RTX 3050 może nie być kartą dla górników. Gracze zacierają ręce
No i to jest przykre teraz, że na tak marny produkt człowiek się mimowolnie cieszy, bo jest taniej niż obecna chora sytuacja. Karta - o ile nie kłamią z wydajnością, powinna być na poziomie 1660S, może ciut więcej, co przy cenie 1000 zł niebyłoby takie złe. Jednakże bardziej realne jest, że będzie to bliżej 2000 co patrząc na przestrzeni kilku lat gdzie płaciliśmy za 1660S 1200 zł jest marną opcją ;/, do tego karta będzie z 4 gb ramu a nie 6.
co zrobisz? Patrzyłem ostatnio na purepc zestawy komputerowe i do 4.2k miał 1660s a już powyżej 5.4k 3060
Masz rację, będzie 8. Pomyliłem tą kartę z tą dopiero co wydaną przez AMD co ma 4 gb.
To wolałbym już przepłacić i kupić 3070 lub 80. Nie ma co się oszukiwać, trzeba czekać na premierę serii RTX 4... i wtedy kupić, nawet jeśli ceny będą z kosmosu, to przynajmniej okresowo może nam się "opłacić". Jeśli moja średnia z materiału się sprawdzi, to topowa karta z końcówką 70 lub 80 powinna wytrzymać nam około 5-6 lat. A teraz co? Kupię RTX''a 3070 za 5k, który wystarczy mi na 3 lata. Miesięcznie to wychodzi 138 zł za samą grafikę...
No właśnie nie wiem kto, chyba posiadacze 970, bo ludzie z 1060 przechodzili na 2060S lub 2070
To jest największy dramat całej sytuacji. Ludzie to łykają, bo albo nie chcą grać na konsoli albo zbytnio się zżyli z PC. 3050 to powinna być karta dla osób, co nie dysponują duża ilością gotówki a chcą sobie tanio pograć na PC a z jakichś tam przyczyn, odrzucają granie konsolowe. A tu się okazuje, że to jest być albo nie być i to pewnie za 2k zł jak nie więcej. Serio są inne opcje, nie trzeba kupować drogich kart niewartych swoich cen, tylko dlatego, ze nic innego tańszego nie ma. 3050, RX 6500 XT to nie jest dobry wybór, nawet na „przeczekanie” sytuacji, bo i tak musisz na nie wydać niemałą kwotę. Za 2k zł to powinno się kupić potwora kartę, która ci posłuży na 5 lat, jak nie dłużej i piszę tu o grach wymagających mocy od GPU a nie tych mniej zaawansowanych technologicznie. Swojego obecnego GTX1070 kupiłem w 2016 za ponad 2k zł i do tej pory karta jest mocna i daje radę uruchamiać i płynnie wyświetlać gry, które lubię . To samo będzie można napisać o tej 3050? Zrobiłeś deal na karcie, bo ci posłużyła długo i byłeś mega zadowolony? Być może i tak będzie, bo zależy w co kto gra w jakich detalach i jakiej płynności, bo PC daje opcje a nie zmusza do z góry określonego nakazu.
Ja, bo ja ciągle na GTX960 siedzę, a cokolwiek mocniejszego od tej 3050-ki jest w absurdalnych cenach.
Oczywiście nie kupię RTX 3050, bo różnica wydajności w stosunku do GTX 1060 6GB będzie za mało, by wynagrodzić wydatki pieniędzy. Szczególnie dla włączony trybu ray tracking nawet w 1080p, bo wiadomo, ile FPS musi pożerać, a moc RTX 3050 będzie za mało dla przyszłe gry AAA. Jeśli nie mam wyboru i mam kupić jakaś karta graficzna na przyszłość, to wolę RTX 4050 za rozsądna cena, a zysk wydajność będzie odczuwalny dużo.
Nie kupię RTX 3050 za taką cena w tej chwili. Ulepszenia karta graficzna w tym roku jest zdecydowanie nieopłacalna, a zwłaszcza zarobki w Polsce w stosunku do ceny zachodnie i to w czasie pandemii i niedoboru chipów i "gorączka kryptowaluty".
