Ruszyła przedsprzedaż konsoli Ouya. Premiera w czerwcu
Tegra 3 to rochę słabo.
Zwłaszcza że już 4 wchodzi i większość nowych gierek będzie musiała być optymalizowana pod Ouya bo będzie zacofana już na starcie
@barakudo
3/4 gier, które pojawią się na OUYA nie będzie potrzebowało nawet 4 rdzeni, a co dopiero Tegry 4.
Tylko 1 gamepad w zestawie? Na leb upadli? Rozumiem zeby drugi byl tani, ale oni wolaja polowe ceny konsoli. :<
Dla mnie konsola z miejsca spalona, nie majac dwoch kontrolerow.
Za 30zł można dokupić kabel hdmi i za podobne drugie tyle pada do mojego wypasionego telefonu z androidem. W takim razie czym granie na moim telefonie będzie sie rózniło od grania na tej pseudo konsoli?
keicaM=> Dlaczego nazywasz ją pseudo konsolą?
Tym się będzie różniło że Ouya kosztuje niewiele ponad 300zł a to o wiele mniej niż 'wypasiony' telefon z Androidem czy dobrej klasy tablet z Androidem.
A na pytanie czym się różni granie na telefonie a granie na tv/monitorze za pomocą pada... Ciężko sobie odpowiedzieć?
@keicaM
Kompletnie zapominasz o jednym z najważniejszych aspektów gier od początku ich istnienia - o gamedesignie. Znajdź mi gry do Androida projektowane pod siedzenie na kanapie, obsługę padem i zaglądanie na wielki ekran. Jak projektant tworzy grę to ma w głowie jedno: macanie palcami malutkiego ekranu. Nie ma w głowie pada jako platformy docelowej, a to wpływa na grę w całości, nawet jeśli to typowy shooter z emulacją pada na ekranie to i tak tworzony był pod inne warunki grania. Nawet w takiej grze wziętej niczym z konsol zmienia się podejście do leveldesignu, projektów przeciwników, trudności, kontrastu tekstur, stylu modeli itd., itp. Sam fakt, że się da, nie znaczy że warto. Kombinowanie w sposób nie przewidziany przez projektanta nie da tego rezultatu co granie na dedykowanym sprzęcie z grą tworzoną z myślą o nim i moc nie ma tu nic do rzeczy.
Teraz pomyśl o setkach pomysłów na gry, które nigdy nie trafiły na androida, bo jedynym sensownym sposobem kontroli jest pad, a nawet jeśli takie gry istnieją w wersji na androida, to są gruntownie przerobione na macanie palcami i samo podpięcie pada nie sprawi, że gra się stanie taka jak byłaby w oryginalnej wersji na pada.
Tworzenie osobnych trybów na komórki dla garstki graczy podpinających pady się nie opłaca.
Warto też wziąć pod uwagę fakt,że za lekko ponad 300zł dostaje się całkiem niezły komputerek z pełnoprawnym androidem czyli z całym dobrowytem tej platformy, samo to powoduje,że jest nieźle. Ja bym z chęcia kupił jak by pojawiła się w Polsce, szczególnie jeżeli zaplecze growe będzie tak dobre jak mówią.
Mój telefon ma tegre 3 (LG 4X) i narazie mało gier jest zoptymalizowanych, jak wyjdzie konsola to gry na tel też będą lepiej działały na telefonach i tabletach z tym procesorem, HOX czy LG 4X, tylko się cieszyć.