Sony nie traci na produkcji konsol PlayStation 4
Jakiś błąd w obliczeniach się pojawił. No i pisząc "zarabia" pomijacie koszty dystrybucji.
Taa, bardzo zarabia... ale po kolei.
Jak pisałem niedawno "serce" kosztuje ich maks 100 USD, ale z uwagi na te "analizy" powiedziałbym, że może i troszeczkę mniej.
Z tym, że ma rozumieć sony dostało system ps4 gratis? W ogóle zerowe wliczenie kosztów oprogramowania, badań, marketingu itp.
Cena dysku z detalu, i to by było tyle jeśli chodzi o wiarygodność analizy, nie owijając niepotrzebnie dłużej w bawełnę, analizę tę można sobie wsadzić.
A cytując źródło “If your cost is within $10 to $20 of the retail prices, there’s very little chance you’re making a profit on the console,” he said.
Czyli nie GOLu, sony nie zarabia na konsoli według ich wyliczeń. Wierzycie, że ktoś dla kilku dolców by to sprzedawał?
To jest ich rzekoma cena wyprodukowania, dystrybutorzy też chcą zarobić, więc według ich wyliczeń sony i tak dopłaca jakieś kilkadziesiąt usd, marża te ok. 30 usd podejrzewam + inne koszty.
A na moje to tak jak pisałem, ceny po za detalem są niższe, nikt nie zna też szczegółów umów sony z amd, zasadniczo uważam, że koszt podzespołów jest jeszcze niższy niż oni tu wyliczyli, ale to tylko koszt bez kosztu R&D i kilku innych.
Koniec w końcu uważam, że sony i tak dopłaca, ale mniej niż przy ps3, jednak dopłaca i dlatego MULTI JEST PŁATNY, trza było jakoś zmusić do kupna PSN+, nie ma się co oszukiwać, że lwia większość kupi dla multi, jak m$ zdjąłby wymóg GOLD to też by im większość przestałą płacić.
MS stracil wiele na RROD zapewnie w porowaniu do "koszt wyprodukowania jednej konsoli szacowano na 805 dolarów"