Ostatnio kupiłem nowego kompa i także konsole Ps5. To nie jest dobry czas na kupowanie nowych komputerów high end, bo sporo przepłaciłem i koszt przekroczył wyraźnie 20 tys.zł. Przypomina się sytuacja z latami 90', gdy komputery złożone z mocnych podzespołów kosztowały też bardzo dużo, bo 5 tys. zł, gdy ludzie średnio zarabiali 4 razy mniej. Wtedy wcale nie było taniej. Względnie tanie kompy zrobiły się dużo później. Ostatnio jednak przez górników ceny kart graficznych zostały podbite x2, a nawet x3. I nic nie wskazuje, by sytuacja miała ulec zmianie na lepsze w najbliższym czasie. RTX 3050 nie opłaca się w ogóle, bo pewnie cena będzie ok 2 tys. zł, a moc zbliżona do kalkulatora i będzie gubić płynność w każdej wymagającej nowej grze 2022-2026 nawet w 1080p na medium/high więc zakup mija się z celem. Po to się zmienia sprzęt na nowy, by działało wszystko idealnie.
AMD Threadripper PRO 3995WX kosztuje więcej niż Twój cały komp i konsola razem.
https://www.x-kom.pl/p/632935-procesor-amd-threadripper-amd-threadripper-pro-3995wx.html
Prawie 30 tys zł za procesor, a gdzie reszta.
Ale tak długo, jak mam ponad 1000 tytułów w zaległości do nadrobienia (w tym sporo gier AAA i gry exclusive dla PS, a nie tylko ciekawe gry Indie), a działają płynnie z ustawienie High na mojego PC, także Kingdom Come, Metro Exodus czy Red Dead Redemption 2, a dojdzie do tego Kroniki Myrtany, to nie widzę potrzeby upgrade PC i nie narzekam na nudy przez kolejne kilka lat. Zwłaszcza wiele świetne gry Indie takich jak Hades, La-Mulana 2, Blasphemous, Death's Door, Salt and Sanctuary, Disco Elysium, Subnautica, albo chociaż przyszły Baldur's Gate 3, co nie potrzebują aż tak mocny PC. Dying Light 2 też nie potrzebuje mocniejszy PC w przeciwieństwie do STALKER 2, a God of War Ragnarok i Horizon 2 też są dla PS4, a nie tylko PS5. Więc nie mam powodu do narzekanie. Bo wcześniejsze laty nie było dużo czasu na granie dla mnie, a teraz mam dużo czasu na granie i stąd te sporo tytułów w zaległości. Coś za coś. No, można wracać do klasyki takich jak Fallout 1-2 i Gothic 1-2 po raz kolejny po tak długim przerwie, czego ja nie mam z tym problemu, jeśli chodzi o retro. :)
i5-3570 i GTX 1060 6 GB w tamtędy czasach to był dla mnie dobry wybór dla rozdzielczości 1920x1080 w stosunku do "chude portfeli".
Jak przyjdzie czas na upgrade PC za parę lat, to będzie lepszy procesor i karta graficzna za sama cena. Lepiej późno niż wcale. ;)
To nazywa się pozytywne myśli. ;)
Po to się zmienia sprzęt na nowy, by działało wszystko idealnie.
Również po to, by ponad 100 niegrywalne tytułów stają się grywalne i miłe dla oka. To zależy od rozdzielczości i wymagania sprzętowe gier, oraz w jakie gry planujesz ukończyć w najbliższy rok. No, zasoby portfeli też. ;)
Trzeba być gotów na każdy wariant.
Jak ci padnie 1060 to co ? Bedziesz skazany na coś takiego jak 3050/2060/1660ti
Nie martw się o mnie. Przewidywałem taką możliwość.
Jak GTX 1060 6 GB padnie, to nie ma tragedii, bo mam również zintegrowana karta graficzna od procesora CPU, co obsługuje większości gry Indie i klasyki AAA bez problemu. No, mam też laptop. Nie pogram raczej w gry AAA typu Metro Exodus.
No, mam używana karta graficzna GTX 660 w pudełku jako "kopia zapasowa" na wszelki wypadek.
Miłego grania.
