Testy układu Nvidia GeForce RTX 2080 Super. Poprawa, ale bez rewolucji
W przyszłym roku gtx 30xx lub 20xx hyper super mega mega. K...a, co roku karty graficzne, byle kroić frajerów.
Ja mam 1080 więc 2080s ze średnio 50% przyrostem prędkości w 4K jest dla mnie doskonałą kartą.
Mi trochę już nie wystarcza 1080ti do 3440x1440 gdzie średnio mam 40 fps. Nie wiem czy kupować 2080ti czy lepiej poczekać na 30xx. Boję się, że 2080ti to taki technologiczny bubel, a dopiero kolejna generacja przyniesie poprawę pod każdym względem. 2080 super to mały skok wydajnościowy.
Biorąc pod uwagę premierę Navi to przyszły rok szykuje się dużo ciekawiej w przypadku GPU niż ostatnie kilka lat. Ja bym poczekał, bo oferta powinna być dużo ciekawsza od obu producentów ze względu na rosnącą konkurencję.
Też bym czekał na jakiś solidny co najmniej 35-50% boost względem poprzedników...Skoro masz 1080 ti to jeszcze na tym połoisz trochę...Cierpliwości,gorzej jak się okaże że 30xx to tylko 10-15% więc jak dla mnie to żaden boost - nigdy nie wiadomo...Najlepszy boost odkąd pamiętam był jak seria gtx 10xx weszła.Ja czekam z wymianą aż Nvidia zejdzie na 0,5 nm :))
Rumcykcyk
Przy przeskoku o jedną serię kart zawsze można powiedzieć, że nie był to wielki skok wydajnościowy. Nie taki, gdy poczekało się dwie generacje kart. I tak było zawsze, a nie teraz.
Nawet Voodoo 1 , a Voodoo 2 z lat 90' to nie był duży przeskok, bo dopiero większa różnica się robiła między Voodoo 1, a Voodoo 3. Więc skoro 20 lat temu było to niemożliwe czemu oczekujesz teraz tego skoro są takie same przeskoki od 20 lat. Oczekujesz niemożliwego.
Poza tym skok wydajnościowy w 1080p i 1440p może nie jest tak wielki, ale już w 4K każdy pewnie odczuje różnice po wymianie GTX 1080Ti na RTX 2080 Ti lub GTX 1080 na RTX 2080. Osobiście to poleciłbym jednak poczekać na serie 3000 z dwóch konkretnych powodów. Powinieneś domyślić się jakich.
Wiadomo, że lepiej poczekać ale problemem może być czas oczekiwania bo pewnie rok jak nie dłużej. Jutro wyskoczę do znajomego z serwisu jak mi znajdzie kupca na 1080ti w okolicach 2000-2500 zł to kupię 2080ti, a jak nie to poczekam.
A przy jakich tytułach odczułeś, że przydałaby się lepsza karta do grania w 4K ?
U mnie na GTX 1080 w 1440p chyba najbardziej wymagające gry na najwyższych ustawieniach to
Kindgdom Come:Deliverance + tekstury HD + Reshade + większe zasięgi widzenia
AC Odyssey
Metro Exodus
Ale nie pomyślałem nawet, że coś nie tak, bym musiał zmieniać. Może Cyberpunk 2077 coś zmieni w tej materii, ale nie wydaje się mi, by miał większe znacząco wymagania od Deus Ex: Mankind Divided 2016 na dx12 ultra.
To co wymieniłeś. Jeszcze bym dodał total war. Nawet nie mam wszystkiegi na ultra, a wydajność około 45 fps. No ale są to gry w które gram cały czas więc spadki czasem są odczuwalne. Dobrze, że mam monitor z g-sync to troche trzyma to w ryzach. KCD mam na bardzo wysokie + cienie średnie. Na rt mi nie zależy, głównie zeby mieć te 60 fps bez ociężałej płynności. No niestety monitor z wyższą rozdzielczością potrafi mocno zbić wydajność a do 1980x1080 nie zamierzam wracać.
Radzę ci sprawdzić Deus Ex: Mankind Divided z 2016 roku na dx12 z wszystkimi ustawieniami zaawansowanymi na max, wszystkimi bajerami powłączanymi. To może dużo powiedzieć odnośnie jak może działać Cyberpunk 2077. Zwłaszcza na ulicach Pragi porobić testy we wszelkich ustawieniach co zżera moc. Pamiętaj, że lepsze tekstury zawsze bardziej poprawiają wygląd gier niż podnoszenie rozdzielczości. Ludzie często robią ten błąd, że priorytetem jest rozdzielczość. A główna siła w poprawie gier to tekstury.
Robię sobie porównania na TV 1080p, monitorze 1440p i Tv 4K. Poza tym o wiele lepszy komfort dla mnie mieć 1440p 144Hz niż 4K 60Hz :)
Ja poczekam na serie Nvidii 3000 z powodu takiego, że wtedy dopiero Ray Tracing będzie pewnie bardziej dopracowany i nie będzie zżerał już tyle mocy karty. A poza tym po pojawieniu się nowej generacji konsol dopiero zawsze mocniej rosną wymagania sprzętowe. Generacja kart od Nvidii, która pojawia się już po premierach danych konsol starczyć może nawet na 4-5 lat jak kupimy najmocniejszy egzemplarz. Ostatnio jak kupił ktoś po premierze Ps4 kartę GTX 980Ti to bardzo długo dobrze sobie radziła w 1080p ok 4 lat. Więc sądzę, że RTX 3080Ti długo będzie radzić sobie z grami w 4K/1440p, które będą podczas całej generacji Ps5.
Wydajność kilka klatek lepsza niż RTX 2080 normalny - ale cena -700zł w stosunku do mojej RTX2080 w dniu premiery...4 lata się przymierzałem do wymiany karty i chciałem wziąć najnowszą xx80 TI to musieli akurat po tylu latach normalnych premier i cen wyskoczyć z ceną 6500zł w przypadku rtx 2080 ti...Trochę żałuję że wziąłem tuż po premierze 2080 ale już w nic nowego nie dało się grać na starej karcie,premiera samej serii rtx przedłużała się o kolejny rok a ja już dłużej czekać nie chciałem.Czekam na taki skok wydajności jak w przypadku kart 980/1080 i procki 12/16 rdzeniowe 24/32 wątkowe od intela w ludzkiej cenie do 2,2k...Wtedy pomyślę o wymianie...
Będzie RTX 2080 TI Super?
Obecnie cena 2080 TI spadła do ok. 5 000 zł, ale może Super byłaby tańsza?
Dodałbym zwrotkę:
Nvidia rozwija rewolucyjne technologie
Sprzedaje dobrze karty wycenione
https://www.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30
Robią z ludzi idiotów by nachapać sie kasy. W tej chwili najbardziej opłacalny układ wydajności do ceny to gtx 1080 TI.
A po co nowka takiej karty? 2 tysie i jesteś na podium wraz z 2080
Oczywiście że używka już za 1800 pln i to jest sopokojnie wydajnościowo jak RTX 2080.