Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Ruszyła przedsprzedaż konsoli Ouya. Premiera w czerwcu

05.02.2013 16:11
1
Kazioo
88
Senator

Ciekawe czy czasem koszt produkcji pada nie jest wyższy od samej konsoli.

05.02.2013 16:35
2
odpowiedz
zanonimizowany570098
54
Konsul

Tegra 3 to rochę słabo.
Zwłaszcza że już 4 wchodzi i większość nowych gierek będzie musiała być optymalizowana pod Ouya bo będzie zacofana już na starcie

05.02.2013 17:34
3
odpowiedz
ozoq
59
Generał

Dzięki, mam smartfona.

05.02.2013 17:40
4
odpowiedz
b4r4n
120
Brak

@barakudo

3/4 gier, które pojawią się na OUYA nie będzie potrzebowało nawet 4 rdzeni, a co dopiero Tegry 4.

05.02.2013 18:05
5
odpowiedz
UbaBuba
107
Generał

Tylko 1 gamepad w zestawie? Na leb upadli? Rozumiem zeby drugi byl tani, ale oni wolaja polowe ceny konsoli. :<
Dla mnie konsola z miejsca spalona, nie majac dwoch kontrolerow.

05.02.2013 18:24
keicaM
😈
6
odpowiedz
keicaM
35
Pretorianin

Za 30zł można dokupić kabel hdmi i za podobne drugie tyle pada do mojego wypasionego telefonu z androidem. W takim razie czym granie na moim telefonie będzie sie rózniło od grania na tej pseudo konsoli?

05.02.2013 18:31
.:Jj:.
7
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

keicaM=> Dlaczego nazywasz ją pseudo konsolą?

Tym się będzie różniło że Ouya kosztuje niewiele ponad 300zł a to o wiele mniej niż 'wypasiony' telefon z Androidem czy dobrej klasy tablet z Androidem.

A na pytanie czym się różni granie na telefonie a granie na tv/monitorze za pomocą pada... Ciężko sobie odpowiedzieć?

05.02.2013 18:39
Stra Moldas
8
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Za dużo tych konsol. Pogubić się można.

05.02.2013 22:52
9
odpowiedz
Kazioo
88
Senator

@keicaM
Kompletnie zapominasz o jednym z najważniejszych aspektów gier od początku ich istnienia - o gamedesignie. Znajdź mi gry do Androida projektowane pod siedzenie na kanapie, obsługę padem i zaglądanie na wielki ekran. Jak projektant tworzy grę to ma w głowie jedno: macanie palcami malutkiego ekranu. Nie ma w głowie pada jako platformy docelowej, a to wpływa na grę w całości, nawet jeśli to typowy shooter z emulacją pada na ekranie to i tak tworzony był pod inne warunki grania. Nawet w takiej grze wziętej niczym z konsol zmienia się podejście do leveldesignu, projektów przeciwników, trudności, kontrastu tekstur, stylu modeli itd., itp. Sam fakt, że się da, nie znaczy że warto. Kombinowanie w sposób nie przewidziany przez projektanta nie da tego rezultatu co granie na dedykowanym sprzęcie z grą tworzoną z myślą o nim i moc nie ma tu nic do rzeczy.
Teraz pomyśl o setkach pomysłów na gry, które nigdy nie trafiły na androida, bo jedynym sensownym sposobem kontroli jest pad, a nawet jeśli takie gry istnieją w wersji na androida, to są gruntownie przerobione na macanie palcami i samo podpięcie pada nie sprawi, że gra się stanie taka jak byłaby w oryginalnej wersji na pada.
Tworzenie osobnych trybów na komórki dla garstki graczy podpinających pady się nie opłaca.

06.02.2013 02:56
10
odpowiedz
Glock
92
Pretorianin

Warto też wziąć pod uwagę fakt,że za lekko ponad 300zł dostaje się całkiem niezły komputerek z pełnoprawnym androidem czyli z całym dobrowytem tej platformy, samo to powoduje,że jest nieźle. Ja bym z chęcia kupił jak by pojawiła się w Polsce, szczególnie jeżeli zaplecze growe będzie tak dobre jak mówią.

06.02.2013 10:09
11
odpowiedz
SPAZ
40
Chorąży

Mój telefon ma tegre 3 (LG 4X) i narazie mało gier jest zoptymalizowanych, jak wyjdzie konsola to gry na tel też będą lepiej działały na telefonach i tabletach z tym procesorem, HOX czy LG 4X, tylko się cieszyć.

Technologie Ruszyła przedsprzedaż konsoli Ouya. Premiera w czerwcu