To jest gdybanie że 4050 będzie za tysiaka. Pewnie, można zrezygnować z ładnych gier 1080p. Życie ucieka, wolę następną grafe na raty. Za pascala dalem 2200 w 2ch ratach. Jak coś następną w raty 0%, mi 1080p wystarczy chyba do min 2030r. :) dalej nie myślę hehe
Ale musimy pamiętać, że kupujemy towary za takie ceny, to firmy będą utrzymywać takie ceny, bo się opłaca, a to działa na niekorzyść ludzi z "chudsze portfeli". Dziękujemy górnicy bitcoiny i "bogatsze graczy" za utrzymanie takie ceny karty graficzne do tej pory, a nie tylko firmy NVIDIA i AMD. Wina leży po obu stron. Pamiętajmy, że głosujemy portfelem. ;)
Ja należę do ludzi z "chudsze portfeli", więc nie mogę sobie pozwolić na nadmiaru wydatki. Jak coś kupuję, to musi być opłacalny na dłuższy metę i to przemyślany. Wolę wymieniać PC co 5-10 lat, a nie co 1-3 lat.
Skoro mam ponad kilkaset tytułów w zaległości, to w jaki sens jest kupić mocniejsza karta graficzna, skoro nie będę miał czasu na nowsze gry AAA?
Mogłem kupić karta graficzna RTX za o wiele niższa cena, ale to już za późno dla mnie. Tym bardziej, że wysokie ceny nie mogą trwać wiecznie i kiedyś to skończy. Jak przyszłe RTX 4xxx wejdą na rynku, to RTX 3xxx będą tańsze na Allegro i takie tam, a duży zysk wydajność w stosunku do GTX 1060 plus ray tracking to zawsze lepsze niż nic. O ile rządy ogarną i będą pokazać górnicy, gdzie jest ich miejsce ze względu na "nadmiaru zużycie energetyczny".
Ja też nie kupię w tym roku nowego GPU posiedzę jeszcze na tej GTX 1050ti ile się da, procesor tylko zmienię na nowszy i to wsio. Humankind chodzi dobrze.
RTX 3050 ma szansę stać się kartą graficzną, na którą czekało wielu graczy na całym świecie
Tak wszyscy czekają na budżetowe coś co nie nadaje się nawet do 1080p na full detalach
Ten screen z wydajnością sprawił, że wybuchłem śmiechem. Nagłówki artykułów dotyczące tej karty też mnie bawią xD. Na różnych portalach technologicznych można przeczytać, że nadchodzi zbawca gamingu i teraz to każdy będzie mógł sobie pograć w nowe tytuły. Zabawne w ogóle jest też to, że najsłabsza karta generacji wychodzi jako ostatnia xD.
Na co zacierają ręce?
Gracze? Chyba tylko tacy bez jakiegokolwiek pojęcia, bo to gpu to będzie niesamowita i przepłacona nędza.
Zmian cen upatrywałbym się prędzej w ostatnim spadku cen krypto, ptaszki ćwierkają, że amatorscy górnicy już zaczęli powoli wyprzedawać karty, bo się już nie opyla.
Gracze zacierają ręce kto to kur.. pisał przecież ta karta to co najwyżej gry z 2013 roku może dla autora tego tekstu to rewelka ale chyba go odmówili po 10 latach weź rozpęd i jebnij baranka w ścianę może się obudzisz
ja mam 1050 TI i raczej daje spokojnie rade z wiedżminem z 2015 na niskich ustawieniach. 3050 raczej lepiej sobie poradzi. Nie trzeba grać na ultra ustawieniach jakbyś nie zauważył. TAK, da się grać na średnich albo nawet na niskich ustawieniach :). Kolejny nawiedzony fan ultra grafiki.
Co z tego? Scalperzy i górnicy i tak kupią bo jedni będą dymać frajerów na kasę, a drudzy i tak tę kartę odblokują chwilę po premierze. Dziękuję można się rozejść. Szum o nic.
Takiego dziadostwa jakie jest teraz to jeszcze nie było .Pozbyłem się ps4 i chciałem złożyć porządnego blaszaka ale nie byłem od pewnego czasu świadom co się dzieje z rynkiem PCtów,. Jakie było moje zdziwienie kiedy zajrzałem na proline allegro i zobaczyłem ceny jprdl! Mój i5 3570k i gtx 970 już nie wyrabia w grach ... konsoli nie chce. Mam dość po 2 latach obcowania z ps4. Jestem PCtowcem kupno konsoli było błędem i żałuje teraz ehh
Przykro mi, że PS4 nie spełni Twojego oczekiwanie. Ja kupiłem PS4 dla gry exclusive obok PC i nie żałowałem. To kwestia gustu i oczekiwanie.
