Termin premiery usługi OnLive
No to czekam na amerykańskie recenzje OnLive. A co do cen podzespołów komputerowych i konsol no to wiadomo że stanieją ale jaka ich będzie sprzedaż to nie wiem ;/
W Polsce za 20 lat (patrz: rozpowszechnienie i jakość infrastruktury internetowej).
Zapisany na 3 miesieczna darmowa promocje.Oby mnie wylosowali!!!Bardzo jestem ciekawy.Obawiam sie jednak ze gry beda w normalnych cenach rynkowych i ta usluga to przedewszystkim konkurencja dla producentow sprzetu (komputerow) niz wydawcow gier.17 czerwca juz niedlugo:)
@Nomad_91 a może podrożeje? Żeby producenci wyszli na swoje przy spadku sprzedaży musza chyba podnieść ceny, co nam się może czkawką odbić.
Jak to wypali to będzie nieźle.A o neta się nie martwie bo teraz mam 6 mbps,a pod koniec roku rozważam światłowodowy
@Rock Alone hmm no faktycznie raczej zdrożeją. No to będzie masakra jak na razie w USA z cenami ;/. A np. Nvidia, Intel, ATI, AMD nie mogli się temu jakoś sprzeciwić czy coś ?
Cena bedzie nastepujaca... cena gry na steamie + utrzymanie lacza. Producenci nie dadza nikomu nic za pol darmo.
Też obawiam się, że ceny pójdą w górę. Tym bardziej, że USA to gigantyczny rynek, i jak producenci stracą tyle klientów to będą musieli coś zrobić.
I poza tym nie wiem czy to będzie takie super opłacalne. Abonament + koszt zakupu gry + jeszcze jakieś urządzenie.
15 dolarów tj. około 45 zł * 12 miesięcy = 540 zł. Za to mamy już dobry procesor i pamięć RAM. Do tego koszt zakupu gier i po 2-3 latach jest dobry komputer.
MartyAlencar--> swoim 6mb możesz szpanować przed rówieśnikami z Somalii, skocz do USA i zobacz jakiego tam mają neta, wtedy zesr.sz się ze szczęścia. Nie mamy struktury sieciowej ani technologii, żeby obsłużyć OnLive. Dekada na pewno minie nim coś się poprawi, o ile polscy operatorzy nie zaliczą kilkuletniego poślizgu jak to zwykle bywa.
meloncom Sorka jeśli cię uraziłem,nie chodziło mi o szpanowanie.Wiem,że w USA jest przed nami,bo kuzyn tam mieszka i kilka razy u niego byłem.Ale trzeba mieć jakąś małą nadzieję może cud się zdarzy a jak nie to trzeba wyjechać.
MartyAlencar - ping do usa to ok. 150-200ms. = ok. 20 klatek gry - takiego bedziesz mial laga. i nic tutaj nie pomoze,bo tyle idzie sygnal,a lokalny swiatlowod rowniez - bo po drodze beda miedziane druty.
Jak nie przekszadza Ci dodatkowy lag w grze tego typu - powodzenia. Mi przeszkadza.
0,2s to 20 klatek? :o
OnLive mnie wgl. nie interesuje, platforma dla osób nie mających majątku do ulepszania pc'ta, bądź nie chcących się w tym babrać... czuje, że przejdzie to z echem, ale ludzie zapomną.
Jedyna rzecz, o którą się boję, to to, że któryś z wielkich koncernów nie pozwoli OnLive wystartować, lub urosnąć w siłę.
Czego wy się boicie? Przecież OnLive nie będzie konkurował z PC tylko z konsolami. Sprzedaż komputer dla graczy to jest margines rynku. Nie ma się co martwić o wzrost cen, bo ta grupa ludzi, którzy kupują topowe karty nie przestawi się na OnLive, bo będą im przeszkadzać pingi i rozmycie grafiki spowodowane stosowaniem kompresji obrazu. Nie mówiąc już o tym, że OnLive też musi coś napędzać i będą to przecież zwykłe pecety.
Główną zaletą OnLive jest "podłączasz i grasz", a miesięczny abonament trochę droższy od live'a raczej nie przestraszy Amerykanów. Do tego wszystkie gry w 1080p przy 60fps oraz niewielki koszt samego urządzenia są w stanie zapewnić sukces.
Z racji tego, że OnLive będzie oparty na PC, oznaczać to będzie dopracowane wersje gier na komputery, a potem nawet exclusive'y. Zresztą zaakceptowanie tego rozwiązania na rynku może oznaczać koniec Xboxów i Playstation, co byłoby najlepszą rzeczą dla branży gier od czasu premiery amigi 500.
Za duży lag, za mało klatek (a szczerze wątpie, że pozwolą ludziom mieć np. 100FPS bo nie ich kompy nie dałyby rady), za mała możliwość konfiguracji. Jeśli chodzi o konkurencje dla konsol to nawet spoko w krajach wysoko rozwiniętych. Ale konkurencja dla PC to nie będzie
Zresztą zaakceptowanie tego rozwiązania na rynku może oznaczać koniec Xboxów i Playstation, co byłoby najlepszą rzeczą dla branży gier od czasu premiery amigi 500.
Wątpie. Jedyną konsolą która może stracić w najbliższym czasie to Wii. MS i Sony już celują w ten rynek Natalem i Move. Jeśli się przyjmą to cześć na pewno się przerzuci...bo niby czemu będą mieli tkwić na wii z tą jej mierną grafiką skoro konkurencyjne platformy oferują to samo tylko że więcej i ładniej?
Mu-H
Nie licz na to
Taa i dadzą wszystko na low.
Dla mnie to ma sens, jak zrobią z tego coś w rodzaju kablówki - płacisz 80zł miesięcznie i masz dostęp do wszystkich gier.
Jest ryzyko (jeśli pomysł stanie się popularny), że on live przyhamuje rozwój technologiczny, bo będą chcieli mieć "taniej" wykorzystując starszy sprzęt niż go częściej wymieniając.
pomysł dobry ale z wykonaniem może być gorzej. ta akcja nie może być opłacalna dla dwóch stron...dochodzi nam następny pośrednik w kupowaniu/wypożyczaniu gier/sprzętu.fakt, nie trzeba kupować sprzętu ani gier...tylko że kupując możemy później sprzedać a w przypadku OnLive płacimy i tak na prawdę kasa znika. komputery są w dzisiejszych czasach na tyle tanie, że nie ma to najmniejszego sensu.lepszym biznesem byłaby wypożyczalnia gier...powiedzmy 10pln za dobę lub pobierać opłaty za faktyczną ilość granych godzin z naliczaniem godzinowym
MartyAlencar---> nie obraziłem się, nie masz się o co martwić, ale pracuję w firmie międzynarodowej, więc widziałem kawałek świata i wcale nie jest miło. Naprawdę jesteśmy daleko w tyle technologicznie. Pomysł sam w sobie nie jest zły ale wiele musi się jeszcze zmienić w naszym kraju.