Radeon RX 7900 XT nawet trzy razy szybszy od RX 6900 XT - to moc AMD RDNA 3
A tu się mylisz, bo budowa Chipletowa pozwoli na lepsze wykorzystanie produkcji, i zmniejszy ilość wadliwych elementów. Raczej nie ma szans na elementy po 80CU, wartość wyssana z palca, nieefektywna biorąc pod uwagę rozmiar. 4x 40CU ma większy sens i pozwoli potem na stworzenie 160/120/80/40 rdzeniowych układów, i pośrednich, jeśli dany element będzie sprawny np. na 32CU. To nic innego jak Zen2 dla GPU.
I zawsze, usprawnienie produkcji pozwala na lepszą dostępność.
Ktoś się chyba pomylił i zapomniał dodać zero po cyfrze 3 i na koniec znaczek procentów.
AMD już pokazało swoją prawdziwą twarz jak ujawnili ceny nowych Ryzenów. Wystarczy, że sprzedażowo zbliżyli się do Intela to ceny wywindowali w kosmos. Pojawiają się też informacje, że AMD blokuje wsparcie dla nowych Ryzenów na starszych płytach.
Na rynku GPU jednak dalej rządzi Nvidia więc ceny Radeonów powinny być zbliżone do Geforce'ów.
Za amd ryzen 7 3700x muszę zapłacić 1347zł. Mój chip to 370x, gdzie mogę go wsadzić i cena jest w miarę. Są pewne granicę wsparcia i tyle. Myślałeś, że będą wieczne wspierać? Ja też się zdawałem sprawę, że kiedyś to nastąpi. Intel zmienia podstawki i od razu wymagane nowa płyta. Tutaj mam spokój przez 3 generacje. Jak by się okazało, że płyty nie obsługują procesorów lub są awarie to amd miał by wtedy niezły burdel.
Cena już od 20k zł za wersję referencyjną i od 28k za Sapphire Toxic
Nowość, kredyty pod zastaw rejestrowy GPU, hipoteki odchodzą do lamusa
Za jakiś czas to i nerka nie wystarczy, trzeba będzie oddać obie.
Będzie 3x szybciej kopał. I 6x więcej kosztował w końcu ma służyć do zarabiania nie do grania.
I kto by pomyślał że taki biznes będzie można robić na kartach graficznych.
Kolejne branże (głównie krypto) chcą jak najwyższej wydajności to możliwe najwyższą wydajność dostaną. Cena nie gra roli, a gracze niech sobie płaczą :)
Technologia chipletów to przede wszystkim zmniejszenie kosztów produkcji. Zobaczymy czy chociaż odłamek tych dodatkowych zysków zostanie w naszych kieszeniach.
Już dawno bym kupił kartę nawet Radeona 6000 lecz są gorzej dostępne niż karty Nvidi których i tak nie da się kupić
Fajnie to
to brzmi 3X może się sprawdzić ale co z tego jak tej karty na pewno nie będzie dało się kupić w normalnej cenie.
3x szybsza od 6900XT to właściwie prawie 3x szybsza od 3080 ;) AMD i ich slajdy, aczkolwiek muszę przyznać że nowe konsole mają wyśrubowane parametry przy ich cenach.
Jest możliwe
już 6900XT to mocne karty ale bez DSSL wypadają słabo.
teraz mają być 2chiplety więc myślę że będą około 2.5 wydajniejsze to Nvidia będzie musiała też zrobić coś podobnego bo wątpie że bez 2 chipletów osiągnie 2x wydajność.
Ale jak nawet wyjdą to gracze raczej ich nie kupią bo poleca do koparek.
Przeciętny gracz zobaczy taką kartę za 5 lat jak przestanie się na niej opłacać kopać.
ten news o nowej karcie podobny jest do newsów o yeti.. tez nigdy nikt nie widział. dziekuje za plusy :PPPPPPPPPPPPPPPPP
Do powyższych informacji należy jednak podchodzić z dystansem
Do których nie? ;-)