Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

gameplay.pl Wpływ kolejkowania w World of Warcraft na życie rodzinne.

07.12.2010 20:43
😐
1
Loki88
8
Legionista

a ja chciał bym o coś zapytać.. Mianowicie grałem parę lat w Lineage 2 i muszę przyznać że dopóki nie poznałem zasady jej działania to grałem z czystej chęci pogrania i czerpałem z tego frajdę ( tak powinno być ). To expienie postaci, zdobywanie nowych umiejętności, dorabianie się nowych broni.. czad.. Jednak im dalej w las tym ciemniej.. Okazało się że gra jest nastawiona niemal że w każdym aspekcie na współpracę.. Niby w porządku bo to gra stricte przez neta i tak być powinno, ale.. na dłuższą metę to przeszkadza, czuje się uzależniony od innych ludzi, że ktoś jest mi potrzebny żeby coś osiągnąć lub mieć.. Moje pytanie brzmi czy w WoW-ie na wyższych lvl-ach też jesteśmy tak ograniczeni ? Czy muszę siedzieć w mieście przez 30 min i zwoływać ludzi bo chce ubić jakiegoś bosa..? Czy żeby kupić, zrobić, wydropić jakąś wysoko lvl broń/zbroje muszę rzucić studia, pracę i rodzinę czy jest to w miarę usefriendly ? Czy mogę zrobić dobrą postać i dorobić się dobrego eq nie dołączając do żadnego klanu i nie zarywać z nimi nocy? W L2 często miałem wrażenie że są miejsca przeznaczone dla graczy ale są też miejsca przeznaczone dla GRACZY.. gdzie zwykły śmiertelnik posiadający pracę dom i rodzinie nie ma wstępu.. A ja chciał bym sobie przejść taką grę sam! i nie nawiązywać żadnych znajomości i nie mieć uczucia że czegoś nie widziałem, nie zdobyłem.. da się tak w WoW-ie ??

07.12.2010 21:29
kwiść
2
odpowiedz
kwiść
129
Generał

@Loki88
Jedyne co możesz robić w WoWie bez gildii, to chodzić na 5 osobowe instancje lub na tzw. pugi, czyli raidy z losowo zebranymi osobami. W zwyklych instach najlepszych przedmiotow nie zdobedziesz, a w pugach masz 10% szansy na dobra zabawe, a 90% szansy na stracone kilka godzin ;)

Jedyna forma end-gejmu nie wymagajaca duzej liczby osob, to areny PVP, na ktorych walczysz 2v2,3v3, lub 5v5. Trudno jednak zebrać dobrą drużynę, jeżeli wcześnie nie poznasz ciekawych ludzi w gildii ;)

Zamiast tego proponuje sprobować życia gildiowego przez 1-2 miesiące. Poznasz ludzi, zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi i chwycisz bakcyla. Najważniejsze, to trafić na fajnych ludzi, ktorzy pomoga i zapewnia przyjemna zabawe.

Co do grania 24h, to nawet grajac 3-4 razy w tygodniu po 4-5h mozna duzo osiagnac, ale problem moze polegać na tym, że czasami trudno się powtrzymać, żeby nie grać dłużej i częściej ;)

07.12.2010 21:33
3
odpowiedz
zanonimizowany758908
9
Legionista

Głównie jest to uzależnione od tego czy chcesz grać PvP (skrót chyba jasne ale żeby nie była wątpliwości Grasz kontra Gracz) czy wolisz PvE ( Grasz kontra Środowisko) w pvp możesz grać sam Battlegroundy itp. i zdobędziesz dość dobry ekwipunek ale do gry pvp, jeżeli wolisz pve to zdecydowanie poleca się znalezienie sobie gildii która skupia się na tym trybie gry bo samemu nie zdziałasz nic (możesz co najwyżej szukać sobie przypadkowej drużyny z którą nie masz po co pchać się na poważne instancje).

07.12.2010 22:50
Soulcatcher
4
odpowiedz
Soulcatcher
281
ESO

Loki88 ---> Jak wyszedł poprzedni dodatek i chciałem zobaczyć klasę Death Knight to grałem sam od 1 do 79 lvl (najpierw Paladynem potem zamieniłem go w DK) i nie odezwałem się do nikogo :)
Przegrałem solo fabułę WoWa bez jednego grupowania się, także można :)

Ale teraz masz bardzo ułatwione grupowanie się, grasz sobie solo i ustawiasz tytko swoje preferencje i tworzy ci przypadkową grupę. Nie musisz nigdzie czekać.

07.12.2010 22:57
Matt
5
odpowiedz
Matt
269
I Am The Night

Soul - piszesz o levelowaniu postaci, tam rzeczywiscie mozna poradzic sobie samemu albo jeszcze latwiej z pomoca dungeon findera, ale zadnego end-game'owego contentu w ten sposob sie nie zobaczy.
Zeby skutecznie grac w bieżących rajdach trzeba miec gildie i tyle.

08.12.2010 00:20
kwiść
6
odpowiedz
kwiść
129
Generał

Pugi są jeszcze przyjemne, ale tak 1-2 miechy po premierze dodatku. Wtedy większosć ludzi już załapie podstawowych bossów i można się bawić. Możesz więc teraz kupić WoWa z dodatkami, wylvlować postać i akurat trafisz na najlepszy okres. Dużo łatwiej jest jednak dołączyć do gildii. Nauka będzie szybsza, lvlowanie syzbsze i raidowanie przyjemniejsze ;)

08.12.2010 08:48
7
odpowiedz
diseasex
88
Konsul

@loki wow ma tyle usprawnien do ... wszystkiego ze glowa boli. ta gra jest naprawde wielka. Chcesz sobie zagrac instancje ? nic prostrzego , wciskasz "i" , wybierasz kim chcesz byc (dps , heal , tank) i ci gra dopasowuje grupe i to nie jest zaden problem. Bez grupy mozna : farmic zloto , siedziec godzinami na Auction house:P, szyc ciuchy :P zbierac herby / ore, robic daily questy, biegac na arenie, biegac na battleground, zbierac achievementy , czy po prostu chatowac z ludzmi, - i mowie tutaj tylko o end game content. wczesniej spokojnie levelujesz sobie sam, bo wiecej expa.

18.12.2010 11:40
Heros2009
8
odpowiedz
Heros2009
23
Chorąży

Witam...mam do was tutaj pytanie...aktulalnie sciaga mi sie najnowszy patch do wowa, lecz idzie to jak "krew z nosa" dlatego chcialbym sie dowiedziec czy jesli kupie wersje pudelkowa, omine powolny proces sciagania tego patcha? a jesli nie da sie ominac czy bedzie to trwalo krrocej?

gameplay.pl Wpływ kolejkowania w World of Warcraft na życie rodzinne.