tak nie opłacać. Tylko z drugiej strony, dla zwykłych ludzi, którzy szukają zarobku, jest to podcinanie skrzydeł.
zwykli ludzie, ktorzy chcieliby miec jakikolwiek zysk z kopania najwyzej mogliby tylko wypozyczyc sprzet jakims organizacjom zajmujacych sie kopaniem i sie cieszyc jakims % zysku. za malo sie oplaca kopanie w pojedynke. nawet bogaczom to srednio sie oplaca. bardzo drogi sprzet, prad, a zysk moze byc niewielki. krypto az tak cudowne nie jest :P.
Jakby producenci masła przestali sprzedawać masło normalnym ludziom, a sprzedawali tylko górnikom to po pierwsze taki producent byłby skończony, po tym jak szał górników na masło się skończy. Tak samo pazerne sklepiki, które śrubowały ceny na karty zakupione w hurcie jeszcze w normalnych cenach. Niestety gracze to takie duże dzieci, narzekają, ale sami nie wiedzą na co i co się dookoła dzieje.
Ale jak tylko szał minie, wszyscy posłusznie ustawią się w kolejce by lizać nvidie i amd poniżej pleców.
jesli tylko szal minie, to wroci zaraz po tym jak tylko bedzie premiera kart nowej generacji. nw czy zauwazyliscie, ale boomy wystepowaly przy premierach rtx 2000 i 3000 :).
Celnicy teraz wrzucą wszystko na jedną kupkę i podpalą tak jak robią z papierosami i jeansami.
"Z dostępnością podzespołów PC jest tak źle, że są przemycane na łódkach rybackich"
Przecież to jest kradziony towar .
Tak.
spoiler start
Przez chińczyków którzy kradną reszcie świata.
spoiler stop