Ryzen 7 3700X dorównuje i9-9900K, Ryzen 9 3900X pokonuje Threadrippera 2950X
Wyniki świetne. Zobaczymy jak faktycznie będzie wyglądało w grach.
AMD tym razem zgarnie wszelkie laurki, bo póki co wszystko na to wskazuje.
żeby faktycznie się to w grach pokryło także ech to byłoby pięknie ;)
Jeśli w grach będzie podobnie, to już wiem, jako będzie mój ostatni proc
Przecież pisałem, że 2080ti przewyższa swoje czasy i nie ma gry, w ktorej bym nie osiągnął 4k 60 fps ultra, HDR i RT. Więc....pora na PS5 i PSVR 2.
Za 2 lata będzie PS 5. Zmęczony jestem ciągłym upgradem peceta. I nie mam czasu na dwie platformy. Poczekam jeszcze na testy 2080S. Jeśli w Metro z DLSS osiągnie 60 klatek w 4K, robię wymiankę. Jeśli nie, zostanę przy tym, co mam już na stałe. Mówię o Metro, bo mimo, że już w niego raczej nie zagram, to chodzi mi o 100% pewności w CP. Jeśli Metro podoła, to CP też.
Co za bajki, jak zwykle hydro, ta karta już nie robi stabilne 60 fps wszystko ultra w wielu grach i to starszych, a co dopiero z rt i nowych. Także nie widzę, aby wyprzedzała swoje czasy.
Co za kłamstwa. 2080Ti nie robi 60 fps stabilnie w 4K w wielu AAA grach na ultra I TO BEZ włączonego Raytracingu. Z RT nie ma szans, było mnóstwo testów.
Spróbuj 4K 60fps w nowym battlefield z RT i Ultra. Już widzę te 60 fps 4K...
Hydro, proszę cię...
Ja mam, wy nie, taka różnica. Temat mozemy zamknąć. Pomijam fakt, że DLSS dodaje z 15 klatek, o czym każdy zapomniał. W BF5 po włączeniu RT i DLSS mam ich....z 90? Slaby przykład. Ale kolega chyba albo pomylił gry, albo zapomniał, że od jakiegoś czasu wyszly specjslne stery i ostch dk BF'a, ktory dodsje więcej klatek, niż do tej pory mogliśmy uzyskać, czyli wzrost o jakieś 120%?
Anyway - patrz 1 zdanie: ja mam, Wy nie. Temat zamkniety i nie bede dyskutował o karcie z kimś, kto jej fizycznie nie mial. Alex niech Wam powie, do niego się zwróćcie :)
Huh, wygląda to całkiem dobrze, zawsze stworzenie zagrożenia/obalenie monopolisty kończy się dobrze dla ogółu #teamAMD #bekazintelu
Wciąż wyniki w jakichś benchmarkach, potrzeba realnych testów.
Coś mi się wydaje, że Ryzeny 39xx będą najlepszymi procesorami do stacji roboczych.
Odpowiedź Intela już jest:
Now more than ever, we need to lean into our sales and marketing teams to help carry us through these product challenges.
Intel z pewnością powróci do haniebnego rozdawania łapówek dużym vendorom jak Dell (dellowi wypłacał miliard dolarów rocznie), HP i innym producentom, żeby nie oferowali procesorów AMD w swoich zestawach komputerowych i serwerach.
@blood
Nie tylko producentom takim jak Dell, HP itp., dawał "w łapę", robił układy nawet z tymi większymi sklepami, czy nawet przeszkadzał w dostawie sprzętu amd do innych firm ;)
Intel płacił właścicielowi największej europejskiej sieci ze sprzętem elektronicznym - firmie Media Saturn Holding, właścicielowi popularnego Media Markt - za sprzedawanie wyłącznie komputerów z ich procesorami.
Intel podejmował również działania mające na celu bezpośrednią szkodę w relacjach pomiędzy AMD a producentami komputerów. Płacił im między innymi za sprzedawanie sprzętu na podzespołach AMD tylko małym i średnim przedsiębiorstwom oraz za opóźnianie wypuszczenia na rynek notebooków z procesorami AMD.
Takie pogwałcenie europejskiego prawa antymonopolowego nie może być tolerowane - mówi Neelie Kroes, członek Komisji. - Intel skrzywdził miliony europejskich konsumentów, celowo działając aby odsunąć konkurencję od rynku procesorów na wiele lat - dodaje Kroes.
