Ryzeny 3000 dają radę na starych płytach głównych X470
GOL, no weźcie się ogarnijcie bo wasze newsy od premierach AMD są mega amatorskie.
Nowe ryzeny działają też na B350, B450 i X370 - ogólnie na wszystkim na platformie AM4.
Tutaj gościu wpakował topowego 3900X w starego low-endowego B350:
https://www.youtube.com/watch?v=vpYiJ9h05JM
Polecam traktowanie artykułów z GOLa jako materiałów rozrywkowych, a nie informacyjnych. Wtedy wszystko nabiera sensu.
Wsadzić procesor do płyty głównej to nie problem, tylko niech potem się takie osoby nie zdziwią jak ich najtańsze płyty główne z b350 po wsadzeniu 16 rdzeniowca spalają się po roku bądź dwóch i gwarancja ich nie uratuje.
To nie jest intel ze swoim glutem, że procesor się spali po włożeniu do starszej płyty. Jeśli producent płyty mówi, że będzie działać i udostępnia nową wersję biosu, to chyba wie lepiej od ciebie.
Jeżeli wsadzisz super procesor intela do najtańszej płyty głównej (takiej za max 200 zł) to tak spali się. Fizyka w przeciwieństwie do was nie ma swoich faworytów i spali obydwie płytki odpowiednio do głupoty użytkownika.
Swoją wiedzę bazuje na podstawie informacji które podali producenci i Amd, mówili oni jeszcze przed e3, można włożyć bez problemów, ale szczerze odradzają i wątpią, że nawet mocne x470 uciągną na dłuższy okres 16 rdzeniowca (chociaż z 12 rdzeniami większość x3/470 miała sobie radzić).
Dawno nie czytałem większych bzdur
Na stronie producenta mojej płyty jest już aktualizacja 5.8 z opisem jak zaktualizować bios pod nowego ryzena. A mam b350
Teoretycznie jedynie chipset A320 ma nie obsługiwać nowych Ryzenów.
Aczkolwiek youtuber z linku podanego przez Conatha zapowiada, że będzie próbował odpalić nowego Ryżego właśnie na tym chipsecie.
Bo jak widać na załączonym screenie reszta jest wspierana, co było wiadome już od dawna.
na starych płytach głównych X470
muszę się chyba mocniej sierści złapać bo dojeżdżam widocznie mamuta
Zapamiętam ten tekst z mamutem na całe życie, aż się popłakałem :'D
Conath widać, że wziął się za komentowanie po zobaczeniu tytułu newsa, ale nawet wstępu mu się nie chciało przeczytać :)