Ray tracing i DLSS w Nintendo Switch 2 (plotka)
Tylko RT który katuje najmocniejsze konsole?
Phi, dajmy od razu real time Path Tracing który dławi najmocniejsze karty, a co się będziemy szczypać.
480p 15fps ale RT musi być!
Edit: Sorry TheTytan, nie tu kliknąłem i nie mam jak teraz usunąć tego komentarza ;)
Większych bzdur dawno nie czytałem, ale to 4Chan XD
Przypomnę, że według informacji z znacznie pewniejszego źródła Switch 2 ma mieć możliwości na poziomie PS4, który nie ma Ray Tracingu ani DLSS, to jedno.
Po drugie załóżmy, że będzie tak jak napisano - to wtedy Switch 2 by musiał być cenowo chyba gdzieś na poziomie SteamDecka albo Asus ROG Ally, a na to Nintendo by nie poszło, bo ich konsole od dawna są tańsze niż konkurencja. Tak było z Wii (249$ na premierę przy 499$ za PS3 i 299/399$ zależnie od wersji za Xboxa360), GameCube (199$, gdy PS2 i Xbox kosztowały 299$) i Switchem (299$ na premierę przy 499$ za Xboxa One X i 399$ za PS4 Pro), a oni nie mają tu miejsca na wpadkę sprzedażową, bo to ich jedyna konsola - ustawią za wysoko cenę, sprzeda się gorzej niż oczekiwali i wielkie N leży.
Po trzecie typowy odbiorca produktów Nintendo to nie jest gracz patrzący na graficzne wodotryski. Ich konsole niemal zawsze przecież odstawały możliwościami od konkurencji, a mimo to sprzedawały się w większości świetnie, czasem miażdżąc zdecydowanie lepszą graficznie i droższą konkurencję, że tak wspomnę pojedynki:
Pierwszy GameBoy, ten czarnobiały vs Sega Game Gear i Atari Lynx, które oferowały w tym samym czasie kolorowy ekran z podświetleniem, Nintendo DS vs PSP, Nintendo 3DS vs PS Vita, Wii vs PS3 i Xbox 360, SNES vs Sega Genesis/Megadrive.
Moc PS4 PRO jest tylko trochę większa niż RTX3050 czyli karta low end sprzed 2 lat. Tegar 239 istnieje wyciekła jego specyfikacja i zdjęcia prototypowych układów, układ o mocy 4TFLOpsów to nie jest nic drogiego. Mówimy tu o konsoli która będzie w sprzedaży dopiero 2024. Deck jest zbudowany na przestarzałej mającej już 3 lata w chwili jego premiery architekturze nie ma co tu porównywać, szczególnie że efekt skali po stronie Nintendo które z racji produkcji wielu milionów sztuk będzie miał znacznie niższe koszty niż steam deck czy asus gdzie produkcja idzie tylko w setki tysięcy góra.
- to wtedy Switch 2 by musiał być cenowo chyba gdzieś na poziomie SteamDecka albo Asus ROG Ally,
Asus Rog Ally ma dwukrotność mocy PS4PRO czyli układ dwa razy silniejszy niż spodziewany w switchu 2. Switch 2 bez problemu może kosztować 299-349$ z taką specyfikacją.
"Po trzecie typowy odbiorca produktów Nintendo to nie jest gracz patrzący na graficzne wodotryski. Ich konsole niemal zawsze przecież odstawały możliwościami od konkurencji"
No i zgodnie z podaną specyfikacją switch 2 będzie znacznie odstawał od konkurencji.
Switch 2 ma mieć możliwości na poziomie PS4, który nie ma Ray Tracingu ani DLSS, to jedno.
Nie ma bo amd nie miało takiej technologii, wystarczą że tegar 239 będzie miał trochę rdzeni tensor i obsłuży bez problemu DLSS i jakiś ray tracing.
Czekajcie! Ja też mam nowego leaka z wiarygodnego źródła! Odpalajcie chatgpt i szybko dawajcie nowy artykuł!
https://boards.4channel.org/v/thread/643327215