Recenzenci: nie warto kupować Ryzen XT, poczekajcie na Ryzen 4000
Podstawowa rzecz jest taka, że jak już macie Ryzena 3000 to nie jest produkt dla was. Recenzenci traktują ten produkt jak nowy line-up, gdzie te SKU są jedynie uzupełnieniem z lepszym Piaskiem. Wiec lepiej się to podkręca.
To jak samochody, które w czasie dostają nowsze edycje, ale to wciąż te same modele. Jeśli chcecie, to szukacie nowszego, ale liczycie się z tym, że to wciąż ten sam.
Przecież to bylo wiadomo odkąd je zapowiedzieli lacznie z podaniem ich cen. Nawet jak ktos niema r3000 to ten zakup rowniez jest nieoplacalny, bo 200-250 zł za 5% mocy więcej na papierze a w praktyce 1 moze 2 fps. Bezsens.
Żeby to jeszcze było te 5%. 3900XT jest tak samo wydajny co model z samym X (nie patrzę na powyższe wykresy). Porażka.
Tylko że tak to wygląda tylko w Polsce. W USA nowe XT maja cene starych , a stare jednostki mają niższe ceny. Ale nie możemy pomijać tego, że w Polsce w cenę wchodzi też VAT oraz marża. Która jak widać w starych jednostkach została juz tak zbita, że nowych się nie opłaca.
Już sama zapowiedź tych procesorów (jak wspominałem pod newsem zapowiadającym XTki) była błędem. Tylko desperaci kupią wiedząc że nie długo pojawi się kolejna generacja procesorów. A po Ryzenach 4000, jeszcze w tym roku może się pojawić odpowiedź od Intela. W tedy dowiemy się kto wyda najlepsze procesory roku 2020. Myślę że dużo się nie zmieni, Ryzeny to nadal będą maszyny do pracy (modele 4600 bardziej wszechstronne) a Intele najlepiej sprawować się w grach. Ale czekam bo jednak nowe premiery zawierają pewne tajemnice.
Niekoniecznie. Kolejna generacja konsol znowu została oparta o procesory AMD. Choćby Intel nie wiadomo ile smarował, gry będą coraz lepiej działały na prockach AMD. Tym bardziej, że coraz częściej premiuje się wielordzeniowość. Czasy 4 rdzeni dobiegły końca.
"gry będą coraz lepiej działały na prockach AMD."
Z takim samym optymizmem lat temu 5-6 skladalem pc na procku FX wierząc, że duze podobieństwo do Jaguara z ps4 i xone zapewnia mi lepszą wydajność...
Chyba nie muszę podkreślać ze się myliłem i to baaaardzo! :)
Z drugiej strony, bez chwili wachania, składając pc w dniu dzisiejszym, wybrałbym Ryzena
No i architektura miedzy konsolowymi Ryzami a pctowym jest teraz identyczna, a nie tylko podobna.
Ostatecznie jednak podchodzilbyn do cytowanego stwierdzenia z dużą dawką sceptycyzmu.
Odgrzewane kotlety. Jedyny atut jednego z tych modeli to ponadprzeciętnie kręcący się 3600XT, więc dla specjalistów parających się OC posiadających wydajne chłodzenia może to brzmieć sensownie. Reszta wypada blado (skok na kasę)