Intel zamierza się odwołać od wyroku KE Paul Ottellini z Intela uważa, że decyzja jest błędna i że ignoruje realia wysoce konkurencyjnego rynku mikroprocesorów. Nie było tutaj absolutnie żadnej krzywdy dla konsumentów.
https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/rekordowa-kara-dla-intela/8nltr39
Także tylko czekać czy historia monopolu intela która wydarzyła się kilkunaście lat temu faktycznie znów zatoczy koło :P
Nie sądziłem, że dożyję czadsów gdy AMD stworzy mocarny procesor o niskim poborze prądu :) Ciekawe jak będzie z temperaturami ale chyba nie będzie tragedii. Obecnie używam Ryzen 5 2400G( ten z Vegą 11).Jako procesor sprawuje się świetnie, Vegą to porażka. Obecnie ją wyłączyłem i kupiłem kartę dedykowaną. Wtrące tu swoje zdanie o kartach AMD. Myślę, że koncern lepiej by zrobił gdyby zajął się procesorami i układami graficznymi na konsole. Procesory potrafią zrobić świetne, natomiast w kartach graficznych na PC regularnie dostają w tyłek :)
Procesora na razie zmieniał nie będę, ale gdyby kiedyś coś to mam na co :)
Magia 7 nm i sensownej architektury. :)
Intelowi kończy się architektura, a procesu nie ma wcale.
Też nie wierzyłem, że kiedyś wrócę do AMD, a tu proszę, ledwie jeden PC na Intelu i wracamy do czerwonych.
Vega 11 nie jest porażką bo to zintegrowana grafika radzi sobie lepiej niż konkurencja od Intela w tej cenie Intel nawet staru nie ma nawet w drogim procku Intela zintegrowana grafika startu nie ma.
Patrzysz na to z własnej perspektywy, a nie z perspektywy AMD. AMD stara się zintegrować karty graficzne z CPU zabijając tym samym dedykowane karty graficzne. NVIDIA usilnie stara się dodawać coraz to nowe funckje do kart graficznych (ostatnio ray tracing) zwiększając powierzchnię chipu do rozmiarów, których nie da się upchnąć w CPU. Jeśli GPU zostaną zintegrowane z CPU to NVIDIA umrze.
Nie no porównywanie gpu z 9900K, ha ha dobre sobie, ktoś ma na taki cpu to już na pewno ma odpowiednie dedykowane gpu, a 2400g to tani układ dla tych, których nie stać na coś innego lub którzy nie chcą nic mocniejszego
Doprecyzuję co do Vegi. Wydajnościowo jak na integre jest to świetna karta i to jest fakt :) Jednak ciągle problemy ze sterownikami i bluescreeny spowodowane ich niewydolnością zmusiły mnie do szybszego przerzucenia nie na kartę dedykowaną. A miałem plan tak ze dwa lata na niej pograć, pograłem 10 mcy :)
@blood Masz rację. AMD stara się zintegrować karty graficzne z procesorami i to jest świetna sprawa. Jak wymyśla coś mocniejszego niż Vegą 11 to już będzie świetna sprawa.
Pisałem o ich kartach dedykowanych. Na premierę zawsze dostają w zadek w porównaniu z zielonymi. Ich karty(RX 570, 580) zyskują dopiero po jakimś czasie gdyż sa jeszcze dość mocne a przy tym tanie :)
Tylko powiedz gdzie znajdziesz lepsza zintegrowaną grafike? Osobiście tylko ta perspektywa mnie skłania do zmiany na amd... bo chce odejśc od dedykowanej grafiki a nie potrzebuje lepszej niż oferuje ten procesor...
@up Nie zrozumieliśmy się :) Nie napisałem nigdzie, że jest jakaś mocniejsza karta zintegrowana. Nie ma, Vega 11 jest w tej chwili najlepsza. Zrezygnowałem z niej tylko dlatego, że problemy ze sterami były i crashowała mi często. Jeśli chodzi o wydajność w grach to nie ma się do czego przyczepić :) Jak jest teraz? Coś poprawili?
Brawo AMD, koniec roku i pod Choinkę czas wymienić 2700 an 3900X i zapomnieć o procesorze na następne kilka lat.
Duży plus ze Mobo nie trzeba wymieniać zostając na X470.
Alex, panowie z postów 3.5 i 3.6 mają do Ciebie sprawe.