Mój i5 3570k i gtx 970 już nie wyrabia w grach ...
Może dla najnowsze gry AAA już nie da się, ale dla najnowsze gry Indie już tak. Polecam Ci na przykład Blasphemous, Dead Cells, Hades, Hollow Knight, Ori and the Will of the Wisps, La-Mulana 2 (wczoraj wyszedł nowy DLC), CrossCode, Ghost 1.0 albo Frostpunk, o ile jeśli jeszcze nie wypróbowałeś, a nie będziesz żałować. Są mnóstwo ciekawych gier Indie. Spróbuj to do czasu, jak karty graficzne zejdą do rozsądne ceny. Bądź w dobrej myśli.
Mój i5-3570 jest wystarczający dla nowsze gry AAA na High i 30 FPS, ale tylko dlatego, że jeszcze gram na 1080p i używam GTX 1060 6 GB, a nie GTX 970. No, niektóre opcji graficzne trzeba obniżyć do High lub Medium.
To fakt, że jako miłośnicy PC i gier AAA nie mamy lekko.
Miłego grania.
Jeśli w obecne gry akcji open world czerpiesz przyjemność z grania 30+ fps to OK.
Ja nie czuje komfortu poniżej 60, dla mnie niegrywalne. Akceptuje jedynie chwilowo, generowane np scenki, momenty nie wpływające na gre
Wiem, że 60 FPS jest dużo lepszy od 30 FPS i tu pełna zgoda. Tylko że nie stać mi na luksus 60 FPS w niektórych tytułach, bo słaba karta graficzna, choć tańsza. 30 FPS może jest gorszy od 60 FPS, ale nie jest aż tak źle i da się przywyknąć w moim przypadku. No, to też zależy od jakość monitora i silnika gry, by nie było efektu "przeskakiwania" i takie tam. Widocznie mam dobry monitor podłączony do PC i PS4, co nie męczy oczu, czy co?
7000 w Time Spy z 8 GB vram gwarantuje wystarczającą moc w 1080p.
Nie rozumiem skąd obawy by karta nie domagała w FullHD.
Układ spotkał się z nieuzadadnionym hejtem. Będzie sukces jak utrzyma cene w okolicy 2 tys zl
https://www.pcworld.pl/news/Pierwszy-benchmark-GeForce-RTX-3050-Warto-czekac,435591.html
Źle odczytalem wynik :)
6855 pkt - 1070 Ti w trybie OC w 1080p
6166 pkt - 3050 rtx , te 6900 ogólnie uzyskał dzięki mocnemu cpu
Oni chyba test w 1440p robili, może wpływać na wynik.
Ideał dla konsolowców
Wychodzi na to, że ta karta ma wydajność 1070 która ma 6 lat XD
1070 jest 80% wydajniejsza od 1650 i mniej więcej tyle wychodzi z tego wykresu borderlands 3.
Ciekawe czy będzie kosztować mniej niż 2100zł które 1070 kosztowała na premierę. Bo na razie to od 6 lat postęp techniczny stoi.
P.S. Jakby ktoś nie zrozumiał - postęp techniczny = większa wydajność za daną cenę. Przykładowo 970 oferowała większą wydajność niż 770 za te same pieniądze. A nawet mniejsze bo rekomendowane ceny to 1430zł za 970 i 1680zł za 770.
A potem przyszła seria 10xx gdzie 1500zł kosztowała 1060, a nie 1070 i się zaczęło...
Nie ma szans... RTX 3060 kosztuje od 3,5tys do 4 tys, więc będzie cena ok 3 tys.
Janusze biznesu ściągają z zagranicy zepsute karty graficzne po dobrych cenach lub wystawiaja swoje wygrzane uszkodzone padła których się nie pozbyli a potem wystawiaja na allegro np radeon rx5700xt "karta pochodzi z niemiec , nie uruchamia się nie znam jej stanu" i cyk 1500 zł , Geforce rtx 2070 "karta nie wyświetla obrazu, sprzedaje jaką uszkodzoną" i cyk 1500 zł .... Przejrzyjcie allegro xD Czy może być gorzej ? jprdl
RTX 3060 to dokładnie ta sama wydajność co 2080 noTi, 2070 Super , 1080Ti, więc może nie będziecie mieli tak źle z tą kartą :P